Lagarde: inzetten op vrijhandel verhoogt status euro

Europa moet zich blijven inzetten voor vrije handel en zijn wetgeving en instellingen versterken om het profiel van de euro te verbeteren, nu het vertrouwen in de dominantie van de dollar afneemt. Dit zei de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde maandag in een toespraak in Berlijn.
“We moeten duidelijk maken dat we voorstander zijn van een win-winbenadering van de handel en zorgen dat we de meest aantrekkelijke partner zijn om deals mee te sluiten”, aldus Lagarde.
De ECB-voorzitter is ook voorstander van meer defensie-uitgaven om de euro te ondersteunen, en zei dat investeerders zekerheid zoeken door te investeren in activa van regio’s die betrouwbare veiligheidspartners zijn en allianties met harde hand kunnen nakomen.
Lagarde voegde eraan toe dat geopolitieke kracht en snellere groei bijdragen aan het versterken van de internationale rol van de euro, maar dat de vraag naar de munt ook afhangt van het vermogen om een robuuste juridische en institutionele basis te handhaven.
“Als er twijfels ontstaan over de stabiliteit van het juridische en institutionele kader, is het effect op het gebruik van de munt onmiskenbaar”, volgens de ECB-voorzitter.
Deze twijfels manifesteerden zich in de VS na de aankondiging van wereldwijde importheffingen door de Amerikaanse president Trump begin april, toen de dollar en Amerikaanse Treasuries een verkoopgolf doormaakten, terwijl ook aandelen daalden, merkte Lagarde op.
De Europese munt heeft echter nog een lange weg te gaan om de Amerikaanse dollar uit te dagen als ’s werelds reservemunt. Volgens Lagarde is de euro goed voor ongeveer 20 procent van de mondiale deviezenreserves. Voor de dollar ligt dat percentage op 58 procent, hoewel dit het laagste niveau is sinds 1994.
Het uiteenvallen van de wereldhandelsorde onder Trump brengt risico’s met zich mee voor Europa, zei Lagarde. Maar de verschuiving in de manier waarop beleggers tegen de VS en de dollar aankijken, creëert een “uitgelezen kans” voor een “wereldwijd euro-moment”, waarin Europa meer controle kan krijgen over zijn eigen lot, concludeerde ze.