Bel20 kan niet lang genieten van jaarrecord

(ABM FN) De Brusselse beurs bereikte begin deze week nog een jaarrecord op 4.519 punten, maar kon daar niet lang van genieten, nadat met name de farmaceutische sector de Bel20 in het rood trok, hoewel het algemene marktsentiment positief was.
Op een slot van 4.374,22 punten op vrijdag, verloor de Bel20 2,7 procent op weekbasis. Op een slot van 4.493 punten een week eerder won de sterindex toen nog ruim 4 procent op weekbasis.
De farmasector stond afgelopen week onder druk en dat raakte de sterindex in Brussel, nu er vrees is dat de Amerikaanse regering de prijzen van medicijnen in de VS wil verlagen.
Dat Vinay Prasad aangesteld werd als directeur bij de Amerikaanse Food and Drug Administration deed het sentiment in de sector ook geen goed. Prasad staat bekend als een tegenstander van de covidvaccinaties, waardoor vooral veel vaccinproducenten onder druk stonden op de beurs.
Wat wel positief was, was de handelsdeal die de Amerikaanse president Donald Trump sloot met het Verenigd Koninkrijk, hoewel dit volgens kenners klein bier is. Belangrijker zijn de aanstaande handelsbesprekingen tussen de VS en China.
“Een historische overeenkomst met een van onze trouwste bondgenoten”, zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdagmiddag in het Witte Huis over het handelsakkoord tussen de VS en het VK.
De Britse premier Keir Starmer sprak vanuit Londen van “een echt belangrijke deal die de handel tussen de twee landen zal stimuleren en banen zal creëren.”
“Met de deal met het VK tonen we aan dat wederkerigheid en eerlijkheid essentiële onderdelen van handel zijn”, aldus Trump.
“We startten op 10 procent en eindigen op 10 procent”, zei de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick over de heffingen die de VS oplegden aan het VK. Trump benadrukte donderdag dat dit een “laag getal” is en “hoger zal zijn voor andere landen.”
Volgens de president is het de eerste overeenkomst, “in een serie van deals.”
Dit weekend zal Amerika met China onderhandelen in Zwitserland. “Dat wordt erg interessant”, volgens Trump, want “ze [China] willen graag een deal sluiten.”
“Een heffing van 80 procent voor China oogt eerlijk”, schreef Trump in aanloop naar de ontmoeting met China op Truth Social. Maar, “het is aan Scott Bessent”, voegde hij toe. Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, voert namens de VS de onderhandelingen met Beijing.
“Begin volgende week weten we misschien meer over de kansen op een positieve uitkomst”, aldus beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Intussen kondigde de Europese Commissie afgelopen week aan dat het een geschil zou beginnen met de Wereldhandelsorganisatie over het “wederkerige” Amerikaanse tariefbeleid en de heffingen van de VS op auto’s en auto-onderdelen. Verder is Brussel bezig met maatregelen tegen de Amerikaanse import ter waarde van 95 miljard euro, die moeten worden uitgevoerd als er geen handelsovereenkomst met Washington wordt bereikt.
Trump gaf de EU donderdag nog een veeg uit de pan, door te stellen dat het VK er goed aan heeft gedaan om uit het blok te stappen. Wel herhaalde de Amerikaanse president dat hij een deal met Brussel wil sluiten.
De Verenigde Staten zullen met Brussel moeten onderhandelen over een handelsdeal en hoeven er niet op te rekenen dat ze deals kunnen sluiten met individuele landen, zo waarschuwde de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz.
Kijkend naar de Brits-Amerikaanse handelsdeal, zei Vranken van Bank Edmond de Rothschild dat “als dit ook de maatstaf wordt voor andere landen, dan zal het uiteindelijke resultaat een verhoging zijn van 10 procent van de wereldwijde tarieven met betrekking tot de VS.”
