Wall Street nagenoeg vlak gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven en werkten gedurende de handelssessie de eerdere openingsverliezen weg. Hiermee schudde beleggers de afwaardering van Moody’s eind vrijdag van zich af.
De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 5.963,60 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 42.792,07 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 19.215,46 punten.
Moody’s verlaagde vrijdag de Amerikaanse kredietrating één stap naar Aa1 van Aaa, waardoor het bureau op één lijn kwam met sectorgenoten. Het bedrijf haalde financieringsproblemen aan, die verband houden met het groeiende begrotingstekort van de federale overheid en de gevolgen van het doorrollen van bestaande Amerikaanse schulden in een periode van hoge financieringskosten.
“De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten”, volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.
Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen.”Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten”, volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.
“Zonder ingrijpen is een ‘Liz Truss-moment’ onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve”, aldus Matthews.
Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody’s een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in “goed vertrouwen” onderhandelen met de VS.
“Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord”, volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. “Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken”, volgens Ozkardeskaya.
Goud was maandag dan ook in trek en steeg de prijs met 1,4 procent naar 3.232 dollar per troy ounce.
Topman Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwde voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s. Dit zei hij maandag tijdens de beleggersdag van JPMorgan.
Dimon zei dat een stagflatiescenario, waarin trage economische groei, hoge werkloosheid en hoge inflatie samengaan, niet van tafel is.
“Het geopolitieke risico is zeer, zeer hoog”, waarschuwde Dimon, eraan toevoegend dat de door de regering-Trump voorgestelde lagere tarieven nog steeds “behoorlijk extreem” waren. Volgens hem is de kans op stagflatie ‘iets groter dan andere mensen denken’.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de leidende indicatoren in de VS in april met 1,0 procent waren gedaald, na een afname van 0,8 procent in maart.
“De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden”, volgens The Conference Board.
Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.
De olieprijzen stegen wat en een vat WTI-olie werd 0,3 procent duurder op 62,69 dollar.
De rentes in de VS liepen op en noteerde de tienjarige lening op 4,46 procent, terwijl de dertigjarige variant steeg naar 4,92 procent. Eerder op de dag noteerde de dertigjarige variant nog boven de 5 procent.
De euro/dollar steeg naar 1,1240.
Stijgers en dalers
Walmart daalde 0,1 procent. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan. Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of “opeet”.
Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen. Het aandeel steeg 0,1 procent.
UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Vandaag kwam daar ruim 8 procent bij.
JPMorgan Chase daalde 1,0 procent. CEO Jamie Dimon zei op de beleggersdag van de bank onder meer dat hij nog steeds van plan is zijn functie als topman van het bedrijf de komende jaren neer te leggen. Verder waarschuwde hij ook voor de voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s.
Tesla daalde met 2,3 procent. Beleggers zullen oog hebben voor de wekelijkse verkoopupdate uit China. Recente verkoopgegevens van de fabrikant van elektrische voertuigen zijn teleurstellend. Zo daalde de Amerikaanse omzet in april met ongeveer 13 procent, na een daling met 9 procent in het eerste kwartaal. De omzet in belangrijke Europese markten, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, daalde vorige maand met ongeveer 49 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een daling met ongeveer 45 procent in het eerste kwartaal.
Novavax steeg met bijna 15 procent na volledige goedkeuring van een Covid-19-vaccin van de Food and Drug Administration. Het vaccin, Nuvaxovid, was sinds juli 2022 verkrijgbaar onder een vergunning voor gebruik in noodgevallen.
De week worden de boeken nog geopend door onder meer Home Depot, Lowe’s, Target, Palo Alto Networks, Toll Brothers, Snowflake, Medtronic, Baidu, Zoom Communications, XPeng, VF Corp., en Intuit.