Europese beurzen hoger het weekend in

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 508,47 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,9 procent op 19.322,59 punten. De Franse CAC 40 won 0,6 procent bij een stand van 7.255,01 punten. De Britse FTSE ging 1,4 procent hoger op 8.262,08 punten.
Daarmee kwam er een positief einde aan een roerige week, die in Europa vooral in het teken stond van de geopolitiek. Beleggers vreesden een escalatie van de oorlog in Oekraïne, nadat president Joe Biden besloot om het land toestemming te geven om Amerikaanse langeafstandsraketten tot diep in Rusland af te vuren.
In reactie besloot de Russische president Vladimir Poetin dinsdag, de duizendste dag van de oorlog in Oekraïne, een bijgewerkte nucleaire doctrine goed te keuren. In het document staat dat Rusland agressie van elke natie die wordt gesteund door een kernmogendheid zal beschouwen als een gezamenlijke aanval op het land. Dat kan een nucleaire reactie uitlokken, waarschuwde Moskou.
“Hoewel sommige beleggers en handelaren het gevoel hebben dat de spanningen niet aanzienlijk zullen escaleren met de aankomende president Donald Trump, die de relaties met Poetin mogelijk zou kunnen verbeteren, blijft de huidige situatie onder de regering Biden onzeker. Er is dus een reële mogelijkheid dat Poetin hard zal reageren om te laten zien wat de ernstige gevolgen zijn als je je tegen Rusland verzet”, zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.
Maar ondanks deze geopolitieke spanningen blijft de stemming onder beleggers en traders overwegend positief, volgens Aslam.
Op weekbasis hielden de Europese beurzen goed stand. De Stoxx Europe 600 won 1,1 procent, terwijl de DAX met 0,6 procent steeg.
Op macro-economisch was er vrijdag aandacht voor de Europese inkoopcijfers. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 51,6 in oktober naar 49,2 in november en de index voor de industrie daalde van 45,8 in oktober naar 45,1 in november.
De samengestelde index daalde zo van 50,0 naar 48,1, het laagste niveau in 10 maanden.
“Het kan niet veel slechter”, stelde hoofeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “De Europese industrie zakt dieper in een recessie en nu heeft de dienstensector het ook moeilijk na twee maanden van marginale groei. Dit is evenwel geen verrassing, gezien de politieke rotzooi in de grootste economieën van de eurozone”, aldus De la Rubia.
“Een serieus signaal”, oordeelde Carsten Brzeski van ING over de PMI-data. De econoom verwacht dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal niet zal groeien. ING zei eerder al dat wanneer de inkoopcijfers zwak zouden zijn, dit de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de ECB in december zou vergroten.
Dat vooruitzicht hielp het sentiment ook richting het weekend.
De euro/dollar handelde vrijdag rond het Europese slot onder de 1,04 en verloor op weekbasis ruim een procent.
“Zoals velen vreesden zijn de slechter dan verwachte Europese PMI-cijfers de katalysator gebleken voor een neerwaartse druk op de euro. De cijfers dragen bij aan het verhaal dat het Europese ondernemersvertrouwen aan het afbrokkelen is, in een omgeving van dreigende handelsoorlogen en politieke impasse”, zei valuta-analist Chris Turner van ING.
De valutakenner houdt er nu ook rekening mee dat de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank opnieuw het zware werk zullen moeten doen als het gaat om het ondersteunen van de economie van de eurozone.
De obligatierentes daalden, terwijl de olieprijzen tot een procent opliepen.
Bedrijfsnieuws
Financials hadden het vrijdag lastig. In Frankfurt verloor Commerzbank 1,5 procent en leverde Deutsche Bank zelfs 2,9 procent in.
Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale verloren tussen de 1,7 en 2,6 procent in Parijs, terwijl in Amsterdam ING met 1,2 daalde en ABN AMRO 0,8 procent verloor. UniCredit verloor 1,9 procent in Milaan en Banco Santander daalde met 3,5 procent in Madrid.
De DAX werd aangevoerd door Zalando met een winst van 6,4 procent, gevolgd door vastgoedbedrijf Vonovia dat 4,8 procent kon bijschrijven. Brenntag won 4,4 procent.
In de CAC 40 ging Vonovia’s sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 3,1 procent, gevolgd door Stellantis dat 2,9 procent kon bijschrijven.
Grootste daler was Thales dat 2,9 procent in waarde verloor nadat bekend werd dat de Franse en Britse autoriteiten een gezamenlijk onderzoek zijn gestart naar vermoedelijke omkoping en corruptie bij de luchtvaart- en defensiegroep.
In Brussel viel de winst van Galapagos op. Het aandeel steeg bijna 6 procent. Eerder deze week stond het aandeel na een verkoopadvies van Kepler Cheuvreux nog onder druk.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld, met een licht verlies voor de Nasdaq.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.