Melexis en Umicore hebben de wind mee in vrijwel compleet groene Bel20

(ABM FN) Het was een mooie beursweek in Brussel, waar bijna alle aandelen in de sterindex in het groen bleven. Uitzondering was Azelis, dat hard werd afgestraft na het openen van de boeken. KBC Securities sprak van teleurstellende resultaten en Degroof Petercam verlaagde het koersdoel, met handhaving van het Houden advies. Het aandeel Azelis verloor bijna 10 procent op weekbasis.
In Amsterdam wist sectorgenoot IMCD wel te overtuigen met de resultaten, maar het vertrek van de CEO en de koersval van Azelis zorgden wel voor een beperkte weekwinst voor dat aandeel.
Melexis was koploper in de Bel20, met een winst op weekbasis van 12 procent. De chipbakker komt komende woensdag met de kwartaalcijfers. Goed ontvangen cijfers van STMicroelectronics hielpen afgelopen week al mee.
Umicore deed eveneens goede zaken en won 8,7 procent op weekbasis, terwijl farmabedrijf UCB bijna 10 procent steeg.
Umicore presteerde in het eerste kwartaal van 2025 “solide” en voorziet slechts een beperkte directe impact van de huidige Amerikaanse importheffingen, zo meldde het bedrijf in een korte update.
Vastgoedbedrijven Cofinimmo en WDP kwamen afgelopen week ook met cijfers. Die van Cofinimmo overtroffen de verwachtingen en analisten van Jefferies spraken dan ook van een goed kwartaal en handhaafden hun koopadvies. Het aandeel Cofinimmo won 2,2 procent op weekbasis.
Ook WDP startte 2025 sterk, bleek uit de cijfers, maar dat leverde op weekbasis geen winst op voor het aandeel, dat juist een procent daalde. Ook Montea leverde afgelopen week een half procent in, maar Aedifica ging er wel licht op vooruit.
Ook buiten de hoofdindex was het beeld voor vastgoed afgelopen week verdeeld. Na weinig verrassende cijfers verloor Xior op weekbasis 1,6 procent en eindigde ook Vastned licht in het rood.
Care Property ging dan weer 5,6 procent hoger op weekbasis en VGP won 5,1 procent.
Kinepolis verwelkomde in het eerste kwartaal bijna 12 procent minder bezoekers in vergelijking tot het eerste kwartaal in 2024. Deze daling is te wijten aan een zwakke maand maart, met zo goed als geen succesvolle nieuwe films. Het tweede kwartaal startte juist bijzonder sterk dankzij het wereldwijde succes van ‘A Minecraft Movie’, aldus Kinepolis. De achterstand in bezoekers in het eerste kwartaal, is volgens de bioscoopketen inmiddels ingehaald en de omzet overstijgt inmiddels het niveau van vorig jaar.
Degroof Petercam sprak van een zwakke jaarstart voor Kinepolis. De bank stelde ook dat het aandeel al wel hard is afgestraft en dat is een van de redenen waarom het koopadvies door Degroof werd gehandhaafd. Het aandeel Kinepolis won afgelopen week 6,1 procent.
Galapagos was koploper in de BelMid na het openen van de boeken, hoewel de cijfers zelf weinig spectaculair waren. Het aandeel won 7,1 procent op weekbasis.
De update over het eerste kwartaal waarmee het biotechbedrijf woensdagavond kwam, gaf vooral meer duidelijkheid over de route naar de markt voor de CAR-T programma’s van het bedrijf, volgens analisten van KBC Securities. Volgens KBC heeft Galapagos nog tot en met 2028 voldoende financiering.
Galapagos maakte afgelopen week ook bekend dat CEO Paul Stoffels vertrekt als topman, hoewel hij wel als bestuurder actief blijft. Dat was wel verrassend, volgens de analisten van KBC. Het biotechbedrijf kondigde verder aan dat Henry Gosebruch per 20 april is benoemd tot oprichtend CEO van de spin-off van Galapagos, momenteel XYZ SpinCo genoemd. Volgens KBC is dat bemoedigend, want Gosebruch is ervaren en heeft meer dan 100 deals gesloten.
Bij de smallcaps viel Ekopak verder op met een stevige winst van 25 procent op weekbasis.
CMB.TECH fuseert met Golden Ocean, zo werd afgelopen week bekendgemaakt. Dit gebeurt op basis van een ruilverhouding van 0,95 aandelen CMB.TECH voor elk aandeel in Golden Ocean. Het aandeel CMB.TECH steeg afgelopen week met 0,8 procent, bij een slotkoers van 9,14 euro op vrijdag.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.