Europese beurzen positief het weekend in na prima beursweek

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, waarmee er een positief einde kwam aan een prima beursweek.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 549,26 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 23.767,43 punten en dat was een nieuw record. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.886,69 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent hoger op 8.684,56 punten.
Op weekbasis gingen de Stoxx Europe 600 en DAX circa 1 tot 2 procent hoger, gesteund door het handelsakkoord dat de VS en China aan het begin van de week sloten. Richting het weekend was er ook optimisme over mogelijke andere handelsdeals, maar deden beleggers het ook wat rustiger aan.
De Amerikaanse president Trump zei vrijdag dat de VS in de komende twee tot drie weken duidelijk zullen maken welke importheffingen gehanteerd gaan worden.
Minister van financiën Scott Bessent en minister van handel Howard Lutnick “zullen brieven uitsturen en vertellen wat ze moeten gaan betalen om zaken te doen in de VS”, citeerde Bloomberg Trump, die aangaf “erg redelijk” te zullen zijn. Volgens de president heeft zijn regering te weinig capaciteit om met alle handelspartners afzonderlijk te onderhandelen over de heffingen.
Welke landen post uit het Witte Huis zullen ontvangen, zei Trump vrijdag niet. Maar circa 150 landen zouden volgens hem een deal willen sluiten.
Intussen lijkt het Europese cijferseizoen “verrassend normaal” te verlopen, volgens analisten van Citi, ondanks de zorgen over de economie en het handelsbeleid.
Inmiddels heeft 75 procent van de Stoxx Europe 600 bedrijven tot nu toe cijfers gerapporteerd, en de resultaten waren in lijn met historische gemiddelden ondanks de matige verwachtingen, aldus Citi.
Volgens Vincenzo Vedda, CIO bij vermogensbeheerder DWS, vertonen de Europese aandelenmarkten wel tekenen van oververhitting.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de eurozone in maart ten opzichte van februari 2,9 procent meer heeft geëxporteerd, terwijl de import met 1,0 procent toenam, wat resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 27,9 miljard euro, tegen een overschot van 22,7 miljard euro in februari.
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1143, terwijl de olieprijzen op koers lagen voor winst op weekbasis. WTI kostte 62,55 dollar en Brent 65,38 dollar.
Bedrijfsnieuws
Het was vrijdag een rustigere dag qua bedrijfscijfers. Het Zwitserse Richemont rapporteerde een hogere omzet in het afgelopen boekjaar, ondanks een vertraging van de vraag in de sector voor luxegoederen. Verder verhoogde de juwelier van merken als Cartier en MontBlanc het dividend met 9 procent. Het aandeel won bijna 7 procent in Zürich.
Sectorgenoten noteerden verdeeld. Swatch en LVMH stonden onder druk, maar Kering won 0,7 procent en EssilorLuxottica zelfs 3 procent.
De aandelen van Eutelsat Communications daalden met ruim 6 procent in Parijs. Leidinggevenden van de Europese rivaal van Elon Musks satellietinternetdienst Starlink zijn bereid om geld op te halen bij investeerders om in de investeringsbehoeften van het bedrijf te voorzien en de schuldenlast te verlagen.
Defensie-aandelen deden vrijdag opnieuw goede zaken. Rheinmetall won 2,4 procent in Frankfurt en ging daarmee aan kop in de DAX en Thales steeg met 1,6 procent in Parijs.
In Kopenhagen verloor Novo Nordisk 1,8 procent. De Deense farmareus, bekend van de afslankmiddelen Ozempic en Wegovy, kondigde het vertrek van CEO Lars Fruergaard Jørgensen aan, daarbij verwijzend naar de recente marktuitdagingen.
In Amsterdam sloot Aegon 0,4 procent lager, nadat de Nederlandse verzekeraar over het eerste kwartaal een tegenvallende kapitaalaanwas rapporteerde.
Swiss Re rapporteerde een groter dan verwachte stijging van de nettowinst in het eerste kwartaal, ondanks een lagere omzet, doordat de groep de impact van de bosbranden die Californië in januari teisterden, kon opvangen.
De in Zürich gevestigde herverzekeraar rapporteerde vrijdag een nettowinst van 1,3 miljard dollar over de drie maanden tot en met 31 maart, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit overtrof de schatting van 938 miljoen dollar op basis van een door het bedrijf opgestelde consensus. Het aandeel daalde toch met 0,8 procent.
In Brussel voerde Argenx de hoofdindex aan met een winst van 3,1 procent, terwijl Syensqo onderaan bungelde met een verlies van 1,4 procent.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.