Europese beurzen lager rond middaguur

De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur lager, terwijl beleggers uitkijken naar Amerikaanse PCE-inflatiecijfers, de favoriete inflatiebarometer van de Fed.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,7 procent tot 497,90 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 19.769,90 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 7.220,19 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,9 procent lager op 8.029,81 punten.
Intussen houdt de onrust over het Fed-beleid markten in zijn greep, nadat de Amerikaanse centrale bank eerder deze week aangaf dat er in 2025 slechts twee renteverlagingen verwacht worden, waar er eerder vier ingecalculeerd waren. “Een Fed die de rente stabiel houdt omdat de economie blijft groeien in een tempo dat boven de trend ligt. Ik kan daar moeilijk een echt negatieve conclusie uit trekken”, zei strateeg Steve Wyett van BOK Financial.
Vannacht verwierp het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een nieuw voorstel voor de begroting, dat gesteund werd door aankomend president Donald Trump. Van de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, stemden 38 van de 219 tegen het nieuwe voorstel. Ook bijna alle Democraten stemden tegen.
De kans op een spoedige ‘shutdown’, ofwel het stopzetten van uitgaven door de federale overheid, is hierdoor toegenomen.
Daarnaast heeft de aankomende Amerikaanse president Donald Trump de Europese Unie vrijdag duidelijk gemaakt dat het handelsoverschot met de VS moet worden verkleind. Dit meldde de Amerikaanse zakenzender CNBC vrijdagochtend, onder meer naar aanleiding van een bericht van Trump op Truth Social. Dit overschot kan Europa terugbrengen door olie en gas in de VS te kopen. Doet Europa dit niet, dan dreigen importheffingen, aldus Trump.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in november op jaarbasis zijn gestegen met 0,1 procent. De Britse detailhandelsverkopen zijn in november op maandbasis met 0,2 procent gestegen.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in november op jaarbasis zijn gestegen met 0,1 procent. De Britse detailhandelsverkopen zijn in november op maandbasis met 0,2 procent gestegen.
Olie werd vrijdag 2,8 procent goedkoper op 68,64 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,0381. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0491 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0489 op de borden.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt noteerde Vonovia 0,6 procent hoger. Brenntag steeg 0,2 procent, Deutsche Bank daalde 3,2 procent, Rheinmetall verloor 2,8 procent, terwijl Infineon 2,1 procent lager noteerde.
Novo Nordisk verloor 24,2 procent, nadat een experimentele anti-obesitasbehandeling van het concern teleurstellende resultaten opleverde.
In Parijs steeg Teleperformance 0,5 procent, Engie won 0,3 procent, terwijl Stellantis met 1,8 procent daalde. ArcelorMittal daalde 1,6 procent, evenals Kering.
In Amsterdam verloor ASML 2,7 procent, terwijl Besi 0,4 procent steeg en ASMI 0,1 procent hoger noteerde.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,8 procent in het rood.
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent lager op 5.867,08 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 42.342,24 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 19.372,77 punten.