Europese beurzen openen verdeeld

De Europese beurzen gaan woensdag een verdeelde opening tegemoet, in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve vanavond.
IG voorziet een openingswinst van 38 punten voor de Duitse DAX, een plus van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 8 punten voor de Britse FTSE 100.
De Europese beurzen sloten dinsdag lager, nadat de benoeming van Friedrich Merz tot bondskanselier van Duitsland alles behalve soepel verliep.
Merz haalde in een eerste stemronde niet de vereiste meerderheid om bondskanselier te worden. Na een tweede stemming lukte dat alsnog. Analist Marion Muehlberger van Deutsche Bank Research sprak van een beslissende stap van de Bondsdag, omdat nu het 100-dagenprogramma voor de Duitse economie gestart kan worden. Als dat gebeurt zal de moeizame benoeming snel naar de achtergrond verdwijnen, denkt de econoom.
Maros Sefcovic, de eurocommissaris voor handel, noemde het Amerikaanse handelsbeleid dinsdag onacceptabel voor de EU. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 100 miljard dollar als ook farmaceutische producten en halfgeleiders nog extra heffingen krijgen. “De situatie als zodanig is onaanvaardbaar”, zei de eurocommissaris. De Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent zei maandag dat hij mogelijk deze week nog handelsdeals verwacht te sluiten en dat er met 18 landen serieuze progressie is geboekt.
Het Amerikaanse handelstekort liep in maart intussen fors op, bleek dinsdag, omdat er snel werd ingeslagen door Amerikaanse bedrijven, voorafgaande aan de hoge importheffingen. Het handelsbeleid is erop gericht dat handelstekort te verkleinen, door meer productie in de Verenigde Staten te laten plaatsvinden.
Verder werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed op woensdagavond. “De Fed zal naar verwachting de rentetarieven ongewijzigd laten, terwijl recente, solide Amerikaanse banencijfers en ISM-data voor de dienstensector de kans op renteverlagingen in de komende maanden verkleinen”, zei Deutsche Bank.
Op macro-economisch vlak bleek de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone in april minder hard gegroeid dan een maand eerder, maar niet gekrompen, zoals eerder gemeld in een voorlopig cijfer. De Duitse en Franse dienstensectoren krompen wel. In Italië versnelde de groei in april, terwijl de groei in Spanje juist vertraagde. In het VK was voor het eerst in zeventien maanden sprake van krimp.
De producentenprijzen in de eurozone daalden in maart met 1,6 procent, door een daling van de energieprijzen met 5,8 procent op maandbasis.
Bedrijfsnieuws
De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash neemt zijn Britse sectorgenoot Deliveroo over voor 3,4 miljard euro. Het bestuur van Deliveroo ging akkoord met het op 5 april ontvangen bod van 1,80 pond per aandeel. Tegenover de slotkoers van 4 april biedt het bod een premie van 44 procent. Deliveroo steeg in Londen met 1,9 procent en DoorDash daalde met 7 procent.
Vestas steeg 9 procent. De Deense fabrikant van windmolens boekte 29 procent meer omzet en een kleine winst. De outlook werd gehandhaafd.
Hugo Boss hield vast aan de outlook voor dit jaar, ondanks de toegenomen onzekerheden. Het aandeel van het Duitse modebedrijf steeg 5,9 procent.
Andere relatief sterke stijgers waren Teleperformance in Parijs, Elia in Brussel en Prosus in Amsterdam. Beiersdorf verloor juist 4 procent in Frankfurt en chipfabrikant Infineon leverde 2,5 procent in. Ook zonnebrillen specialist EssilorLuxottica leverde ruim 2 procent in.
Europese banken presteerden afgelopen kwartaal veelal beter dan verwacht, met weinig voorzieningen voor oninbare leningen, stelde UBS, maar zagen de koersen toch dalen.
Zalando heeft de verwachtingen voor het hele jaar bevestigd, nadat in het eerste kwartaal weer winst werd geboekt, die ook hoger uitviel dan verwacht. De Duitse retailer verloor 3,3 procent.
Continental heeft in het eerste kwartaal een verlies weten om te buigen naar winst, ondanks dat de omzet fractioneel lager uitkwam. Het aandeel sloot 2,4 procent hoger.
Covestro boekte nauwelijks minder omzet, maar dook wel in de rode cijfers. De Duitse specialist in onder meer polymeren sloot vrijwel vlak.
Euro STOXX 50 5.263,38 (-0,37%)
STOXX Europe 600 536,35 (-0,18%)
DAX 23.249,65 (-0,41%)
CAC 40 7.696,92 (-0,40%)
FTSE 100 8.597,42 (+0,01%)
SMI 12.230,58 (-0,02%)
AEX 895,58 (-0,10%)
BEL 20 4.465,65 (-1,14%)
FTSE MIB 38.560,25 (+0,22%)
IBEX 35 13.530,20 (+0,09%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.
De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, met forse verliezen voor vaccinfabrikanten en de farmaciesector, terwijl beleggers vreesden dat Trump denkt aan prijsbeperkingen voor medicijnen in het Medicaid-zorgstelsel.
