Europese beurzen verwelkomen Brits-Amerikaanse handelsdeal

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger geëindigd, hoewel er geen grote opleving kwam nadat het Witte Huis een handelsdeal presenteerde met het Verenigd Koninkrijk.
De Stoxx Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,4 procent tot 535,63 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,0 procent op 23.352,69 punten. De Franse CAC 40 won 0,9 procent bij een stand van 7.694,44 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent lager op 8.531,61 punten.
“Een historische overeenkomst met een van onze trouwste bondgenoten”, zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdagmiddag in een persmoment in het Witte Huis over het handelsakkoord tussen de VS en het VK.
De Britse premier Keir Starmer sprak vanuit Londen van “een echt belangrijke deal die de handel tussen de twee landen zal stimuleren en banen zal creëren.”
“Met de deal met het VK tonen we aan dat wederkerigheid en eerlijkheid essentiële onderdelen van handel zijn”, aldus Trump.
De details van de deal worden de komende weken uitgewerkt, volgens de president. De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick gaf al wel aan dat Boeing voor 10 miljard dollar aan vliegtuigen zal verkopen aan een Britse luchtvaartmaatschappij.
“We startten op 10 procent en eindigen op 10 procent”, aldus Lutnick over de heffingen die de VS oplegden aan het VK. Trump benadrukte donderdag dat dit een “laag getal” is en “hoger zal zijn voor andere landen.”
Volgens de president is het de eerste overeenkomst, “in een serie van deals.”
Zo zal de VS komend weekend met China onderhandelen in Zwitserland. “Dat wordt erg interessant”, volgens de Amerikaanse president. “Ze [China] willen graag een deal sluiten.”
“Begin volgende week weten we misschien meer over de kansen op een positieve uitkomst”, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Intussen kondigde de Europese Commissie donderdag aan dat het een geschil zou beginnen met de Wereldhandelsorganisatie over het “wederkerige” Amerikaanse tariefbeleid en de heffingen van de VS op auto’s en auto-onderdelen. Verder is Brussel bezig met maatregelen tegen de Amerikaanse import ter waarde van 95 miljard euro, die moeten worden uitgevoerd als er geen handelsovereenkomst met Washington wordt bereikt.
Trump gaf de EU donderdag nog een veeg uit de pan, door te stellen dat het VK er goed aan heeft gedaan om uit het blok te stappen. Wel herhaalde de Amerikaanse president dat hij een deal met Brussel wil sluiten.
Kijkend naar de Brits-Amerikaanse handelsdeal, zei Vranken dat “als dit ook de maatstaf wordt voor andere landen, dan zal het uiteindelijke resultaat een verhoging zijn van 10 procent van de wereldwijde tarieven met betrekking tot de VS.”
Het algemene marktsentiment werd donderdag misschien nog wel meer gesteund door bedrijfscijfers en volgens Vranken waren de markten ook blij met het besluit om de exportbeperkingen voor in de VS geproduceerde chips te versoepelen.
Persbureau Bloomberg meldde dat Washington overweegt om sommige nieuwe exportbeperkingen voor chips in te trekken. Deze werden al door de vorige president Joe Biden aangekondigd en zullen op 15 mei van kracht worden. Volgens Bloomberg zou de huidige regering met een eigen invulling van de regels willen komen.
Europese beleggers konden ook het weinig verrassende rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond verwerken, terwijl de Zweedse, Noorse en Britse centrale banken gedurende de dag hun rentebesluiten bekendmaakten.
De Riksbank en Norges Bank hielden donderdag de rentes ongemoeid, maar hintten wel dat renteverlagingen niet zijn uitgesloten als gevolg van de huidige onzekerheid op handelsvlak.
Donderdagmiddag was de Bank of England aan zet. Conform de marktverwachting werd de Bank Rate verlaagd van 4,50 tot 4,25 procent.
De stemverhouding lag op 5 tegen 4 om de rente met 25 basispunten te verlagen. Twee leden wilden zelfs een verlaging met 50 basispunten tot 4,00 procent, terwijl twee anderen een handhaving van de rente prefereerden. Vooraf rekenden analisten op een minder spannende stemverhouding van 8 tegen 1.
ING verwacht nog steeds dat de Bank of England de rente eenmaal per kwartaal blijft verlagen, “hoewel we een sneller tempo niet uitsluiten als de inflatie in de dienstensector sneller daalt dan de BoE momenteel verwacht”, aldus economen James Smith en Chris Turner.
De euro/dollar daalde rond het Europese slot licht, tot onder de 1,13, terwijl het Britse pond ten opzichte van de dollar licht steeg, naar 1,3307.
De olieprijzen stegen met bijna 3 procent.
Bedrijfsnieuws
AB InBev heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de volumes zien dalen, maar de omzet en het bedrijfsresultaat stegen juist sterker dan verwacht. De cijfers werden in Brussel beloond met een winst van 3,2 procent.
A.P. Moller-Maersk handhaafde de outlook voor dit jaar, ondanks dat het Deense containergigant wat voorzichtiger werd over de mondiale vraag. Het aandeel won 1,6 procent in Kopenhagen.
Infineon heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, maar zag de winst wel dalen. Voor het volledige boekjaar verwacht Infineon dat de omzet nu licht zal dalen in vergelijking met het voorgaande jaar. Eerder ging Infineon nog uit van een vlakke tot licht stijgende jaaromzet. Toen rekende Infineon echter nog met een lagere euro/dollarkoers van 1,05. Ook houdt Infineon inmiddels rekening met importheffingen, die de omzet in het vierde kwartaal met circa 10 procent zal drukken. Het aandeel Infineon won toch 2,5 procent.
Sectorgenoten eindigden ook in de plus. ASML won in Amsterdam zelfs ruim 4 procent. STMicroelectronics steeg circa 2 procent in Parijs.
Rheinmetall heeft in het eerste kwartaal de resultaten flink zien aantrekken, zoals al bleek uit voorlopige cijfers. Het Duitse defensiebedrijf bevestigde zijn prognoses voor het hele jaar en rekent nog steeds op een omzetstijging van 25 tot 30 procent en een operationele marge van ongeveer 15,5 procent. Het aandeel won 4,1 procent in Frankfurt.
Sectorgenoot Leonardo kwam met cijfers in Milaan, die volgens Jefferies boven verwachting waren. De analisten spraken dan ook van een solide kwartaal. Het aandeel won 2,5 procent.
Heidelberg Materials voerde donderdag de Duitse beurs aan, met een plus van 4,8 procent en Zalando won 4,5 procent.
Vonovia was de sterkste daler in de DAX en verloor 1,7 procent, terwijl Engie hekkensluiter was in de Franse CAC 40, met een min van 2 procent. Koploper Stellantis won 5,1 procent in Parijs.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden net na het Europese slot tot circa 2 procent in de plus.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.