Europese beurzen lager gesloten na nieuwe tarievendreiging

De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde met importheffingen van 50 procent op goederen uit de Europese Unie.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index verloor 0,9 procent op 545,13 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,5 procent op 23.629,58 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,7 procent op 7.734,40 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 8.717,97 punten.
In een bericht op Truth Social zei Trump dat de gesprekken met de EU vooralsnog nergens toe leiden. Hij stelde dat het zeer lastig onderhandelen is met de EU, die volgens de president primair is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten op het gebied van handel.
Het dreigement heeft volgens ING de vrees voor een trans-Atlantische handelsoorlog aangewakkerd. “Het herziene aanbod van de EU ligt op tafel, maar de gesprekken blijven fragiel. Een vergeldingspakket van 95 miljard euro dreigt – maar net als met China blijft een weekendakkoord mogelijk in dit spannende spel van risicomanagement”, stelden de economen van de bank.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,4 procent is gegroeid, terwijl op jaarbasis sprake was van een krimp met 0,2 procent.
De Britse detailhandelsverkopen zijn in april op maandbasis met 1,2 procent gestegen en op jaarbasis met 0,4 procent.
Brent-olie werd vrijdag 0,6 procent duurder op 64,85 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1334 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1280 op de borden.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt won Bayer 0,5 procent. Het Europese comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik heeft een gunstig advies uitgebracht voor een uitbreiding van het voorschrift voor Eylea, een behandeling tegen onder meer diabetische maculaoedeem. Daardoor worden langere behandelingstermijnen mogelijk, aldus Bayer. Overigens moet het advies van het comité nog wel door de Europese Commissie worden overgenomen, maar doorgaans gebeurt dit ook.
Siemens Energy zette de recordreeks voort en kon een fractionele winst bijschrijven, Vonovia steeg 0,6 procent, terwijl Infineon 3,8 procent verloor. Verder stonden Duitse autobouwers flink onder druk. Porsche en Mercedes-Benz lieten zo’n 4 procent gaan.
De CAC 40 kleurde vrijdag bijna volledig rood. Alleen Edenred en Engie wisten nipt in het groen te blijven. EssilorLuxottica verloor in Parijs 4,8 procent, Stellantis daalde 4,6 procent, terwijl STMicroelectronics 4,2 procent verloor.
In Amsterdam ging DSM-Firmenich aan kop met een winst van 2,0 procent in een overwegend rode hoofdindex. ASMI verloor 3,0 procent, Besi daalde 2,6 procent en ASML eindigde 2,2 procent lager.
In Brussel verloor Montea 5,6 procent. Het aandeel noteerde wel ex-dividend. Zonder dit effect was het verlies 1,6 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 5.799,06 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het rood.