De farmacie-index van de S&P500-index daalde 2,8 procent. De daling volgde op de benoeming van Vinay Prasad als hoogste toezichthouder op vaccins. Prasad heeft zware kritiek geuit op de farmaceutische industrie. Daarbij kondigde president Trump aan de nieuwe heffingen voor de farmacie-industrie binnen twee weken bekend te maken.
Verder was er aandacht voor de Canadese premier Mark Carney die dinsdag Trump bezocht in het Witte Huis. Carney zei dat zijn land niet te koop is, nadat Trump had gesuggereerd dat Canada de 51ste staat van de Verenigde Staten kon worden. De bijeenkomst tussen de twee leiders verliep verder in een positieve sfeer.
Onzekerheid rond de importheffingen bleef op de markten drukken. Minister van Financiën Scott Bessent beweerde maandag op nieuwszender CNBC dat “we heel dicht bij een aantal overeenkomsten zijn”, nadat Trump zondag herhaalde dat er al deze week handelsdeals kunnen worden gesloten.
Maandag voegden Ford en Mattel zich bij het koor van bedrijven dat zijn verwachtingen heeft opgeschort door de onzekerheid rond de heffingen en dinsdag kwamen Kellogg en hotelketen Marriott daar bij.
Wel zijn de koersdalingen sinds de aankondiging van draconische heffingen op ‘Liberation Day’ 2 april volledig goedgemaakt. “Paniekmomenten bieden vaak mooie kansen voor langetermijnbeleggers”, aldus Simon Wiersma van ING.
De Federal Reserve zal woensdagavond de rente vermoedelijk handhaven op 4,25 tot 4,50 procent. En dus zullen vooral de toelichting en de woorden van Jerome Powell weer op een weegschaaltje worden gelegd.
Dinsdag bleek dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in maart sterker dan verwacht is opgelopen. Het handelstekort steeg met 14 procent op jaarbasis naar 140,5 miljard dollar.
Stijgers en dalers
Vaccinmakers verloren fors. Moderna sloot 12 procent lager en Novavax verloor 3 procent. Gilead Sciences eindigde 5 procent lager en Sarepta Therapeutics verloor zelfs 23 procent. De nieuwe vaccintoezichthouder Prasad heeft zich kritisch uitgelten over de goedkeuring van bepaalde medicijnen van het bedrijf.
De resultaten van Vertex Pharmaceuticals stelden teleur. Het aandeel daalde 10 procent. Neurocrine Biosciences steeg 8 procent. De omzet overtrof de verwachtingen.
Doordash kondigde de overname aan van restaurantreserveringsplatform SevenRooms voor 1,2 miljard dollar en rapporteerde tegenvallende omzet, hoewel er wel een winst overbleef. Het aandeel verloor 7 procent.
Palantir Technologies daalde 12 procent. De gecorrigeerde winst van het data-analysebedrijf voldeed aan de verwachtingen van analisten, terwijl de omzet beter was. Het aandeel was dit jaar al met 65 procent gestegen.
Autofabrikant Ford Motor schortte de prognose voor het hele jaar op door de onzekerheid over de importheffingen en het aandeel verloor 10,7 procent, ondank meevallende resultaten. Tesla daalde met 1,7 procent.
Clorox verloor 2,4 procent na een tegenvallend winstcijfer. Het bedrijf stelde de outlook bij wegens de onzekerheid.
Hims & Hers Health steeg 18 procent na een lagere opening. De kwartaalwinst viel mee, al was de omzetoutlook lager dan voorzien.
Upwork steeg 18 procent nadat het platform voor freelancers meevallende winst en omzet over het eerste kwartaal rapporteerde.
Speelgoedfabrikant Mattel stelde de prognose voor het hele jaar uit. Mattel gaat de prijzen in de VS voor sommige speelgoedartikelen “waar nodig” te verhogen. Het aandeel steeg 3 procent.
S&P 500 index 5.606,91 (-0,77%)
Dow Jones index 40.829,00 (-0,95%)
Nasdaq Composite 17.689,66 (-0,87%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend hoger. De Indiase beurs daalde wel met 0,3 procent, nu de spanningen aan de grens met Pakistan steeds verder oplopen na een luchtaanval van India.
Nikkei 225 36.842 (+0,1%)
Shanghai Composite 3.337 (+0,6%)
Hang Seng 22.774 (+0,5%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1346. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1364 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1352 op de borden.
USD/JPY Yen 143,29
EUR/USD Euro 1,1346
EUR/JPY Yen 162,57
MACRO-AGENDA:
01:30 Inkoopmanagersindex diensten – April def. (Jap)
08:00 Fabrieksorders – Maart (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen – Maart (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve – Rentebesluit (VS)
20:30 Federal Reserve – Toelichting rentebesluit Powell (VS)
21:00 Consumentenkrediet – Maart (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 BMW – Cijfers eerste kwartaal (Dld)
07:00 Novo Nordisk – Cijfers eerste kwartaal (Dee)
07:00 Siemens Healthineers – Cijfers tweede kwartaal (Dld)
13:00 Uber – Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Beyond Meat – Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Disney – Cijfers tweede kwartaal (VS)

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.