Het algemene marktsentiment werd afgelopen week ook gesteund door bedrijfscijfers en volgens Vranken waren de markten blij met het besluit om de exportbeperkingen voor in de VS geproduceerde chips te versoepelen.
Persbureau Bloomberg meldde dat Washington overweegt om sommige nieuwe exportbeperkingen voor chips in te trekken. Deze werden al door de vorige president Joe Biden aangekondigd en zullen op 15 mei van kracht worden. Volgens Bloomberg zou de huidige regering met een eigen invulling van de regels willen komen.
Fed vaart nog steeds voorzichtige koers terwijl Bank of England versoepelt
Beleggers konden afgelopen week ook het weinig verrassende rentebesluit van de Federal Reserve verwerken, terwijl ook de Zweedse, Noorse en Britse centrale banken hun rentebesluiten bekendmaakten.
De Fed handhaafde woensdagavond de rente in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.
“Het is de plicht van de Fed om de inflatieverwachtingen voor de langere termijn goed te verankeren en om ervoor te zorgen dat een eenmalige stijging van het prijsniveau geen blijvend inflatieprobleem wordt”, klonk het uit de marktenzaal van KBC.
Het recente werkloosheidscijfer van 4,2 procent in april bevestigde dat de arbeidsmarkt sterk blijft. “Dat is een zeer sterke aanwijzing dat de Fed goed gepositioneerd is om te wachten op meer duidelijkheid voordat ze overweegt haar beleidskoers aan te passen”, aldus KBC.
De Riksbank en Norges Bank hielden donderdag de rentes ongemoeid, maar hintten wel dat renteverlagingen niet zijn uitgesloten als gevolg van de huidige onzekerheid op handelsvlak.
Donderdagmiddag was de Bank of England aan zet. Conform de marktverwachting werd de Bank Rate verlaagd van 4,50 tot 4,25 procent.
De stemverhouding lag op 5 tegen 4 om de rente met 25 basispunten te verlagen. Twee leden wilden zelfs een verlaging met 50 basispunten tot 4,00 procent, terwijl twee anderen een handhaving van de rente prefereerden. Vooraf rekenden analisten op een minder spannende stemverhouding van 8 tegen 1.
ING verwacht nog steeds dat de Bank of England de rente eenmaal per kwartaal blijft verlagen, “hoewel we een sneller tempo niet uitsluiten als de inflatie in de dienstensector sneller daalt dan de BoE momenteel verwacht”, aldus economen James Smith en Chris Turner.
De uitverkiezing van Merz als Duitse bondskanselier verliep begin deze week niet zo soepel. Daar waren uiteindelijk twee stemrondes voor nodig.
“Zolang de nieuwe regering nu snel haar 100-dagenprogramma uitvoert met de dringend noodzakelijke steun voor de Duitse economie, zal het feit dat er twee pogingen nodig waren om de bondskanselier te kiezen, snel naar de achtergrond verdwijnen”, verwacht Deutsche Bank.
De euro/dollar noteerde vrijdag rond het slot op 1,1275 en daarmee op weekbasis licht lager.
De olieprijzen daalden maandag nog tot het laagste niveau sinds februari 2021, nadat OPEC+ vorig weekend besloot om de productie ook in juni met ruim 400.000 vaten per dag op te voeren. De verhoging van OPEC+ in juni maakt deel uit van een breder plan om de productiebeperkingen van in totaal 2,2 miljoen vaten per dag geleidelijk af te bouwen.
“Saoedi-Arabië lijkt vastbesloten om de productie te verhogen om sjoemelende OPEC+ leden te straffen die zich niet aan de quota’s hebben gehouden”, zei Vranken. De dalende olieprijzen kunnen volgens de beleggingsstrateeg goed nieuws zijn voor de economische groei en voor een mogelijk lagere inflatie zorgen.
WTI kostte vrijdag circa 61 dollar en Brent bijna 64 dollar, wat op weekbasis stijgingen van ongeveer 3,5 procent betekenden.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.