Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street wacht rode opening na nieuwe tarievendreiging Trump

Wall Street wacht rode opening na nieuwe tarievendreiging Trump
23 mei 2025 om 14:51

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een flink lagere opening tegemoet, nadat de Amerikaanse president Trump dreigde met hoge importheffingen voor de Europese Unie en Apple, waarmee de zorgen over de handelsoorlog weer flink werden aangewakkerd.

Ongeveer een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 1,6 procent in de min. De Nasdaq gaat vooralsnog een 2 procent lagere opening tegemoet.

Trump wil de Europese Unie vanaf 1 juni aanstaande importheffingen van 50 procent opleggen, nu de handelsgesprekken nergens toe leiden, zei hij vanmiddag op Truth Social. Hij stelt dat het zeer lastig onderhandelen is met de EU, die volgens de president primair is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten op het gebied van handel.

Trump nam vanmiddag niet alleen de EU op de korrel, maar ook Apple. De Amerikaanse techreus kan rekenen op tarieven van 25 procent als ze hun iPhones niet in de VS gaan maken, aldus de president.

Apple is een van de techgiganten die het hardst is getroffen vanwege de blootstelling aan China, een belangrijk doelwit van de wereldwijde importheffingen van Trump. De meeste apparaten van Apple worden in het land geassembleerd.

Daarom zoekt het bedrijf naar alternatieven. In het lopende kwartaal zal Apple de meeste apparaten die naar de VS komen, daarom verschepen vanuit India en Vietnam, waar de importheffingen lager zijn dan in China, zo zei de techreus bij de kwartaalcijfers begin deze maand.

Volgens Daniel Ives van Wedbush zal het maken van een iPhone in de VS waarschijnlijk leiden tot een verkoopprijs van rond de 3.500 dollar in vergelijking met circa 1.000 dollar op dit moment, en het zou jaren duren om de benodigde productiecapaciteit op te bouwen, volgens de analist.

Aandelen van Apple daalden voorbeurs met 2,9 procent. Ook chipreus Nvidia, die eerder deze week kritiek uitte op de Amerikaanse exportbeperkingen, verloor bijna 3 procent.

Met de hernieuwde handelsdreiging vanuit het Witte Huis, komt er een negatief einde aan een toch al moeizame en nerveuze week voor Wall Street, met beleggers die zich zorgen maken over de Amerikaanse schuldenberg.

Maandag is Memorial Day in de VS en wordt er op de beursvloer in New York niet gehandeld. Vermoedelijk een welkome adempauze voor de markten.

Donderdag nam het Huis van Afgevaardigden de belasting- en uitgavenwet van president Trump aan, zij het met een nipte meerderheid, van 215 tegen 214.

“Het [voorstel] zal de komende jaren honderden miljarden aan extra schuld toevoegen”, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild, “maar omdat het wetsvoorstel ook het schuldenplafond met nog eens 4 biljoen dollar verhoogt, zullen de Republikeinen zich daar misschien niet druk om maken”, aldus de beleggingsspecialist.

“Het zorgt wel voor hogere tekorten in de toekomst en dus grotere bedragen om te herfinancieren. We hebben [deze week] al een voorproefje gekregen van wat dat betekent voor de obligatiemarkten”, aldus Vranken.

De termijnpremie, het extra rendement voor het aanhouden van schuld met een langere looptijd, stijgt daardoor, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

“Dat impliceert steilere rentecurves. Vooral het hele lange eind van de curve krijgt het zwaar te verduren”, aldus Vranken.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag na de opmerkingen van Trump op 4,48 procent, wat vrijwel stabiel is tegenover het niveau vorige week. De 30-jarige rente noteerde op 5,02 procent, zo’n 7 basispunten hoger dan een week geleden.

De euro/dollar handelde vrijdagmiddag 0,4 procent hoger op 1,1325, eerder op de dag was de winst nog 0,7 procent.

