Sector technologie trekt Europese beurzen omlaag

De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur lager, gedrukt door de sector technologie wat 2,5 procent moet prijsgeven.
De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 503,46 punten, de Duitse DAX verloor 0,7 procent tot 21.105 punten. In Parijs leverde de CAC 40 ruim 0,6 procent in op 7.228,58 punten. De Britse FTSE 100 daalde 0,4 procent in Londen.
ASML, een barometer voor de chipindustrie en gaf een tegenvallende omzetverwachting af en kan nog niet goed zeggen hoe de importheffingen van Trump de resultaten dit jaar zullen beïnvloeden. Wel blijft AI de markt aanjagen, stelde CEO Christophe Fouquet.
Evenmin opwekkend is de miljardenafschrijving die het Amerikaanse Nvidia aankondigde, vanwege strengere regels voor de export van bepaalde chips naar China. De verliespost kan oplopen tot 5,5 miljard dollar.
Enige optimisme was er na het bericht dat China openstaat voor een gesprek met de Verenigde Staten over importheffingen, als de Amerikaanse president zich weer respectvol opstelt tegenover China en zorgen over sancties en Taiwan wegneemt. Ook moeten de Amerikanen iemand aanwijzen die een overeenkomst tussen de twee landen kan helpen opstellen.
Dinsdag riep het Witte Huis de Chinezen op te onderhandelen, omdat zij niet zonder de Amerikaanse consument zouden kunnen.
Tot nu toe beantwoord China de draconische importheffingen van Amerika met gelijke munt.
De inflatie in de eurozone daalde in maart naar 2,2 procent, bleek uit definitieve cijfers van Eurostat. Ook bij de Britten daalde de inflatie, van 2,8 naar 2,6 procent.
De olieprijs steeg ongeveer een procent, tot 65,29 dollar voor Brent olie in juni en 61,94 dollar voor een vat WTI-olie in mei.
De Europese rentes daalden licht in aanloop naar het rentebesluit van de ECB op donderdag. De markt houdt rekening met een daling van 25 basispunten.
De goudprijs scherpte opnieuw de records aan op 3.300 dollar per troy ounce.
De euro/dollar zat weer in de lift en noteerde op 1,1369. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1309 op de borden.
Beleggers blijven afkerig van de munt als gevolg van de importheffingen van Trump. “Er zijn vragen over de uitzonderingspositie van de VS en de geloofwaardigheid van de dollar als reservemunt”, volgens Jefferies.
Bedrijfsnieuws
ASML verloor 5 procent na de kwartaalupdate en voorzichtige uitspraken. ASML rekent op 30 miljard tot 35 miljard euro aan omzet dit jaar, en noemde een scenario waarbij het bedrijf aan de onderkant zou kunnen uitkomen, door onzekerheid bij klanten. Als de vraag naar AI sterk blijft, is ook de bovenkant nog steeds haalbaar, zei CEO Fouquet.
Maersk is volgens Citigroup aantrekkelijk gewaardeerd, nu de markt zeer negatief is over het klimaat voor de vrachtreder. Het aandeel daalde licht.
Heineken had meevallende omzetcijfer en bevestigde zijn outlook voor het jaar, maar waarschuwde voor volatiliteit bij consumenten en in de geopolitiek, gezien de onzekerheid rond importheffingen. Het aandeel steeg 3 procent en ook AB Inbev werd 1,9 procent meer waard.
Nordea Bank boekte ook beter dan verwachte resultaten, met een winst van 1,21 miljard euro in het eerste kwartaal, wat minder was dan een jaar eerder omdat de rentebaten met 6 procent daalden. Het aandeel won 2 procent.
Slotstand Wall Street
Wall Street sloot dinsdag licht lager. De S&P 500 index sloot 0,2 procent lager op 5.396,63 punten. Technologie-index Nasdaq Composite daalde 0,05 procent to 16.823,17 punten en de Dow Jones-index verloor 0,4 procent tot 40.368,96 punten.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.