Mooie stijging Bel20 richting 4.200 punten in verkorte Paasweek

(ABM FN) De Brusselse beurs is in de verkorte week rond Pasen weer richting de 4.200 punten gestegen. Op een slot van 4.197,65 punten op donderdag won de sterindex deze week ruim 4 procent. Vorige week vrijdag sloot de Bel20 nog op circa 4.029 punten, toen met een verlies van 1,6 procent.
Nadat de VS vorig weekend positieve commentaren de wereld instuurde over de handelsoorlog, konden beleggers terug wat op adem komen, aldus KBC.
Toch blijft het handelsconflict de voorpagina’s van alle kranten en het nieuws domineren, volgens een handelaar. Zo deed China de vliegtuigen van het Amerikaanse Boeing in de ban en keerden EU-functionarissen terug uit Washington zonder vooruitgang te boeken met de handelsbesprekingen.
“Daarnaast zijn beleggers geschrokken dat Nvidia bepaalde chiptypes niet meer mag exporteren naar China, wat een impact heeft van 5 miljard dollar”, vulde Stefaan Casteleyn, fondsbeheerder bij 1Vermogensbeheerder, in gesprek met ABM Financial News de lijst met tegenvallers aan.
“De vraag is: wat gaat het morgen weer zijn?”, aldus de fondsbeheerder, die opmerkte dat uit de cijfers van het Nederlandse ASML ook bleek dat de orderinstroom tegenvalt.
“Zijn dit de eerste tekenen dat de eigenaardige handelsmaatregelen toch wel een echte impact beginnen hebben op de economie? Het begint er langzaam toch zo op te lijken”, meent Casteleyn.
Al ziet hij wel wat zon tussen de wolken doorschijnen. De renteverlaging van de Europese Centrale Bank is goed nieuws voor Europese aandelen, volgens de fondsbeheerder.
Bij KBC is men iets minder optimistisch over het sentiment op de beurs. “Uiteindelijk kon de sfeer verbeteren door een bericht van het persbureau Bloomberg, dat meldde dat China openstaat voor handelsbesprekingen onder bepaalde voorwaarden.”
China wil dat de VS meer respect toont, een consistent standpunt inneemt in de handelsgesprekken en de zorgen van China rond Amerikaanse sancties en Taiwan wegneemt.
Aan het begin van de week reageerden beleggers ook al positief op de berichten dat techproducten waaronder halfgeleiders voorlopig uitgezonderd worden van tarieven. En ook autofabrikanten krijgen wellicht een tijdelijke uitzondering.
“President Trump suggereerde dat hij verschillende auto-onderdelen tijdelijk vrij zou kunnen stellen van heffingen. Voordat half Duitsland nu een gat in de lucht springt, daar zat een flinke adder onder het gras: deze uitzonderingen zouden tijdelijk zijn, en ze zouden enkel gelden voor bedrijven die bezig zijn om hun productie richting de Verenigde Staten te verhuizen”, nuanceerde macrostrateeg Bas van Geffen van Rabobank de berichtgeving.
Analisten van Morgan Stanley adviseren beleggers om “overhaaste reacties op de krantenkoppen” te vermijden, aangezien het beleid van Washington “zich razendsnel ontwikkelt”, aldus de Amerikaanse bank.
Donderdag bracht de Italiaanse premier Giorgia Meloni een bezoek aan Trump. De Amerikaanse president Trump lijkt gecharmeerd van Meloni en zei “heel weinig problemen” te hebben om een deal te sluiten met de EU om de importheffingen te verlagen, in ruil voor toegang tot een Amerikaanse markt die volgens hem “iets heeft dat iedereen wil”.
“Er komt een handelsdeal, 100 procent zeker”, zei Trump over de EU. “Ze willen er heel graag een sluiten”, voegde hij daar aan toe.
Welke aandelen zijn nog koopwaardig tijdens een handelsoorlog. Deze vraag stelde ABM Financial News aan beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild.
