Amerikaans Hooggerechtshof beschermt Fed

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag het noodverzoek van president Trump ingewilligd om federale commissarissen te ontslaan in weerwil van een wet die hun willekeurige verwijdering verbiedt, maar benadrukte in zijn uitspraak ook dat de Federal Reserve niet onderhevig is aan inmenging van het Witte Huis.
Lagere rechtbanken blokkeerden eerder het ontslag van ambtenaren die door voormalig president Biden zijn benoemd bij de National Labor Relations Board en de Merit Systems Protection Board. De rechters verwezen daarbij op een 90 jaar oud precedent waarmee statuten worden gehandhaafd die voorkomen dat federale overheidsmedewerkers voortijdig worden ontslagen, behalve bij wangedrag.
Verschillende conservatieve rechters hebben echter gesuggereerd dat dergelijke beperkingen inbreuk maken op de grondwettelijke macht van de president, waarmee ze de regering-Trump in feite de ruimte geven om het precedent terzijde te schuiven. Een meerderheid van het Hooggerechtshof gaat daar nu in mee.
In een ongebruikelijke zet benadrukten de opperrechters donderdag wel dat dit niet van toepassing is op de Fed, ondanks vergelijkbare wettelijke taal die Fed-gouverneurs beschermt tegen een willekeurig ontslag.
De meerderheid van het Hooggerechtshof zei dat de Fed anders is, omdat het “een uniek gestructureerde, quasi-private entiteit is die in de duidelijke historische traditie van de Eerste en Tweede Banken van de Verenigde Staten staat”, wat suggereert dat Fed-functionarissen en dus ook voorzitter Jerome Powell buiten het bereik van Trump liggen.
De Amerikaanse president uitte de afgelopen weken openlijk kritiek op Powell, die volgens hem te traag is met het verlagen van de rente. De tweede termijn van de Fed-voorzitter loopt volgend jaar mei af.