Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten lager terwijl tarievendeadline nadert

Europese beurzen sluiten lager terwijl tarievendeadline nadert
4 jul 2025 om 18:40

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 541,13 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,6 procent op 23.787,45 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,8 procent bij een stand van 7.696,27 punten. De Britse FTSE sloot nagenoeg vlak op 8.822,91 punten.

De Europese beurzen moesten het doen zonder de impuls van Wall Street, waar de afgelopen dagen records sneuvelden. De Amerikanen vieren vrijdag hun onafhankelijkheid en dus bleven de beursvloeren in New York vanmiddag leeg.

Op weekbasis leverde de Stoxx Europe 600 licht in en verloor ook de DAX terrein. Beleggers worden voorzichtiger nu de tarievendeadline van 9 juli van de Amerikaanse president Donald Trump nadert. De hoop is dat de VS voor die tijd een akkoord kunnen sluiten met een grote handelspartner als de Europese Unie.

Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en EU de risico’s rond de inflatievooruitzichten doen afnemen.

Voor de landen die het niet lukt om tijdig een handelsdeal met Amerika te sluiten, gaan vanaf 1 augustus importheffingen gelden, zo blijkt uit brieven die het Witte Huis sinds vandaag stuurt naar zijn handelspartners, aldus persbureau Bloomberg.

“Het geld begint vanaf 1 augustus de VS binnen te komen”, aldus Trump. De hoogte van de eenzijdige tarieven zal flink variëren; van 10 tot 20 procent, maar ook 60 of 70 procent. De president gaf niet aan welke tarieven voor welke landen zouden gelden.

ING-econoom James Smith verwacht dat de deadline van 9 juli zonder grote problemen zal komen en gaan.

Vrijdag werd verder bekend dat China heeft besloten om de invoer van Europese brandy te gaan belasten per 5 juli. Het gaat om een periode van vijf jaar met importheffingen die kunnen oplopen tot 34,9 procent. De uitspraak volgt op een onderzoek dat Beijing gelaste naar Europese gedistilleerde dranken, vooral Franse cognac. Er gelden vrijstellingen voor cognacproducenten die een prijsafspraak met China hebben gemaakt. Dit geldt onder meer voor Remy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy van LVMH.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in mei iets harder zijn gedaald dan verwacht, maar minder dan in de maand ervoor. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,6 procent, waar een afname van 0,5 procent werd voorspeld. In april daalden de producentenprijzen op maandbasis met 2,2 procent.

De energieprijzen daalden in mei met 2,1 procent op maandbasis. Zonder dit effect was er sprake van een stijging van de kernprijzen met 0,1 procent.

Verder zijn de fabrieksorders in Duitsland in mei toch weer gedaald, na stijgingen in de twee maanden ervoor, terwijl de industriële productie in Frankrijk in mei ook onverwacht kromp.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1782, terwijl de olieprijzen in een louter elektronische handel tot een procent daalden.

Er wordt algemeen verwacht dat OPEC+ dit weekend nog een extra grote productieverhoging zal goedkeuren voor augustus, een stap die de markt al heeft ingeprijsd.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Rheinmetall met ruim 3 procent. JPMorgan heeft het koersdoel met 7 procent verhoogd naar 2.250,00 euro en handhaafde daarbij het Overwogen advies. Voor de Amerikaanse bank blijft Rheinmetall een topkeuze onder de grote Europese defensienamen.

E.ON wist nog 1,3 procent te stijgen en verder bleven de winsten in de DAX vrij bescheiden. Siemens was de hekkensluiter en leverde 2,4 procent in. Deutsche Bank verloor 1,6 procent. Ook elders in Europa stonden bankaandelen vrijdag onder druk.

In Parijs wisten luxe-aandelen als Kering en Hermes niet in het groen te blijven. Pernod Ricard daalde licht en Remy Cointreau ging 2,2 procent hoger. Engie ging aan kop in de CAC 40 met een plus van 1,8 procent. Teleperformance en Publicis leverden ruim 2 procent in, net als BNP Paribas.

In Brussel was UCB de uitblinker, met een plus van 3,2 procent. Chipbakker Melexis, donderdag nog een grote stijger, leverde 2,4 procent in.

Ook in Amsterdam stonden de chippers onder druk, waarbij ASML 2,6 procent verloor. Defensieve aandelen als KPN en Wolters Kluwer wisten nipt in het groen te blijven. 

Koers van aandelen in dit artikel

  • Argen-X
    * *
  • Atenor
    * *
  • BE20
    * *
  • Bekaert NV/SA
    * *
  • Colruyt
    * *
  • SOFINA
    * *
  • UCB
    * *
  • VGP
    * *
  • WDP
    * *
  • Xior
    * *
  • Xior
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.