Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bel20 heeft 4.300 punten weer bereikt

Bel20 heeft 4.300 punten weer bereikt
26 apr 2025 om 16:20

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week verder gestegen, waarbij de grens van 4.300 punten weer sneuvelde. Op een slot van 4.306,05 punten won de Bel20 2,6 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de Bel20 nog op circa 4.198 punten.

Inmiddels is de sterindex grotendeels hersteld van de dip na de Amerikaanse ‘Liberation Day’ op 2 april. In reactie daarop zakte de Brusselse beurs tot onder de 4.000 punten, maar halverwege de maand werd de weg omhoog weer ingezet.

Afgelopen week bracht de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw de aandelenbeurzen, obligatiemarkten en valuta in beweging met zijn uitspraken over het economische beleid.

“We zijn in een omgeving gekomen waarbij één persoon in het Witte Huis met een tweet of een aankondiging het sentiment van de dag kan bepalen”, aldus Albert Jellema, analist bij ProBeleggen. Jellema merkte op dat het dagelijkse nieuws meer aandacht krijgt van beleggers dan de macro-economische cijfers en het bedrijfsnieuws.

De handelsweek begon in Europa rustig, met een vrije dag op Tweede Paasdag. Trump nam geen vrij en besloot maandag nog eens duidelijk te maken dat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell veel te laat is met het verlagen van de rente en wat hem betreft kan vertrekken.

Halverwege de week moest de Amerikaanse president bakzeil halen en gaf hij aan dat hij Powell niet zou ontslaan.

“Trump is voor de tweede keer gezwicht voor de druk van de markt door te zeggen dat het niet zijn bedoeling is om Fed-voorzitter Powell te ontslaan”, viel te horen in de marktenzaal van KBC. De eerste keer was toen Trump eerder deze maand liet weten dat hij de zogeheten wederzijdse importheffingen tijdelijk zou verlagen tot het basistarief van 10 procent voor ten minste 90 dagen.

“Tot twee keer toe kwam de ommezwaai nadat Amerikaanse activa in een neerwaartse spiraal terecht waren gekomen. De markten beginnen hier een patroon te zien”, legde een handelaar bij KBC uit.

In dit licht suggereerde Trump ook dat de hoge tarieven tegen China aanzienlijk zullen dalen, terwijl minister van Financiën Scott Bessent aangaf een de-escalatie te verwachten omdat de huidige situatie niet houdbaar is.

Beleggingsstrateeg Frank Vranken denkt niet dat China snel een afgezant naar het Witte Huis zal sturen en een overeenkomst zal sluiten. Volgens de beleggingsstrateeg van Bank Edmond de Rothschild is Beijing juist zijn verdediging aan het versterken. Zo voert China de binnenlandse olieproductie snel op om zo afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen en zichzelf beter te beschermen tegen Amerikaanse sancties.

Wel zou China overwegen om de importheffing van 125 procent op bepaalde Amerikaanse importen op te schorten, aangezien de economische kosten zwaar wegen op bepaalde sectoren, volgens diverse media.

Ook zal Trump zijn pijlen de komende maanden vermoedelijk op de Fed en Powell blijven richten, zeker als blijkt dat de Amerikaanse economie verder vertraagt.

Dit zal echter averechts werken, verwacht Mark Dowding, Chief Investment Officer bij RBC BlueBay Asset Management.

“Trump heeft er geen geheim van gemaakt dat hij graag een lagere rente ziet”, aldus Dowding. “Maar omdat zijn eigen beleid de inflatie aanjaagt, is het logisch dat de centrale bank voorzichtig blijft met haar rentebeleid, zelfs nu de vooruitzichten voor groei verslechteren.”

Volgens Dowding maakt de aanhoudende druk van Trump op de Fed een renteverlaging zelfs nog onwaarschijnlijker. “De centrale bank wil koste wat kost voorkomen dat het lijkt alsof ze toegeeft aan politieke invloed. Daarmee zet Trumps inmenging de deur naar lagere rentes juist verder dicht.”

Het is volgens Dowding dan ook “onvermijdelijk” dat Trump zijn frustratie op de Fed zal blijven afreageren, zeker als de economie hapert. Toch accepteren de financiële markten het niet als de president de onafhankelijkheid van de centrale bank ondermijnt. Trump zal zich daardoor tevreden moeten stellen met een rol vanaf de zijlijn.

In plaats van een zogeheten ‘Fed put’, waarbij de centrale bank het beleid versoepelt bij tegenvallende markten, is er dus eerder sprake van een ‘Trump put’, oftewel “disruptief beleid wordt afgezwakt of uitgesteld zodra het vertrouwen in Amerika op de markten onder druk staat”, aldus Dowding.

Cijferseizoen op stoom

Te midden van alle nieuwskoppen over Trumps beleid gaat het cijferseizoen gewoon verder. Voor Tesla resteerde afgelopen kwartaal een fors lagere winst, zo werd afgelopen week bekend. “Tesla wordt links en rechts ingehaald door betere en goedkopere Chinese auto’s, maar Musk’s belofte om zich meer te concentreren op zijn bedrijf en minder op Washington werd door beleggers beloond”, volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

Ook Alphabet wist afgelopen week te overtuigen met de kwartaalcijfers. Komende week volgen meer van de Magnificent Seven-bedrijven, namelijk Amazon, Apple, Microsoft en Meta.

Toch ziet Anthony Willis, senior econoom bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, een donkere wolk boven de winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven die nog te weinig is ingeprijsd. Hij schetst het scenario van nauwelijks economische groei, met een hardnekkige inflatie tussen 3,5 en 4 procent, en een stijgende werkloosheid in de VS.

Tegelijkertijd zullen de winstmarges flink krimpen als de importtarieven blijven, en dat ziet de econoom van Columbia Threadneedle nog onvoldoende terug in de marktverwachtingen.

“Grote zakenbanken verlaagden hun koersdoelen voor de S&P 500, maar ook zij verwachten nog steeds een flinke winststijging en de consensus is nog opmerkelijk optimistisch. De realiteit is natuurlijk dat bedrijven zelf ook in het duister tasten zolang het tarievenbeleid onvoorspelbaar blijft”, aldus Willis.

Afgelopen week waarschuwden verschillende bedrijven al voor de mogelijke impact van de importheffingen.

Op macro-economisch vlak was het juist relatief rustig. Wel waarschuwde de Fed in zijn Beige Book voor een verslechtering van de economische outlook, nu de onzekerheid over het handelsbeleid toeneemt.

Komende week staat een eerste groeicijfer voor de Verenigde Staten in het eerste kwartaal op de agenda, net als de PCE-inflatie in de maand maart en een tweetal banenrapporten. Ook worden komende week groeicijfers uit de eurozone bekendgemaakt.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1375, na een piek van ruim 1,15 aan het begin van de week, en noteerde daarmee op weekbasis lager. De obligatierentes liepen juist wat terug, terwijl de olieprijzen op weekbasis terrein verloren, in reactie op een verdere verhoging van de productie door OPEC+.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Koers van aandelen in dit artikel

  • Alphabet (Google)
    * *
  • BE20
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • Microsoft Corp
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.