Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Positieve beursweek Wall Street krijgt sterk einde

Positieve beursweek Wall Street krijgt sterk einde
16 mei 2025 om 22:12

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd en konden op weekbasis flinke winsten bijschrijven, gesteund door positief nieuws op handelsgebied. Vrijdag was ook optie-expiratie, maar echt opvallende bewegingen bleven uit.

De S&P 500 sloot 0,7 procent hoger op 5.958,38 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op 19.211,10 punten. De Dow Jones index won 0,8 procent op 42.654,74 punten en wist daarmee het verlies van dit jaar weg te poetsen.

De tijdelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, waarmee de wederkerige importheffingen voor tenminste 90 dagen met 115 procent worden verlaagd, gaf Wall Street afgelopen week vleugels.

De S&P 500 won ruim 5 procent op weekbasis, de Nasdaq steeg afgelopen week met meer dan 7 procent en de Dow ging er dik 3 procent op vooruit.

De Amerikaanse president Trump zei vrijdag dat in de komende twee tot drie weken duidelijk wordt welke importheffingen de VS gaan hanteren voor handelspartners. 

Minister van financiën Scott Bessent en minister van handel Howard Lutnick “zullen brieven uitsturen en vertellen wat ze moeten gaan betalen om zaken te doen in de VS”, citeerde Bloomberg Trump, die aangaf “erg redelijk” te willen zijn. Volgens de president heeft zijn regering te weinig capaciteit om met alle handelspartners afzonderlijk te onderhandelen over de heffingen.

Welke landen post uit het Witte Huis zullen ontvangen, zei Trump vrijdag niet. Maar circa 150 landen zouden volgens hem een deal willen sluiten.

Wel waarschuwden sommige grote Amerikaanse bedrijven afgelopen week voor stijgende kosten en sombere macro-economische vooruitzichten. Zo meldde Walmart donderdag dat het waarschijnlijk eind deze maand de prijzen van sommige artikelen zal moeten verhogen vanwege de importheffingen.

Volgens Vincenzo Vedda, CIO bij vermogensbeheerder DWS, zijn de winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven te rooskleurig. De toegenomen economische onzekerheid is volgens de expert nog onvoldoende verwerkt in de huidige waarderingen. 

“Daar komt bij dat het seizoenseffect in mei en juni historisch vaak tegenzit”, aldus Vedda.

Hij waarschuwt dan ook dat het recente beursherstel een vertekend beeld kan geven. “Het zou me niet verbazen als de opleving stilvalt zodra harde data aansluiten bij de al verzwakte vertrouwensindicatoren”, aldus Vedda.

Dat de vertrouwenscijfers inderdaad verzwakken, werd vrijdag benadrukt door een verder afnemend consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 52,2 in april naar 50,8 in de eerste dagen van deze maand. Een jaar geleden noteerde de index nog op 69,1.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden steeg bovendien van 6,5 procent eind april naar 7,3 procent halverwege deze maand.

Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan merkte wel op dat de enquête grotendeels is afgenomen voor de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Veel enquêtemaatstaven vertoonden wel tekenen van verbetering na de tijdelijke verlaging van de Chinese importheffingen, “maar deze eerste oplevingen waren te klein om het algemene beeld te veranderen”, aldus Hsu. “Consumenten blijven somber over de economie.”

Volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn de zachte macrodata, zoals het consumentenvertrouwen, tot nog toe “opmerkelijk pessimistischer” dan de harde gegevens, zoals cijfers over bijvoorbeeld de industriële productie of detailhandel.

“Er moet iets gebeuren; of de zachte cijfers verbeteren of de harde cijfers beginnen te bevestigen wat de zachte cijfers voorspellen”, aldus Vranken.

Verder werden in april meer woningen in aanbouw genomen in de VS dan in maart, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,1156, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde op 4,441 procent. 

De olieprijzen stegen met ruim een procent en gingen er ook op weekbasis op vooruit, gesteund door het verbeterde algemene sentiment op de beurzen. Een groeiend overaanbod en een mogelijke atoomdeal tussen de VS en Iran blijven echter negatieve elementen die boven de markten hangen.

Bedrijfsnieuws

UnitedHealth steeg vrijdag met 6,4 procent, maar leverde op weekbasis dik 23 procent in. De aandelen van het verzekerings- en zorgbedrijf staan onder druk sinds de outlook werd opgeschort. Ook meldde The Wall Street Journal afgelopen week dat UnitedHealth wordt onderzocht door de Amerikaanse justitie vanwege mogelijke fraude met Medicare.

Applied Materials presteerde in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar gemengd. De winst was beter dan verwacht, maar de omzet stelde licht teleur, waarbij de daling in China vooral opviel. De outlook voor met name de omzet was ook aan de voorzichtige kant. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie gaf wel aan nog weinig impact te zien van de handelsoorlog. Het aandeel daalde met 5,3 procent.

Nvidia is van plan om een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum te openen in Shanghai, in een nieuwe poging voet aan de grond te houden in China. Dit meldden diverse media, waaronder persbureau Reuters en The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen. Met de nieuwe faciliteit wil Nvidia zijn teams versterken en producten ontwerpen die concurrerend zijn in China en voldoen aan de Amerikaanse regels, aldus de bronnen.

Sinds 2022 eist Washington licenties voor de export van Nvidia’s meest geavanceerde AI-chips naar China. Dat heeft geleid tot een daling van de verkoop in China, die goed was voor 13 procent van de omzet in het laatste boekjaar, tegenover 26 procent voor de exportbeperkingen. Het aandeel Nvidia sloot vrijdag 0,4 procent hoger.

Netflix steeg met 1,2 procent en bereikte een nieuw record op 1.191,53 dollar. De marktkapitalisatie kwam deze week voor het eerst boven de 500 miljard dollar uit en noteerde vrijdag op ruim 501 miljard dollar.

De in de VS genoteerde aandelen van Novo Nordisk daalden met 2,7 procent nadat bekend werd dat CEO Lars Fruergaard Jørgensen vertrekt bij de Deense producent van Ozempic en Wegovy. De Amerikaanse notering van Novo Nordisk is de afgelopen 12 maanden met ruim 50 procent gedaald.

Charter Communications gaat fuseren met Cox Communications. De aandelen van Charter stegen vrijdag met 1,8 procent.

De aandelen van Coinbase stegen met 9 procent, nadat de cryptobeurs donderdag dik 7 procent lager eindigde in reactie op het nieuws van een datalek dat tot 400 miljoen dollar zou kunnen kosten. Verder berichtte The New York Times over een onderzoek van de Securities and Exchange Commission naar mogelijke onjuiste voorstelling van de gebruikersaantallen bij Coinbase. Volgens het bedrijf wordt deze metriek inmiddels niet meer gebruikt.

Doximity daalde met 10 procent, nadat het online medisch platform een beter dan verwachte gecorrigeerde winst en omzet voor het fiscale vierde kwartaal rapporteerde, maar een omzetprognose voor het huidige eerste kwartaal had die de analistenverwachtingen niet haalde.

Aandelen van Virgin Galactic stegen met liefst 43 procent. Het bedrijf voor ruimtevaarttoerisme presenteerde beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal en verhoogde de verwachte prijs van ruimtevluchten naar 600.000 dollar.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.