Euro onder druk en Bel20 flink in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag flink lager gesloten, terwijl Wall Street de recent aangescherpte recordstanden wist te verdedigen.
De Bel20 sloot 2,0 procent lager op 4.205,50 punten. Mogelijk beseften beleggers dat de uitverkiezing van Donald Trump goed is voor Amerika, maar niet voor Europa.
De ZEW-index, die het beleggerssentiment in Duitsland meet, bleek in november verder verslechterd, en dat was een negatieve verrassing. Volgens het instituut dat de enquête uitvoerde, overschaduwden de val van de regering en de overwinning van Donald Trump de economische verwachtingen.
En in Duitsland liep ook de inflatie weer op.
Woensdag staat de inflatie in de Verenigde Staten op het menu.
Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque, wees erop dat het Trump-effect nog steeds zichtbaar is op de financiële markten, “met een nieuw record voor Bitcoin, een stijging van de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt die zeer goed standhoudt”.
De stijging van Bitcoin is volgens Keppenne een duidelijk signaal dat de markten rekenen op “ongebreideld” dereguleren door Trump.
Keppenne denkt dat de stijging van de dollar geen teken van hernieuwd vertrouwen is, maar eerder van een oplopende staatsschuld door de plannen van Trump.
“Aangezien deze plannen waarschijnlijk ook inflatoir zullen zijn, zal de rente stevig moeten blijven en waarschijnlijk zelfs moeten stijgen”, zo waarschuwde Keppenne.
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg aan het begin van de avond met 10 basispunten tot 4,412 procent, terwijl de Duitse Bund ook licht steeg naar 2,3600 procent, wat, zoals Keppenne opmerkte, druk zette op de euro, die daalde naar 1,060 dollar.
Volgens ING neemt de volatiliteit op de valutamarkten toe, wat erop duidt dat er actief gehandeld wordt in deze dollarrally. De euro/dollar lijkt klaar om de 1,0600 te testen, waardoor de 1,05 waarop ING voor eind dit jaar rekent, in zicht komt.
Olie werd 0,3 procent duurder, op 72,06 dollar per vat Brent.
Vanmiddag stelde oliekartel OPEC de groeiprognoses voor de vraag naar olie voor de vierde maand op rij naar beneden bij. Het kartel werd ook minder optimistisch over de vraag naar olie in China.
Stijgers en dalers
In de Bel20 index sloten alle aandelen lager. Argenx wist na een positief bericht van de Chinese toezichthouder het koersverlies te bepreken tot 0,1 procent.
De toezichthouder keurde de aanvullende Biologics License Application van Argenx voor Vyvgart Hytrulo voor de behandeling van volwassenen die lijden aan CIDP goed, zo liet het biotechbedrijf maandag weten.
De piekverkopen voor CIDP in China worden geschat op 600 miljoen dollar, met 15 procent royalty’s voor Argenx, aldus KBC Securities, dat het koersdoel voor Argenx op 530 euro handhaafde.
D’Ieteren daalde 0,6 procent en Ageas werd 1,0 procent goedkoper.
Ageas wordt mogelijk uitgekocht door partner Maybank, zo schreef persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen. Het minderheidsbelang van Ageas in Etiqa van 31 procent zou een flinke som geld kunnen opleveren, wellicht meer dan 1,1 miljard euro.
Solvay en Syesnqo daalden met 4,3 en 4,7 procent. Melexis ging 4,1 procent in het rood en Azelis 4,3 procent.
In de BelMid vielen Titan Cement en Econocom op met winsten van 2,4 en 1,5 procent. Barco en DEME daalden daarentegen met 4,0 procent.
Bij de small caps ging Jensen 1,4 procent hoger, maar daalden Hyloris en Unifiedpost met 3,2 en 7,4 procent.
Avantium werd 1,6 procent duurder na de aankondiging van een samenwerking met het Japanse Kirin.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.