Europese beurzen uiteindelijk dicht bij huis gebleven

De Europese beurzen zijn maandag uiteindelijk dichtbij huis gebleven en wisten gedurende de handelssessie een groot gedeelte van de eerdere verliezen weg te poetsen.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent hoger op 549,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 23.934,98 punten en scherpte daarmee de records verder aan. De Franse CAC 40 daalde fractioneel naar 7.883,63 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 8.699,31 punten.
Het sentiment werd maandag vooral gedomineerd door het nieuws dat Moody’s de kredietstatus van de Verenigde Staten vrijdagavond heeft verlaagd, waardoor de Amerikanen nu hun laatste ’triple A’-rating kwijt zijn.
“Dit is een belangrijke symbolische stap, aangezien Moody’s het laatste grote Amerikaanse ratingbureau was dat de VS de hoogste kredietwaardigheid gaf”, zei Deutsche Bank.
De afwaardering heeft brede gevolgen voor de economische vooruitzichten van de VS, waaronder de mogelijkheid dat de Federal Reserve zich geroepen voelt om de rente langer hoog te houden, zei de Bank of Singapore.
Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was de verlaging van Moody’s verwacht en zeker geen verrassing. Amerika zal wel iets aan het oplopende begrotingstekort en de staatsschuld moeten doen om rentes niet veel verder te laten stijgen, aldus Wiersma.
De afwaardering van de VS komt op het moment dat er een flinke begrotingsstrijd gaande is in Washington.
“Trump wil de verlaging van de inkomstenbelasting uit zijn eerste ambtstermijn verlengen. Volgens de huidige wetgeving vervalt die verlaging eind dit jaar. Bovendien wil het Witte Huis bijkomende reducties. Het Amerikaanse Congres is inmiddels begonnen met de wetgevingsprocedure, wat geen eenvoudig traject belooft te worden”, legde Luc Aben van Van Lanschot Kempen uit.
Het verlengen van de oude belastingmaatregelen zou de Amerikaanse overheidsschuld opstuwen tot circa 130 procent van het bbp tegen 2035, aldus de econoom, “laat staan als er extra verlagingen komen zonder voldoende compenserende bezuinigingen.”
De Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent bagatelliseerde de ratingverlaging van Moody’s. Hij waarschuwde ook dat de opschorting van de wederkerige tarieven met 90 dagen kan worden ingetrokken als landen niet te goeder trouw onderhandelen.
Verder werd maandag bekend dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de betrekkingen willen resetten, na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in 2020. De Britse premier Keir Starmer ontving de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en andere hoge functionarissen in Londen.
De Europese Commissie publiceerde maandag verder de voorjaarsramingen en zei te verwachten dat de economie in de eurozone dit jaar in een stabiel tempo zal groeien en volgend jaar iets zal aantrekken.
“Naar verwachting zal de groei dit jaar bescheiden blijven en in 2026 aantrekken, ondanks de toegenomen onzekerheid over het mondiale beleid en de handelsspanningen”, aldus de Commissie in een toelichting.
Volgens de prognoses zal de economische groei in de eurozone dit jaar uitkomen op 0,9 procent. Volgend jaar versnelt de groei naar 1,4 procent.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de kerninflatie in de eurozone in april in lijn met een voorlopige raming is opgelopen, terwijl de algemene inflatie stabiel bleef op 2,2 procent. De kerninflatie was 2,7 procent, tegen 2,4 procent in maart.
In de VS zijn de leidende indicatoren in april opnieuw flink gedaald.
“De Amerikaanse LEI toonde de grootste maandelijkse daling sinds maart 2023, terwijl velen vreesden dat de VS op weg was naar een recessie, die uiteindelijk geen werkelijkheid werd”, zei The Conference Board in een toelichting. Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.
De olieprijzen bleven maandag dicht bij huis en een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 65,61 dollar.
De euro/dollar steeg naar 1,1253, terwijl goud weer in trek was.
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar bijna 4,5 procent en de dertigjarige variant kwam uit rond de 5 procent. De Europese rentes bleven daarentegen dicht bij huis.
Stijgers en dalers
In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Siemens Energy met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Munich Re dat 1,8 procent kon bijschrijven.
Het aandeel Volkswagen verloor ruim 5 procent, maar ging ook ex-dividend.
In Parijs won Veolia Environnement 1,7 procent. BNP verloor 2,8 procent, maar ging ook ex-dividend.
Gecorrigeerd voor de dividenden bleven de hoofdfondsen in Amsterdam en Brussel redelijk dicht bij huis.
Ryanair steeg in Dublin met bijna 5 procent. De Ierse budgetmaatschappij heeft het afgelopen boekjaar een hogere omzet geboekt, terwijl de winst daalde. De luchtvaartmaatschappij kondigde tevens aan in de komende zes tot twaalf maanden voor nog eens 750 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.
Diageo heeft het afgelopen kwartaal een 2,9 procent hogere omzet van bijna 4,4 miljard dollar geboekt en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar, waarbij voor de tweede jaarhelft nog steeds wordt gerekend op een verbetering van de autonome omzet ten opzichte van de eerste jaarhelft. Het aandeel daalde in Londen met 1,1 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de Amerikaanse beurzen lager en daalde de toonaangevende S&P 500 met 0,3 procent.