Europese beurzen rond middaguur verdeeld

De aandelenmarkten in Europa lieten vrijdag rond lunchtijd een verdeeld beeld zien, na tegenvallende macro-economische data en een alsmaar verder dalende euro.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,3 procent op 504,23 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden verlies optekenen van 0,1 procent op 19.120,51 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent bij een stand van 7.192,19 punten. De Britse FTSE ging 0,7 procent hoger op 8.206,79 punten.
Vrijdag werd bekend dat de Duitse economie in het derde kwartaal een groei van 0,1 procent heeft gerealiseerd ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Dat was minder dan de stijging van 0,2 procent die werd verwacht door een consensus van economen.
Op jaarbasis daalde de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent, terwijl men rekening hield met een daling van 0,2 procent.
Maar er was meer tegenvallend nieuws. Meerdere landen lieten een verslechtering van de inkoopmanagersindices zien. In de gehele eurozone waren zowel de inkoopmanagersindices voor de dienstensector en industrie gekrompen.
“Het kan niet veel slechter”, stelde hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “De Europese industrie zakt dieper in een recessie en nu heeft de dienstensector het ook moeilijk na twee maanden van marginale groei. Dit is evenwel geen verrassing, gezien de politieke rotzooi in de grootste economieën van de eurozone”, aldus De la Rubia.
In het Verenigd Koninkrijk was ook al niet veel beter en waren de detailhandelsverkopen gedaald. Uitgedrukt in volumes daalden de verkopen met 0,7 procent op maandbasis, na een stijging van 0,1 procent in september. Eerder werd voor september nog een stijging van 0,3 procent gemeld.
De Duitse Bund daalde met 5 basispunten naar 2,26 procent en de euro/dollar bereikte het laagste niveau van 2024 rond 1,0400.
De aanhoudende geopolitieke spanningen zorgden voor hogere olieprijzen en een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder op 74,60 dollar.
Stijgers en dalers
In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Brenntag met een winst van 4,9 procent, gevolgd door Vonovia dat 3,8 procent kon bijschrijven.
De banken hadden het lastig vrijdag en Commerzbank en Deutsche Bank daalden met 2,6 en 3,3 procent.
In Parijs ging Teleperformance aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco dat 1,3 procent kon bijschrijven.
Ook hier kregen de banken ervan langs en daalde Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale tussen de 2,7 en 3 procent.
Grootste verliezer was Thales dat 6,6 procent in waarde verloor nadat de Franse en Britse autoriteiten een gezamenlijk onderzoek zijn gestart naar vermoedelijke omkoping en corruptie bij de luchtvaart- en defensiegroep.
In Brussel viel de winst van Elia op. Het aandeel steeg ruim 4 procent.
In Amsterdam waren het ook de banken die daalden. ABN AMRO en ING verloren ongeveer 1,5 procent.
Futures Wall Street
Rond het middaguur noteerden de futures op Wall Street lager en noteerde de future op de S&P 500 ongeveer 0,3 procent lager.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.