Bel20 schudt geopolitieke zorgen af

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week weer boven de 4.200 punten gestegen. Bij een slotstand van 4.228,29 punten vrijdag won de Bel20 op weekbasis 1,6 procent. Bij een slotstand van 4.160,15 punten vorige week vrijdag verloor de sterindex toen 2,5 procent op weekbasis.
Een enigszins rustig begin van de beursweek werd verstoord door een escalatie van de oorlog in Oekraïne, nadat de Amerikaanse president Joe Biden besloot om het land toestemming te geven om Amerikaanse langeafstandsraketten tot diep in Rusland af te vuren.
In reactie keurde de Russische president Vladimir Poetin een bijgewerkte nucleaire doctrine goed. In het document staat dat Rusland agressie van elke natie die wordt gesteund door een kernmogendheid, zal beschouwen als een gezamenlijke aanval op het land. Dat kan een nucleaire reactie uitlokken, waarschuwde Moskou.
De wijziging kwam op dinsdag, de duizendste dag van de oorlog in Oekraïne.
Hoewel geopolitiek meestal een beperkte houdbaarheid heeft, kan het onderwerp de komende weken de aandacht van de markt blijven trekken, zeiden analisten van KBC.
De beurzen daalden dinsdag op het nieuws, terwijl veilige havens als obligaties, goud en de dollar profiteerden.
De euro/dollar daalde vrijdag zelfs even onder de 1,04, ook onder druk van zwakke inkoopcijfers uit de eurozone, die de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de Europese Centrale Bank in december vergroten.
De obligatierentes daalden op weekbasis, terwijl de olieprijzen juist opliepen. De goudprijs steeg afgelopen week met ruim 5 procent.
De VIX-index, die de marktvolatiliteit meet, steeg aanvankelijk naar bijna 18 punten, om vervolgens richting het weekend te dalen tot onder de 16 punten. De index noteert nog ruim onder de 20 punten en dus op een “normaal” niveau.
Volgens analisten van Jefferies lijkt het gebruik van westerse raketten vooral tactisch, bedoeld om meer onderhandelingsmacht te krijgen. Het lijkt minder op een echte escalatie in het conflict.
Jefferies blijft dan ook “relatief optimistisch” over de geopolitieke risico’s en verwacht dat de situatie in 2025 zal verbeteren.
Ondanks de geopolitieke spanningen, blijft de stemming onder beleggers vrij positief, volgens marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital.
De Trump-rally heeft wel iets aan stoom verloren, maar zakenbanken blijven positief. Beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild waarschuwt wel dat het een rit met de nodige hobbels zal zijn. De Dow Jones index sloot vrijdag evenwel op een nieuw record.
Beleggers vragen zich vooral af wat de tweede termijn van Donald Trump betekent voor de inflatie. Een aantal Fed-functionarissen heeft recent benadrukt dat het tempo van renteverlagingen kan worden vertraagd als de inflatie niet verder afkoelt. De inflatie dreigt door het tarievenbeleid van Trump weer op te lopen. Trump maakte vrijdag bekend dat hij hedgefondsmanager Scott Bessent heeft genomineerd om minister van Financiën te worden in zijn regering. Bessent steunt het strenge tarievenbeleid van Trump.
“Nu de inflatieverwachtingen toenemen, blijven de markten de verwachtingen voor een renteverlaging door de Fed op korte termijn afzwakken”, aldus Deutsche Bank.
Komende week publiceert de Federal Reserve de notulen van het laatste rentebesluit. De kans op nog een renteverlaging van 25 basispunten in december wordt door CME FedWatch momenteel ingeschat op 59 procent.
Ondertussen lijkt vooral de economische groei een belangrijk thema voor de ECB. Inkoopcijfers toonden vrijdag dat de dienstensector in de eurozone in november weer is gekrompen, terwijl de industrie nog verder verzwakte.
“Het kan niet veel slechter”, stelde hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “De Europese industrie zakt dieper in een recessie en nu heeft de dienstensector het ook moeilijk na twee maanden van marginale groei. Dit is evenwel geen verrassing, gezien de politieke rotzooi in de grootste economieën van de eurozone”, aldus De la Rubia.
Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, benadrukken de PMI “de duidelijke verslechtering van de economische situatie in de eurozone.”
Daarbij houden de inkoopmanagersindices “nog niet echt rekening met de toekomstige maatregelen van Donald Trump”, aldus Keppenne, die verder van mening is dat “deze PMI-indices echt zorgwekkend zijn, wat de euro nog verder omlaag zou kunnen duwen”. De Europese munt herstelde vrijdagavond licht tot 1,0418.
Nvidia zaait twijfel met outlook
Veel aandacht ging afgelopen week uit naar de cijfers van de Amerikaanse chipreus Nvidia, die de afgelopen kwartalen de AI-hype verder wist aan te wakkeren. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen, met name voor de outlook. Aan die verwachting kon Nvidia dan ook niet voldoen, hoewel de cijfers wel beter waren dan verwacht.
Nvidia rapporteerde een kwartaalomzet van 35,1 miljard dollar, een groei van 94 procent ten opzichte van de omzet in het derde kwartaal van 2023. Daarmee was het groeitempo wel lager dan in de voorgaande kwartalen. Voor het lopende vierde kwartaal rekent Nvidia op een omzet van 37,5 miljard dollar, plus of minus 2 procent. De brutomarge schat het bedrijf op 73,5 procent.
“Het AI-tijdperk is vol op stoom”, zei CEO Jensen Huang in een toelichting. Volgens de topman zijn de verwachtingen voor de nieuwe Blackwell-chip “onvoorstelbaar”. Nog dit kwartaal start Nvidia met de levering van de langverwachte chip. Nvidia verwacht dat de vraag naar Blackwell gedurende enkele kwartalen het aanbod zal overtreffen.
Volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank waren er twee duidelijke rode vlaggen in de resultaten van Nvidia. Allereerst de brutomarge. Die daalde van 75,1 procent in het tweede kwartaal tot 74,6 procent in het derde kwartaal. Met de huidige verwachting voor het vierde kwartaal, zou de brutomarge in het vierde kwartaal verder afnemen.
Daarnaast is de volgende generatie AI-chip, Blackwell, nu weliswaar gewild bij klanten als Microsoft, Google, Meta en Elon Musks xAI. Maar deze bedrijven zullen op een gegeven moment geen chips meer op grote schaal kopen, volgens Ozkardeskaya, en dan zal Nvidia op zoek moeten naar nieuwe klanten.
Investment manager Simon Wiersma van ING blijft echter positief over Nvidia. “We hebben geen enkele reden tot zorg over het chipbedrijf. De vraag naar hun AI-chips is heel sterk, het is alleen lastiger om snel aan die enorme vraag te kunnen voldoen. Daarbij lopen de kosten iets op, maar dat is niet zorgwekkend. De winstmarges zijn nog extreem hoog”, aldus de marktkenner.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.