Wall Street lager gesloten na dreigementen Trump richting EU en Apple

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde met importheffingen van 50 procent op goederen uit de Europese Unie en heffingen van 25 procent voor Apple.
De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,7 procent tot 5.802,82 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 41.603,07 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 18.737,21 punten.
In een bericht op Truth Social zei Trump dat de gesprekken met de EU vooralsnog nergens toe leiden. Hij stelde dat het zeer lastig onderhandelen is met de EU, die volgens de president primair is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten op het gebied van handel.
Analist Owen Tedford van Beacon Policy Advisors merkte op dat Trump de Europese Unie als voorbeeld zou kunnen nemen om andere belangrijke handelspartners onder druk te kunnen zetten om zich sneller te committeren aan een soort van raamovereenkomst.
“De EU is bijzonder problematisch voor de regering Trump omdat ze niet toegeven aan de druk”, zei analist Henrietta Treyz van adviesbureau Veda Partners. “Door vandaag te dreigen met 50 procent….mocht hij uiteindelijk uitkomen op 20 of zelfs 30 procent, is het mogelijk dat de markt dat als ‘de-escalatie’ ziet en minder negatief zal reageren op de schok”, aldus Treyz.
“Het verhogen of verlagen van tarieven is een manier waarop de regering verandering denkt te kunnen brengen in de mondiale toeleveringsketens en handel”, zei macrostrateeg Juhi Dhawan van Wellington Management. Hij verwacht dat de tarieven gedurende Trumps gehele presidentschap als instrument ingezet zullen worden.
Trump had vrijdag ook techreus Apple in het vizier. Hij dreigde Apple importheffingen van 25 procent op te leggen, wanneer de iPhone-maker zijn telefoons niet in de Verenigde Staten gaat maken.
Daarnaast zijn er de voort sluimerende zorgen over het oplopende begrotingstekort, nadat het Huis van Afgevaardigden donderdag de belasting- en uitgavenwet van Trump aannam.
Intussen zei Susan Collins, voorzitter van de Federal Reserve van Boston, dat renteverlagingen dit jaar waarschijnlijk niet zo snel of mogelijk zelfs helemaal niet zullen plaatsvinden.
De tienjaarsrente noteerde vrijdag 4 basispunten lager op 4,508 procent, terwijl de tweejaarsrente stabiel noteerde op 3,993 procent. De dertigjaarsrente noteerde 3 basispunten lager op 5,031 procent.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat er in april in de VS veel meer nieuwe eengezinswoningen zijn verkocht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 10,9 procent naar 743.000 woningen, tegen 670.000 verkochte woningen een maand eerder.
De juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,33 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 61,53 dollar. Op weekbasis daalde de ruwe olieprijs met 0,7 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,1358. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1342 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1280 op de borden.
Wall Street is maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day.
Bedrijfsnieuws
Apple daalde 3,0 procent, na de dreigementen van Trump.
“Ik heb Tim Cook van Apple al lang geleden laten weten dat ik verwacht dat hun iPhones die in de Verenigde Staten worden verkocht, ook in de Verenigde Staten worden gemaakt en gebouwd, niet in India of waar dan ook”, aldus de president. “Als dat niet het geval is, moet Apple een tarief van minstens 25 procent betalen aan de VS”, volgens Trump.
Coinbase kon donderdag 5 procent bijschrijven door de stijging van bitcoin naar een nieuw record van bijna 112.000 dollar. Vrijdag daalde het aandeel 3,2 procent, terwijl bitcoin met 2,2 procent daalde tot 108,766 dollar.
Tesla noteerde 0,5 procent lager. De belastingwet van Trump is niet per se gunstig voor de fabrikant van elektrische voertuigen, omdat die maatregelen omvat die eigenaren van elektrische en hybride voertuigen zouden verplichten om jaarlijkse heffingen te betalen. In de Senaat werd donderdag bovendien ingestemd met het intrekken van een maatregel die de verkoop van nieuwe benzineauto’s in Californië tegen 2035 verbiedt. Op weekbasis dreigt Tesla licht in te moeten leveren.
Intuit verloor 0,6 procent, nadat het softwarebedrijf donderdagavond de outlook voor heel het boekjaar verhoogde, na een sterk derde kwartaal.
Workday rapporteerde over het eerste kwartaal een aangepaste winst die de verwachtingen van analisten versloeg, onder meer te danken aan hogere inkomsten uit abonnementen. De outlook voor het lopende tweede kwartaal stelde wel teleur. Het aandeel noteerde 12,5 procent lager.
Enphase Energy, dat batterij- en zonne-energiesystemen levert, daalde donderdag met bijna 20 procent, waarmee het aandeel onderaan in de S&P 500 belandde. Het wetsvoorstel van Trump zou bepaalde belastingvoordelen voor wind- en zonne-energie al in 2028 beëindigen in plaats van in 2031. Vrijdag steeg het aandeel 4,3 procent.
NextEra Energy, de grootste beursgenoteerde ontwikkelaar van duurzame energieprojecten in de VS, verloor donderdag 6,4 procent. De aandelen van Sunrun, de ontwikkelaar van zonnepanelen, daalden zelfs met 37 procent. Vrijdag won het aandeel 1,2 procent.
IonQ daalde 0,2 procent, na een winst van dik 36 procent op donderdag, wat voor het aandeel de grootste eendaagse stijging ooit was. CEO Niccolo de Masi vertelde Barron’s in een interview dat IonQ de Nvidia van de kwantumcomputerindustrie wil worden en dat nieuws werd door beleggers donderdag zeer positief ontvangen.
Autodesk steeg 0,1, hoewel het softwarebedrijf een beter dan verwachte winst over het afgelopen kwartaal rapporteerde en ook met een sterke outlook kwam.