Klik hier voor: welke aandelen kopen tijdens een handelsoorlog
ECB verlaagt
De Europese Centrale Bank verlaagde donderdag opnieuw de rente met 25 basispunten, waardoor de depositorente nu op 2,25 procent staat.
Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van ING Belgium Investment Office verwacht dit jaar nog twee extra verlagingen, waardoor de rente aan het einde van dit jaar zal dalen tot circa 1,75 procent, zo zei hij deze week voor de camera van ABM Financial News.
Klik hier voor: renteverlaging ECB betekent dat cash aan het werk moet worden gezet
“De risico’s voor de economische groei zijn de voorbije weken wat toegenomen vanwege de handelsoorlog”, aldus de beleggingsstrateeg, die voorziet dat deze oorlog 0,2 tot 0,3 procent aan economische groei in Europa zal kosten. Van een recessie wordt nog niet gesproken, maar de risico’s zijn wel duidelijk toegenomen, benadrukte hij.
“Tegelijkertijd zien we een daling van de inflatie”, aldus Juvyns. Daar dragen de sterke euro en lagere olieprijs duidelijk aan bij.
ECB-voorzitter Christine Lagarde benadrukte in haar persconferentie dat de ECB nog altijd streeft naar een inflatie die duurzaam rond de 2 procent blijft. Dat is volgens Lagarde de bestemming, maar de route daarnaartoe is onzeker door de handelsperikelen.
“Het netto-effect van de tarieven op de inflatie zal pas na verloop van tijd duidelijker worden”, aldus Lagarde. Mogelijk weet de centrale bank meer bij het volgende rentebesluit in juni, maar dan is de periode van 90 dagen uitstel die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week aankondigde, nog niet voorbij.
Het wispelturige tariefbeleid van Trump vormt een behoorlijke uitdaging voor de ECB, volgens Van Geffen van Rabobank, waardoor de richting van het beleidspad onduidelijk is geworden en veel hobbels op de weg kent.
De zorgen over de handelsoorlog lijken ondertussen de Federal Reserve nog niet van de wijs te brengen. Voorzitter Jerome Powell herhaalde woensdagavond in een economische toespraak in Chicago dat de Fed de ruimte heeft om af te wachten.
Ook gaf Powell opnieuw aan dat de handelstarieven hoogstwaarschijnlijk op zijn minst een tijdelijke stijging van de inflatie zullen veroorzaken, maar het is ook niet uitgesloten dat de effecten hardnekkiger zijn.
De opmerkingen van Powell waren volgens analist Francesco Pesole van ING “zonder twijfel hawkish” en koud water op de hoop dat de Fed redding zou brengen in de vorm van renteverlagingen, iets wat Trump graag wil.
Dat benadrukte de president door Powell hard aan te vullen op Truth Social. Volgens Trump is Powell altijd te laat met het verlagen van de rente, terwijl de ECB dit al meermaals heeft gedaan, en was Powells toespraak op woensdag een “complete puinhoop”.
Trump eiste dat Powell en de Fed, die onafhankelijk zijn, de rente nu verlagen en gaf aan dat het ontslag van de Fed-voorzitter wat hem betreft niet snel genoeg kan komen.
De termijn van Powell als voorzitter loopt in mei 2026 af. De Fed-voorzitter benadrukte woensdag in zijn toespraak dat de Fed onafhankelijk is en dus niet zomaar ontslagen kan worden door een president.
De euro/dollar handelde donderdag op 1,1361 en daarmee wel hoger dan afgelopen vrijdag, terwijl de Duitse tienjaarsrente in de afgelopen dagen is gedaald, net als de Amerikaanse variant, die vorige week nog een historische beweging omhoog maakte.
Nieuwe sancties voor Iran gaven de olieprijzen richting Pasen een impuls, hoewel zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap waarschuwden voor een zwakkere groei van de vraag naar olie.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.