Wall Street eindigt verdeeld na slotrally

De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten zijn woensdag verdeeld gesloten, na zwakke groeicijfers die wezen op een krimpende Amerikaanse economie.
De brede S&P 500 index sloot 0,1 procent hoger op 5.569,06 punten. De technologie-index Nasdaq daalde 0,1 procent tot 17.446,34 punten. De Dow Jones-index steeg 0,3 procent tot 40.669,36 punten.
De beurzen veerden kort voor slutingstijd op nadat de grootste deel van de handelsdag de rode cijfers overheersten.
In de eerste drie maanden van het jaar kromp de economie, nadat de onrust over importheffingen de kop opstak en bedrijven ertoe aanzette om veel goederen uit het buitenland in te slaan. De import steeg in het kwartaal met 41 procent.
Omdat de import van goederen afgaat van het bruto binnenlands product, daalde dit met 0,3 procent, terwijl het Amerikaanse bbp een kwartaal eerder nog met 2,4 procent groeide.
Trumps “Liberation Day”, waarop de langverwachte heffingen werden bekend gemaakt, vond plaats na afloop van het kwartaal, maar het is duidelijk dat de economie daar al op vooruit liep, afgezien van de heffingen die al eerder bekend waren geworden.
Verder meldde loonstrookjesverwerker ADP woensdag dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS er zwak toenam, met 62.000 banen, tegen een verwachte stijging van 120.000 banen. Een maand eerder was de banengroei nog 147.000.
Een inflatiecijfer, uit het PCE-rapport waar de Fed graag naar kijkt, kwam in het eerste kwartaal uit op 3,6 procent, wat nogal hoog is.
President Donald Trump kondigde dinsdag aan om zijn heffingen op de auto-industrie te verlichten. “Hoe sneller en ernstiger de Amerikaanse economie dreigt in te storten, hoe waarschijnlijk het mij lijkt dat Trump een groot deel van zijn handelsbeleid zal terugdraaien”, zei een econoom van Commerzbank.
Vickie Chang, macrostrateeg bij Goldman Sachs, waarschuwde beleggers dat de S&P 500 mogelijk nog geen bodem heeft bereikt, wat sommigen wel dachten na de stand van 8 april van 4.982 punten.
In ander economisch nieuws bleek het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week gedaald met 4,2 procent.
De olieprijs daalde fors, onder invloed van een bericht van Reuters, dat Saoedi-Arabië zou kunnen leven met een lage olieprijs en zich niet gaat inspannen om die te ondersteunen.
WTI-olie voor juli werd ruim 3,7 procent goedkoper op 58,21 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1330. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1364 op de borden.
Bedrijfsnieuws
De winst van Caterpillar viel tegen. Toegenomen kosten door importheffingen zullen de operationele marges raken dit jaar, verwacht het bedrijf. Het aandeel daalde 3,6 procent.
Yum Brands boekte meer omzet en minder winst en steeg 1,9 procent.
Visa sloot 1,2 procent hoger. De creditcardmaatschappij boekte het afgelopen kwartaal een teleurstellende nettowinst, terwijl de omzet iets hoger uitkwam dan verwacht.
Snap verloor 12 procent. Het Amerikaanse socialemediabedrijf boekte een kleiner dan verwacht verlies op een hoger dan verwachte omzet, maar gaf geen vooruitblik af vanwege de economische onzekerheid.
Ook Super Micro eindigde 11,5 procent lager, nadat de fabrikant van AI-servers dinsdag laat teleurstellende voorlopige cijfers publiceerde.
Starbucks voldeed niet aan de marktverwachtingen, in een comsumentenklimaat dat CEO Brian Niccol pittig noemde. Ondanks optimisme bij het koffiebedrijf over de eigen reorganisatie daalde het aandeel 5,7 procent.
Nabeurs publiceerden eBay, Meta, Microsoft, PPG en Qualcomm kwartaalcijfers. Het aandeel Meta steeg in de handel nabeurs 3 procent. Microsoft won 5 procent nabeurs en Qualcomm daalde juist 4,5 procent na sluitingstijd.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.