Volgens valuta-analist Antje Praefcke van Commerzbank houden de zorgen over de Amerikaanse schulden aan. “Ik ben benieuwd wanneer de markt zich realiseert dat dit de volgende grote structurele last op de dollar is”, aldus Praefcke.

De dalende dollar is gunstig voor de goudprijs, die vrijdag met een procent steeg naar 3.352 dollar.

De olieprijzen stonden opnieuw onder druk, nu OPEC+ van plan lijkt om de productie ook in juli verder te gaan opvoeren. Ook het opgelaaide handelsconflict hielp vrijdag niet mee. WTI verloor ruim een procent en kostte 60,65 dollar per vat.

Op macro-economisch vlak is het vanmiddag rustig, met later alleen de nieuwe woningverkopen op de rol.

Bedrijfsnieuws

Coinbase kon donderdag 5 procent bijschrijven door de stijging van bitcoin naar een nieuw record van bijna 112.000 dollar. Vrijdag voorbeurs noteerde het aandeel 3 procent lager, terwijl bitcoin met 2,5 procent daalde tot 108.405 dollar.

Tesla steeg aanvankelijk voorbeurs, na een winst van bijna 2 procent op donderdag, maar noteerde vanmiddag kort voor de openingsbel toch 1,3 procent lager. De belastingwet van Trump is niet per se gunstig voor de fabrikant van elektrische voertuigen, omdat die maatregelen omvat die eigenaren van elektrische en hybride voertuigen zouden verplichten om jaarlijkse heffingen te betalen. In de Senaat werd donderdag bovendien ingestemd met het intrekken van een maatregel die de verkoop van nieuwe benzineauto’s in Californië tegen 2035 verbiedt. Op weekbasis dreigt Tesla licht in te moeten leveren.

Intuit noteerde voorbeurs 6,9 procent in de plus, nadat het softwarebedrijf donderdagavond de outlook voor heel het boekjaar verhoogde, na een sterk derde kwartaal.

Workday rapporteerde over het eerste kwartaal een aangepaste winst die de verwachtingen van analisten versloeg, onder meer te danken aan hogere inkomsten uit abonnementen. De outlook voor het lopende tweede kwartaal stelde wel teleur en dus noteerde het softwarebedrijf voorbeurs toch 7,8 procent lager.

Enphase Energy, dat batterij- en zonne-energiesystemen levert, daalde donderdag met bijna 20 procent, waarmee het aandeel onderaan in de S&P 500 belandde. Het wetsvoorstel van Trump zou bepaalde belastingvoordelen voor wind- en zonne-energie al in 2028 beëindigen in plaats van in 2031. Vrijdag noteerde het aandeel in de voorbeurshandel 0,7 procent lager.

NextEra Energy, de grootste beursgenoteerde ontwikkelaar van duurzame energieprojecten in de VS, verloor donderdag 6,4 procent. De aandelen van Sunrun, de ontwikkelaar van zonnepanelen, daalden zelfs met 37 procent. Vrijdag voorbeurs stonden deze aandelen opnieuw onder druk.

IonQ daalde ruim 8 procent in de voorbeurshandel, na een winst van dik 36 procent op donderdag, wat voor het aandeel de grootste eendaagse stijging ooit was. CEO Niccolo de Masi vertelde Barron’s in een interview dat IonQ de Nvidia van de kwantumcomputerindustrie wil worden en dat nieuws werd door beleggers donderdag zeer positief ontvangen.

Autodesk steeg voorbeurs met 1,7 procent, nadat het softwarebedrijf een beter dan verwachte winst over het afgelopen kwartaal rapporteerde en ook met een sterke outlook kwam.

Slotstanden

De S&P 500 sloot donderdag fractioneel in het rood op 5.842,01 punten, de Dow Jones index eindigde vlak op 41.859,09 punten en de Nasdaq steeg 0,3 procent op 18.925,73 punten.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.