Beursblik: Nvidia geraakt door miljardenafschrijving

Nvidia is in het eerste kwartaal van boekjaar 2026 vermoedelijk minder hard gegroeid, terwijl ook de brutomarge onder druk stond door een miljardenafschrijving. Dit is de verwachting van analisten in aanloop naar de cijfers van de Amerikaanse chipreus, die woensdag na het slot van Wall Street bekend worden gemaakt.
Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een 66 procent hogere omzet van 43,3 miljard dollar, waar de omzetgroei in het vierde kwartaal nog 78 procent was en in het eerste kwartaal een jaar geleden zelfs 262 procent.
Verder rekent de consensus op een 20 procent hogere winst op jaarbasis van 0,73 dollar per aandeel. In het vierde kwartaal kwam de winst per aandeel uit op 0,89 dollar en een jaar eerder op 5,98 dollar, maar dat was voor een aandelensplitsing waarbij aandeelhouders 10 stukken ontvingen voor elk aandeel dat zij bezaten. Omgerekend zou de winst per aandeel toen zijn uitgekomen op circa 0,60 dollar.
Vorige maand waarschuwde Nvidia al dat het bedrijf in het eerste kwartaal tot 5,5 miljard dollar zou moeten afschrijven, als gevolg van de Amerikaanse exportvereisten die worden opgelegd aan H20-chips voor de Chinese markt.
CEO Jensen Huang noemde de exportbeperkingen, die onder oud-president Joe Biden werden doorgevoerd en zijn gehandhaafd door de huidige president Donald Trump, vorige week nog een mislukking, omdat ze China hebben aangemoedigd om sneller zelf AI-technologie te ontwikkelen. Daarbij kostte het Nvidia zo’n 15 miljard dollar aan omzet, aldus Huang.
Afgelopen weekend meldde Reuters dat Nvidia met een goedkopere chip voor China komt, vanwege de Amerikaanse exportbeperkingen voor de H20. Nvidia zou deze nieuwe goedkopere chip vanaf begin juni in massaproductie willen nemen, volgens de bronnen van het persbureau. Verder zou Oracle van plan zijn om circa 400.000 GB200-chips van Nvidia te kopen, volgens de Financial Times.
Bank of America verwacht een “bescheiden” winst in het eerste kwartaal en denkt dat de afschrijving van 5,5 miljard dollar als gevolg van de sancties voor de H20 de brutomarge heeft doen dalen tot ongeveer 58 procent (non-gaap), terwijl Nvidia’s doelstelling, die weliswaar werd gepubliceerd voor de wijziging van de exportregels, uitging van 71 procent.
De brutomarge van Nvidia kwam in het vierde kwartaal uit op 73,5 procent en in het eerste kwartaal vorig jaar op 78,9 procent.
Outlook
Meer nog dan de kwartaalcijfers zullen beleggers woensdag benieuwd zijn naar de outlook van Nvidia. De vraag is hoe concreet de chipreus kan zijn, gezien de zeer volatiele macro-situatie, “vol met importheffingen en veel onzekerheid”, volgens analist Harsh Kumar van Piper Sandler.
“De meeste beleggers met wie we hebben gesproken, willen zichtbaarheid tot 2026”, aldus Kumar. Maar dat is volgens de analist onder de huidige omstandigheden nog ver weg.
Bank of America waarschuwde recent ook al voor een rommelige outlook voor het lopende kwartaal, gezien de Amerikaanse beperkingen op haar activiteiten in China.
Volgens de Amerikaanse bank zullen beleggers wachten tot Nvidia het vertrouwen toont dat de brutomarges in de tweede helft van het jaar zullen herstellen tot ergens halverwege de 70 procent, wat de groei van het Blackwell-platform zou weerspiegelen.
Een ander punt van zorg voor investeerders zijn de geruchten over productieproblemen met de nieuwste Blackwell-processors van Nvidia, de GB200 en GB300. Volgens analisten van Wells Fargo is dat echter ruis en is Nvidia erin geslaagd om technische oplossingen te vinden voor thermische problemen en andere problemen met zijn nieuwe producten.
Bovendien zijn er aanwijzingen dat de vraag naar Nvidia AI-processors sterk blijft, voegden analisten van Bernstein toe.
Voor het tweede kwartaal rekent de FactSet-consensus op een omzet van 46 miljard dollar.
De analisten van Bank of America verlaagden onlangs hun eigen verwachtingen voor het lopende kwartaal van 48 naar 46,4 miljard dollar, omdat de eerdere schatting dateerde van voor het Amerikaanse verbod op de H20 voor China.