Wall Street gesloten terwijl Amerikanen onafhankelijkheid vieren

De Amerikaanse beurzen blijven vrijdag gesloten, terwijl de Verenigde Staten de onafhankelijkheid vieren op de ‘Fourth of July’.
Wall Street wist donderdag nog nieuwe records te vestigen en ook in de afgelopen, verkorte, handelsweek werden plussen geboekt. Het officiële banenrapport werd goed ontvangen en nam de zorgen weg na een negatief ADP-rapport op woensdag. De keerzijde voor de markt, en de Amerikaanse president Donald Trump, is dat de Federal Reserve geduldig kan blijven, nu de economie standhoudt.
Econoom Bernard Keppenne van CBC Banque stelde in een reactie donderdag dat de banencijfers “de laatste hoop op een renteverlaging door de Fed in juli de grond in hebben geboord.”
Donderdagavond, na het slot op Wall Street, ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met de Big Beautiful Bill van Trump, die de belasting- en uitgavenwet naar verwachting vandaag zal ondertekenen.
“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de feitelijke toename van het tekort niet substantieel is, met een geschat gemiddelde van 0,5 procent van het bbp tussen 2026 en 2028”, aldus macrostrateeg Elliot Hentov van State Street Investment Management.
Maar die “relatief gunstige vooruitzichten” zijn gebaseerd op de aanname dat de importheffingen inderdaad gemiddeld ten minste 10 procent hoger liggen dan vóór 2025 en dat de Amerikaanse rente het komende jaar licht zal dalen, aldus Hentov.
Afgelopen week wist Trump een handelsdeal te sluiten met Vietnam. De deadline van 9 juli nadert en de hoop is dat de VS voor die tijd ook een akkoord kunnen sluiten met een grote handelspartner als de Europese Unie.
Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en EU de risico’s rond de inflatievooruitzichten doen afnemen.
“Wij hebben eerder al becijferd dat met name Europese tegenmaatregelen voor een flinke inflatie-impuls zouden kunnen zorgen, maar ook verstoringen in wereldwijde waardeketens kunnen tot hogere prijzen leiden. Vooralsnog lijkt het omgekeerde te gebeuren: de goedereninflatie zakte in verschillende landen”, aldus Van Geffen.
Voor de landen die het niet lukt om tijdig een handelsdeal met Amerika te sluiten, gaan vanaf 1 augustus importheffingen gelden, zo zou blijken uit 10 a 12 brieven per dag die het Witte Huis sinds vandaag rondstuurt, aldus persbureau Bloomberg.
“Het geld begint vanaf 1 augustus de VS binnen te komen”, aldus Trump. De hoogte van de eenzijdige tarieven zal flink variëren; van 10 tot 20 procent, maar ook 60 of 70 procent. De president gaf niet aan welke tarieven voor welke landen zouden gelden.
De euro/dollar handelde vrijdagmiddag op 1,1768, terwijl de olieprijzen in een louter elektronische handel licht daalden.
Er wordt algemeen verwacht dat OPEC+ dit weekend nog een extra grote productieverhoging zal goedkeuren voor augustus, een stap die de markt al heeft ingeprijsd.
Slotstanden donderdag
De S&P 500 sloot donderdag 0,8 procent hoger op 6.279,35 punten, de Dow Jones-index steeg 0,8 procent tot 44.828,53 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent tot 20.601,10 punten.