Europese beurzen omhoog op verwatering handelsbeleid Trump

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten, nadat president Donald Trump meer water bij de wijn deed van zijn draconische handelsbeleid, dat op de financiële markten hard is afgestraft.
De Stoxx Europe 600 index steeg 1,6 procent tot 508,06 punten. De DAX klom 1,4 procent tot 21.253,70 punten in Frankfurt en de CAC 40 won 0,9 procent op 7.335,40 in Parijs. In Londen kon de FTSE 100 1,4 procent bijschrijven tot 8.249,12 punten.
Beleggers hopen op coulance in het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die maandag zei dat hij op korte termijn mogelijk enkele uitzonderingen wil maken op zijn heffing van 25 procent op de import van buitenlandse auto’s. Europese auto-aandelen reageerden positief op dit nieuws. Afgelopen weekend werden ook al tijdelijke uitzonderingen voor elektronica aangekondigd.
De markt kijkt inmiddels uit naar het rentebesluit van de ECB, dat voor donderdag op de agenda staat. “De ECB zal naar verwachting de rente met nog eens 25 basispunten verlagen, aangezien de groeirisico’s zijn toegenomen als gevolg van de Amerikaanse tarieven”, voorspelt ING.
S&P Global waarschuwde dinsdag dat de spanningen in de handelsrelaties tussen de VS en China tot een sterke wereldwijde economische vertraging kan leiden.
Analisten van UBS verlaagden hun groeiverwachting voor de Chinese economie stevig, van 4,0 naar 3,4 procent.
Economisch nieuws was er over het sentiment in Duitsland, waar de ZEW index in april hard daalde. De verwachtingsindex zakte veel sterker dan verwacht van 51,6 naar -14,0. In maart verbeterde de index nog sterk vanwege optimisme over grote overheidsinvesteringen.
Het was de eerste sentimentsindex uit Duitsland sinds ‘Liberation Day’, toen Trump draconische wereldwijde importheffingen aankondigde, hoewel sommige antwoorden al ouder kunnen zijn. Volgens analist Francesco Pesole van ING zal de markt niet te lang stil staan bij het cijfer.
Een minder actueel maar harder cijfer over de industriële productie in de eurozone, voor februari, liet onverwacht een stijging zien van 1,1 procent, waar een daling was voorspeld.
De Amerikaanse importprijzen bleken dinsdagmiddag te zijn gedaald in maart, wat al een half jaar niet was voorgekomen. De Empire State Index voor de industrie in de regio New York wees in april opnieuw op krimp, maar was minder negatief dan in maart.
Verder bleef de Britse werkloosheid stabiel op 4,4 procent. Sneller stijgende lonen kunnen wel een probleem blijven voor de Bank of England.
De euro/dollar daalde een half procent tot 1,1283. Volgens Pesole van ING is de Europese munt overgewaardeerd en ‘oversold’ na de recente sterke stijgingen, maar hij ziet nog wel wat ruimte voor een verdere stijging tegen over de dollar.
Volgens Pepperstone is de dollar geen veilige haven meer en is het concept van Amerikaans exceptionalisme inmiddels “morsdood”.
Experts van JPMorgan denken dat Europese staatsobligaties kunnen profiteren van de afkeer die beleggers hebben van Amerikaans staatspapier. Zij sluiten niet uit dat de Duitse tienjaarsrente tot onder de 2,0 procent daalt. Dinsdag noteerde de Bund licht hoger op 2,5320 procent, terwijl de Amerikaanse variant opliep naar 4,4076 procent.
De olieprijs daalde ongeveer 1 procent nadat het Internationaal Energieagentschap zijn verwachtingen voor de groei van de oliebehoefte dit jaar verlaagde van ruim 1 miljoen tot 726.000 vaten per dag. Brent-olie kostte 64,49 dollar en WTI-olie 61,16 dollar per vat.
Bedrijfsnieuws
Autofabrikanten profiteerden van de halve belofte van Trump. Jeep-fabrikant Stellantis sloot 6,6 procent hoger, Volkswagen won 2,3 procent, BMW steeg 2,2 procent en Mercedes-Benz kon 1,8 procent bijschrijven. Volvo sloot 3,0 procent in de plus.
Luxefabrikant LVMH zag de omzet in het eerste kwartaal terugvallen in een uitdagende economisch klimaat. Analisten van Jefferies verlaagden het koersdoel van 670 tot 510 euro na de matige jaarstart en het aandeel verloor 7,8 procent in Parijs. Sectorgenot Kering ging ook onderuit met 5,2 procent.
Publicis had solide kwartaalcijfers. De omzet steeg autonoom met 4,9 procent, waar 4,5 procent werd voorzien. De outlook bleef staan, zodat de consensus niet al te sterk zal dalen, denken analisten van UBS. Het aandeel steeg 3,9 procent.
Defensiereus Rheinmetall won 3,8 procent in Frankfurt, na een sterke koersdoelverhoging van Berenberg van 1.410 naar 1.630 euro.
Ericsson sloot het eerste kwartaal af met meer omzet en winst, meldde het Zweedse bedrijf dinsdag. Vanwege het veranderde klimaat in de wereldhandel was er geen outlook Het aandeel steeg met bijna 8 procent.
Beiersdorf won 1,2 procent na kwartaalcijfers.
Besi sloot bijna 13 procent hoger, nadat de Amerikaanse chipfabrikant Applied Materials maandagavond bekendmaakte dat het een belang in Besi heeft genomen van 9 procent.
Fugro was juist een sterke daler en leverde krap 15 procent in, na een winstwaarschuwing en een adviesverlaging van Degroof Petercam. Jefferies handhaafde het koopadvies, maar verlaagde wel het koersdoel scherp voor Fugro.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag licht hoger. De S&P500 index steeg 0,3 procent.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.