Europese beurzen doen stap terug

De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur lager, in navolging van het verlies op Wall Street op dinsdag, mede door zorgen over strengere Amerikaanse regels voor de farmaceutische industrie.
De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 534,54 punten, de Duitse DAX daalde 0,1 procent tot 23.220,12 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 7.652,65 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 8.574,02 punten.
Ook in Europa stonden farmaciebedrijf onder druk.
Tegelijkertijd stelde Commerzbank dat er reden is om skeptisch te zijn over de plannen van de nieuwe Duitse bondskanselier Merz om de economie te stimuleren met overheidsuitgaven. Dat betekent ook twijfel over de kracht van de euro.
De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in maart minder hard dan in februari, met 1,5 tegen 1,9 procent, op jaarbasis. Voor februari was eerder nog 2,3 procent groei gemeld.
De Duitse fabrieksorders zijn in maart sterk gestegen, bleek verder, omdat Amerikaanse bedrijven massaal goederen insloegen in het buitenland, om de aangekondigde extreme importheffingen voor te zijn.
Aziatische markten stegen op berichten dat Amerikaanse en Chinese functionarissen deze week zullen vergaderen om mogelijk de weg vrij te maken voor bredere gesprekken over handelsafspraken. Een duurzame oplossing voor de twee landen lijkt echter niet in zicht, zei Morgan Stanley.
De Chinese centrale bank kondigde renteverlagingen aan om de economie te steunen in reactie op de spanningen in het handelsklimaat.
Dinsdag sloten de Britten een handelsdeal met India en er is toenemende speculatie dat een deal tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk deze week kan worden bereikt.
De olieprijs steeg 0,9 procent tot 59,60 dollar. Brent-olie werd 0,7 procent duurder op 62,54 dollar. Die stijging is een reactie op de aangekondigde gesprekken tussen de VS en China, volgens ING.
De euro/dollar noteerde op 1,1362. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1366 op de borden.
“De handelsoorlog moest de vraag naar de dollar, als veilige haven, vergroten, maar dat gebeurde niet”, stelde Swissquote Bank. De Fed zal waarschijnlijk willen afwachten hoe de onderhandelingen over handelsafspraken gaan lopen en hoe deze de groei en inflatie gaan beïnvloeden, voordat ze de rente verlagen, denkt de bank.
Bedrijfsnieuws
Novo Nordisk heeft zijn verwachtingen verlaagd. Er komen meer generieke versies van het gewichtsverliesmiddel Ozempic en diabetesbehandeling Wegovy op de markt en dat drukt de omzet. De Amerikaanse toezichthouder stond concurrentie toe omdat het Deense bedrijf niet kon voldoen aan de vraag.
BMW heeft zijn outlook gehandhaafd na een omzetdaling in het eerste kwartaal. De autofabrikant denkt dat de heffingen van Trump in juli zullen worden teruggeschroefd en is daarmee optimistischer dan sectorgenoten. Het aandeel daalde 1,4 procent.
Ahold Delhaize boekte meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal en steeg in Amsterdam met 3,5 procent.
Andere stijgers waren Fresenius Medical Care in Frankfurt met 3 procent en Porsche met 2 procent.
Farmaceut Sanofi daalde 3,3 procent, en Merck en Bayer verloren 1,5 procent. Dinsdag ging de farmasector in de VS onderuit op zorgen over strenger toezicht onder Trumps regime. In Brussel leverden Argenx en UCB tot 4 procent aan waarde in.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren 0,5 procent in het groen.
De S&P 500 index sloot dinsdag 0,8 procent lager op 5.606,91 punten. Tech-index Nasdaq Composite verloor 0,9 procent tot 17.689,665 en de Dow Jones-index leverde 0,9 procent in tot 40.829,00 punten.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.