Europese beurzen zetten opmars voort

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, nadat ze tijdens een kalme handelssessie hun opmars voortzetten.
De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 553,90 punten, de Duitse DAX won 0,3 procent op 24.017,30 punten en de Franse CAC 40 steeg met 0,8 procent tot 7.942,42 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 8.781,12 punten.
Er was meewind uit het oosten, waar de People’s Bank of China de rente verlaagde, meer zuidelijk gevolgd door de centrale bank van Australië.
Amerikaanse bedrijven geven steeds vaker obligaties uit in euro’s omdat dit goedkoper is, meldde CreditSights. “Een mix van monetaire versoepeling bij de ECB en mogelijke overheidsstimulering heeft de economische outlook voor Europa opnieuw vormgegeven”, stelden de analisten.
De euro/dollar steeg 0,2 procent naar 1,1257. Beleggers blijven voorzichtig met dollars vanwege de grote Amerikaanse begrotingstekorten, de importheffingen en het hardnekkige handelstekort. “Het bredere verhaal van afnemend vertrouwen in Amerikaanse staatsobligaties en de dollar blijft intact”, aldus Swissquote Bank. Volgens Commerzbank dreigt een langdurige periode van zwakte voor de dollar, terwijl het handelstekort blijft bestaan omdat de VS veel buitenlandse goederen blijven consumeren.
Inmiddels doet de S&P500 het 10 procentpunt minder goed dan de wereldindex MSCI dit jaar tot nu toe, volgens marktdata van Dow Jones. Sinds 1993 werd geen jaar afgesloten met zo’n grote relatieve onderprestatie van Amerikaanse aandelen.
Economisch nieuws kwam uit Duitsland waar de producentenprijzen in april met 0,9 procent daalden, na een daling met 0,2 procent in maart, vooral dankzij lagere energieprijzen.
Het vertrouwen van consumenten in de eurozone herstelde iets in mei, na de forse terugval in april, meldde de Europese Commissie.
Er stonden ook toespraken van bankiers van de Federal Reserve op de agenda die iets kunnen zeggen over het monetaire beleid.
De olieprijs bleef dicht bij huis en ook de rentes kwamen nauwelijks van hun plaats.
Stijgers en dalers
In London won Vodafone fors terrein na cijfers. Het aandeel steeg 5,8 procent, na een lichte omzetstijging in het boekjaar 2025 en een resultaat dat de beloftes inloste. Komend jaar wil Vodafone opnieuw voor 2 miljard euro eigen aandelen inkopen. De eerste tranche van 500 miljoen start dinsdag.
Europese bedrijven voor hernieuwbare energie stegen sterk, nadat de aanleg van het Amerikaanse windmolenpark Empire werd hervat. Vorige maand was die stilgelegd op last van de Amerikaanse regering. Het project van de Noorse energiegroep Equinor is voor ongeveer 30 procent voltooid.
Het Deense energiebedrijf Ørsted sloot 14,5 procent hoger. Sif, bouwer van funderingspalen voor windmolens op zee, won 8 procent in Amsterdam. Windmolenparkbedrijf Vestas won 5 procent evenals DEME in Brussel EDP Renovaveis in Lissabon en Acciona Energias Renovabiles uit Spanje stegen 3 tot 4 procent.
Het vertrek van de CEO van de fabrikant van het afslankmiddel Ozempic, Novo Nordisk, suggereert dat een nieuwe winstwaarschuwing heel waarschijnlijk was, volgens Intron Health.
ABN AMRO sloot ruim 2 procent hoger nadat overheidsfonds NL Financial Investments bekendmaakte dat het staatsbelang in ABN AMRO is verkleind tot minder dan een derde. Andere banken boekten overwegend kleinere plusjes.
Alleen de Zwitserse zakenbank UBS leverde in, nadat Bloomberg onthulde dat de Zwitserse overheid de bankgigant wil verplichten om tot 25 miljard dollar extra bufferkapitaal aan te houden. Het aandeel daalde 3,3 procent.
In Frankfurt deed Fresenius Medical Care Energy goede zaken en won ruim 3 procent. In Parijs werd de lijst aangevoerd door Kering en Orange met een winst van 4 procent, terwijl autobandenmaker Michelin, supermarktreus Carrefour en energiebedrijf Engie 2 procent konden bijschrijven.
Tussenstand Wall Street
De S&P 500 stond 0,3 procent lager rond sluitingstijd in Europa.