Minder spannende beursweek met inflatie en inkoopcijfers
(ABM FN) De komende beursweek zal mogelijk wat voortkabbelen, met niet direct heel toonaangevende macrocijfers op de rol en een kwartaalcijferseizoen dat over zijn hoogtepunt is. Het nieuws rond de handelsgesprekken die de Verenigde Staten voeren met verschillende landen, zal ook weer nauwlettend in de gaten worden gehouden.
De Verenigde Staten zullen in de komende twee tot drie weken duidelijk maken welke importheffingen zullen worden gehanteerd, zo zei president Donald Trump volgens Bloomberg vrijdag tijdens een bijeenkomst met topmensen uit het bedrijfsleven in de Verenigde Arabische Emiraten.
Hij gaf aan dat zijn regering te weinig capaciteit heeft om met alle handelspartners afzonderlijk te onderhandelen over de heffingen.
Minister van financiën Scott Bessent en minister van handel Howard Lutnick “zullen brieven uitsturen en vertellen wat ze moeten gaan betalen om zaken te doen in de VS”, citeerde Bloomberg Trump.
De president zei “erg redelijk” te zullen zijn, maar dat het gewoonweg onmogelijk is om met iedereen af te spreken.
Welke landen post uit het Witte Huis zullen ontvangen, dat zei de president niet. Maar circa 150 landen zouden volgens Trump een deal willen sluiten.
Amerika raakt laatste AAA-rating kwijt
Aan het begin van de nieuwe week komen de obligatiemarkten mogelijk in beweging, nu de VS ook zijn laatste ’triple A’- status kwijt is. Moody’s verlaagde vrijdagavond de kredietrating voor Amerika naar Aa1, een status die bijvoorbeeld ook Oostenrijk en Finland hebben.
Moody’s wees in een toelichting op de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en toenemende rentelasten in de VS. De kredietbeoordelaar verwacht voor de komende tien jaar grotere tekorten, aangezien de uitgaven voor uitkeringen zullen stijgen terwijl de overheidsinkomsten over het algemeen gelijk blijven.
In de marge kan de kredietverlaging van Moody’s druk uitoefenen op de Amerikaanse obligatiemarkten, die al onder druk staan door de verwachting dat er meer geleend gaat worden en de hardnekkig hoge inflatie.
Hoewel geen marktturbulentie wordt verwacht zoals na de kredietverlaging in 2011 door S&P, kan de kredietverlaging van Moody’s er wel voor zorgen dat de Amerikaanse tienjaarsrente weer zal stijgen naar 4,50 procent, wat waarschijnlijk de groei en het marktsentiment onder druk zou zetten. De tienjaarsrente noteerde vrijdagavond na de aankondiging van Moody’s al op 4,484 procent.
“Dat zou een nog groter tekort kunnen opleveren, omdat de kosten voor het aflossen van onze schulden ook zouden stijgen”, volgens obligatiestrateeg Michael Goosay van Principal Asset Management. De huidige belastingplannen van Trump zouden het Amerikaanse begrotingstekort met nog eens 3 biljoen dollar kunnen verhogen in de komende tien jaar.
Macro-week begint met Chinese cijfers
De macro-economische week begint maandag met de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie; economische publicaties die een indicatie geven hoe de tweede economie van de wereld ervoor staat, maar ook enigszins achterhaald, omdat de data van voor de tijdelijke handelsdeal zijn die China vorige week in Zwitserland overeenkwam met de VS.
Verder staan definitieve inflatiecijfers uit de eurozone op de rol, die een stabiele prijsontwikkeling in april moeten bevestigen.
Dinsdag nemen de Chinese en Australische centrale banken hun rentebesluit en verder staan onder meer de Duitse producentenprijzen op de agenda.
In het licht van de huidige handelsperikelen zijn de Japanse exportcijfers woensdag interessant, terwijl Britse inflatiecijfers van belang zijn voor het rentebeleid van de Bank of England.
Donderdag is de drukste dag van de macro-economische week, met onder meer voorlopige inkoopcijfers uit Japan, de eurozone, het VK en de VS. Verder staat het Duitse ondernemersvertrouwen zoals gemeten door het Ifo-instituut op de rol, net als de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.
De week eindigt vrijdag met onder meer Japanse inflatiecijfers en groeicijfers uit Duitsland.
De grote internationale namen hebben op enkele na hun kwartaalcijfers bekendgemaakt. Komende week zijn nog de prijsvechters Ryanair en easyJet aan de beurt, terwijl verder het Chinese Baidu en het Amerikaanse cloudbedrijf Snowflake de boeken openen. Ook doe-het-zelfketen Home Depot komt met cijfers, net als retailer Target.
Helemaal klaar is het internationale cijferseizoen overigens nog niet, want eind mei volgt nog Nvidia met de cijfers.
Het cijferseizoen in Brussel ligt intussen op schema, met komende week resultaten van Jensen-Group en Nextensa op maandag, CFE en Atenor op dinsdag en Elia, Asencio en Home Invest die woensdag de boeken openen.
Donderdag is een van de drukste dagen van deze cijferperiode, met de resultaten van Ackermans & Van Haaren, GIMV, Greenyard, IBA en Unifiedpost.
Verder zijn er komende week tal van jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen en noteren onder meer Solvay, Cofinimmo, Melexis en Sofina ex-dividend.