Wall Street komt op adem na zes weken van stijging
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na zes weken op rij hoger te zijn gesloten en met deze week weer een flinke lawine aan bedrijfscijfers in aantocht.
In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,3 procent lager. De Nasdaq-futures noteerden 0,6 procent in de min, terwijl de Dow Jones index naar verwachting 0,2 procent lager zal gaan openen.
Op Wall Street sloten vrijdag de S&P 500 index en de Dow Jones index op recordstanden, en beide indices hebben op weekbasis nu een winstreeks van zes weken achter de rug. De Aziatische beurzen sloten daarnaast vanochtend verdeeld, ondanks nieuwe renteverlagingen door de Chinese centrale bank.
Of aandelen de winsten van de afgelopen weken kunnen vasthouden, zal mede afhangen van de vraag of bedrijven de verwachtingen ten aanzien van dit winstseizoen kunnen overtreffen. Ongeveer een vijfde van de bedrijven uit de S&P 500 zal deze week rapporteren.
Van de 14 procent van de S&P 500-bedrijven die al cijfers over het derde kwartaal heeft gepubliceerd, heeft 79 procent de verwachtingen overtroffen, aldus FactSet. Maar de verwachtingen werden slechts beperkt overtroffen, benadrukte FactSet.
IG zei dat beleggers zich ook al inmiddels richten op de nieuwe Britse begroting en de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin volgende maand.
En hoewel de geschiedenis laat zien dat de marktgevolgen van de overwinning van een bepaalde kandidaat of partij onvoorspelbaar zijn, weerhoudt dit sommige beleggers er niet van om te profiteren van of zich in te dekken tegen de uitkomst.
Een vat WTI-olie werd maandag 1,9 procent duurder op 70,57 dollar, na de flinke daling van vorige week.
De goudprijs blijft de recordreeks voortzetten en ook zilver lijkt aan te sluiten, met de hoogste koers sinds 2011.
De rentes stegen aan beide kanten van de oceaan en beleggers verwachten komende week een aantal toespraken van beleidsmakers over het te volgen rentepad.
De euro/dollar daalde licht naar 1,0856.
Bedrijfsnieuws
Boeing en de vakbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt dat een einde zou kunnen maken aan een staking die de productie van de 737 MAX- en 777-vliegtuigen van het lucht- en ruimtevaartbedrijf heeft laten stilvallen. Het laatste voorstel van Boeing omvat een loonsverhoging van 35 procent over vier jaar, vergeleken met het oorspronkelijke aanbod van 25 procent dat op 12 september werd afgewezen door de bonden. De vakbondsleden stemmen woensdag over het nieuwe aanbod. De aandelen van Boeing stegen voorbeurs met 3,1 procent.
De worstelende luchtvaartmaatschappij Spirit Airlines kreeg een verlenging van de schuldherfinanciering, waardoor het aandeel in voorbeurs met 36 procent steeg. Spirit had maandag een deadline om ruim 1,1 miljard dollar aan schulden te herfinancieren. Die deadline is uitgesteld tot eind december, aldus het bedrijf. Spirit zei ook dat het de volledige 300 miljoen dollar die beschikbaar was onder een kredietlijn, heeft opgenomen.
Cigna poogt opnieuw om tot een fusie met de kleinere rivaal Humana te komen, nadat de gesprekken eind vorig jaar mislukten, meldde Bloomberg op basis van bronnen. Humana-aandelen stegen met 4,84 procent voorbeurs, terwijl Cigna met 4,2 procent daalde.
Kenvue steeg ruim 8 procent voor de openingsbel, nadat The Wall Street Journal meldde dat activistische investeerder Starboard Value een aanzienlijk belang heeft genomen in de maker van Tylenol en Listerine. Starboard wil dat Kenvue, dat vorig jaar uit Johnson & Johnson is voortgekomen, wijzigingen doorvoert om de aandelenkoers aan te jagen.
Maandag worden bedrijfscijfers verwacht van SAP, Nucor en Logitech International.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,4 procent tot 5.864,67 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 43.275,91 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.489,55 punten.