Chaos Duitsland drukt op Europese beurzen

De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur lager, nadat de Bondsdag onverwacht niet in heeft gestemd met de benoeming van Friedrich Merz tot bondskanselier van Duitsland.
Tegelijkertijd is de markt in afwachting van nieuws over de meest recente ontwikkelingen op handelsvlak en het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde rond lunchtijd 0,6 procent tot 533,99 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,3 procent op 23.036,59 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 7.672,12 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 8.580,63 punten.
Merz haalde in een eerste stemronde niet de parlementaire meerderheid die nodig is om bondskanselier te worden. Mogelijk wordt later dinsdag nog een keer gestemd, maar anders heeft de Bondsdag 14 dagen de tijd om Merz of een andere kandidaat-kanselier met een absolute meerderheid te kiezen.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het verlies van Friedrich Merz een “ramp”.
Maros Sefcovic, de eurocommissaris voor handel, zei dinsdag dat de huidige situatie met de VS op handelsvlak “niet acceptabel” is. De VS zou meer dan 100 miljard dollar van de EU kunnen ontvangen als de lopende onderzoeken van het Witte Huis naar de handel in goederen als farmaceutische producten en halfgeleiders resulteren in nog meer tarieven, zei hij. “De situatie als zodanig is onaanvaardbaar”, voegde hij toe.
De Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent gaf gisteren aan dat de VS dicht bij het sluiten van een handelsdeal is met verschillende landen, mogelijk al deze week. Hij zei dat de VS serieuze vooruitgang heeft geboekt met 18 landen.
Verder wordt ook uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed op woensdagavond.
“De Fed zal naar verwachting de rentetarieven ongewijzigd laten, terwijl recente, solide Amerikaanse banencijfers en ISM-data voor de dienstensector de kans op renteverlagingen in de komende maanden verkleinen”, zei Deutsche Bank. “De sterkere cijfers zorgden ervoor dat de markten hun verwachtingen voor renteverlagingen naar beneden bijstelden”, aldus de bank.
Op macro-economisch vlak kreeg Europa dinsdag een reeks inkoopmanagersindices voor de dienstensector te verwerken. De dienstensector in de eurozone is in april minder hard gegroeid dan een maand eerder, maar de krimp die in een voorlopig cijfer nog werd gemeten, kwam niet uit. De index daalde van 50,9 naar 50,4, terwijl de markt rekenden op 49,7.
De separate indices lieten een verdeeld beeld zien. De Duitse dienstensector is in april minder hard gekrompen dan verwacht, terwijl de krimp in Frankrijk juist iets versnelde. In Italië versnelde de groei in april, terwijl de groei in Spanje juist vertraagde.
In het VK was voor het eerst in zeventien maanden sprake van een krimp. De index daalde van 52,5 naar 49,0.
De producentenprijzen in de eurozone zijn in maart op maandbasis gedaald met 1,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 1,9 procent. De energieprijzen daalden in maart met 5,8 procent op maandbasis.
Brentolie werd dinsdag 2,9 procent duurder op 61,95 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1311. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1315 op de borden.
Bedrijfsnieuws
De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash neemt zijn Britse sectorgenoot Deliveroo over. Dit werd dinsdag voorbeurs bekend gemaakt door DoorDash, dat eerder al aankondigde dat DoorDash interesse had.
Het bestuur van Deliveroo ging akkoord met het op 5 april ontvangen bod van 1,80 Britse pond per aandeel in contanten. Ten opzichte van de slotkoers op 4 april vertegenwoordigt het bod een premie van 44 procent. Omgerekend komt het overnamebod neer op 3,4 miljard euro. Het aandeel Deliveroo noteerde in Londen 1,8 procent hoger op ruim 1,75 pond.
Vestas steeg 6,1 procent. De Deense fabrikant van windmolens heeft in het eerste kwartaal een 29 procent hogere omzet geboekt en wist ook een kleine winst te boeken. De outlook werd gehandhaafd.
Hugo Boss houdt vast aan de outlook voor heel dit jaar, ondanks de toegenomen onzekerheden. Het aandeel van het Duitse modebedrijf steeg 5,2 procent.
Zalando heeft de verwachtingen voor het hele jaar bevestigd, nadat in het eerste kwartaal weer winst werd geboekt, die ook hoger uitviel dan verwacht. De Duitse retailer verloor 1,6 procent.
Continental heeft in het eerste kwartaal een verlies weten om te buigen naar winst, ondanks dat de omzet fractioneel lager uitkwam. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.
Philips noteerde rond het middaguur 1,8 procent lager in Amsterdam. Het medtechbedrijf verlaagde de outlook voor het hele jaar vanwege de Amerikaanse importheffingen. Philips boekte het afgelopen kwartaal een licht lagere omzet, maar de resultaten vielen wel iets hoger uit dan analisten hadden voorzien.
Covestro heeft het afgelopen kwartaal een fractioneel lagere omzet geboekt, maar is wel dieper in de rode cijfers gedoken. De Duitse specialist in onder meer polymeren steeg 0,5 procent.
PostNL stond in Amsterdam onder druk na cijfers en noteerde 2,0 procent lager. PostNL is in het eerste kwartaal van 2025 dieper in de rode cijfers gedoken, terwijl de omzet op jaarbasis is gestegen, hetgeen redelijk in lijn was met de verwachting van analisten vooraf.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden aan het begin van de middag tot 0,8 procent in het rood.
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,6 procent lager op 5.650,38 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 41.218,83 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 17.844,24 punten.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.