Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Brussel duikt weer onder 4.500 punten terwijl tarievendeadline nadert

Brussel duikt weer onder 4.500 punten terwijl tarievendeadline nadert
5 jul 2025 om 13:53

(ABM FN) Hoewel de zon afgelopen week volop scheen in België en het kwik flink opliep in de eerste dagen van juli, was de stemming op de Brusselse beurs nog niet bepaald zomers.

De Bel20 verloor op weekbasis 0,5 procent op een slot van 4.485 punten op vrijdag. Een week eerder won de sterindex nog 1,6 procent op weekbasis op een slot van 4.509 punten.

Wall Street wist afgelopen week wel nieuwe records neer te zetten. Zo bereikten de S&P 500 en Nasdaq all time highs, onder meer nadat de Amerikaanse president Donald Trump een handelsdeal sloot met Vietnam. De deadline van 9 juli nadert en de hoop is dat de VS voor die tijd ook een akkoord kunnen sluiten met een grote handelspartner als de Europese Unie.

Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en EU de risico’s rond de inflatievooruitzichten doen afnemen.

“Wij hebben eerder al becijferd dat met name Europese tegenmaatregelen voor een flinke inflatie-impuls zouden kunnen zorgen, maar ook verstoringen in wereldwijde waardeketens kunnen tot hogere prijzen leiden. Vooralsnog lijkt het omgekeerde te gebeuren: de goedereninflatie zakte in verschillende landen”, aldus Van Geffen.

Voor de landen die het niet lukt om tijdig een handelsdeal met Amerika te sluiten, gaan vanaf 1 augustus importheffingen gelden, zo zou blijken uit brieven die het Witte Huis volgens Trump vanaf maandag zal uitsturen.

“Ik heb een aantal brieven getekend en die gaan maandag de deur uit, waarschijnlijk twaalf” zei Trump vrijdagavond toen hem werd gevraagd naar zijn plannen. “Verschillende hoeveelheden geld, verschillende hoeveelheden tarieven”, aldus de president die sprak met media aan boord van Air Force One.

Het gaat om ’take it or leave it’-aanbiedingen volgens Trump, die niet wilde zeggen om welke landen het gaat. Dat wordt waarschijnlijk maandag bekend.

“Het geld begint vanaf 1 augustus de VS binnen te komen”, zei de president eerder al. De hoogte van de eenzijdige tarieven zal flink variëren; van 10 tot 20 procent, maar ook 60 of 70 procent. 

ING-econoom James Smith verwacht evenwel dat de deadline van 9 juli zonder grote problemen zal komen en gaan.

Politiek succes was er afgelopen week ook voor Trump, want zijn belasting- en uitgavenwet wist met de nodige hobbels goedkeuring te krijgen van het Amerikaans Congres. De zogeheten Big Beautiful Bill vormt de basis voor zijn tweede ambtstermijn. Het wetsvoorstel omvat onder meer de permanente verlengingen van bepaalde belastingverlagingen, maar ook nieuwe belastingverlagingen. Verder wil Trump bezuinigen op Medicaid en voedselhulp, maar gaan de uitgaven voor grensbewaking en defensie omhoog. De verwachting is dat de wet biljoenen zal toevoegen aan de Amerikaanse staatsschuld, volgens berekeningen van het Congressional Budget Office.

Sterk banenrapport bewijst gelijk Fed

Op macro-economisch vlak was er afgelopen week vooral aandacht voor de Amerikaanse banenrapporten. Die leverden een gemengd plaatje op. Zo bleek uit het ADP-rapport dat er voor het eerst in ruim twee jaar banen zijn verdwenen in de private sector, gezien de daling van 33.000.

Het cijfer wakkerde de nodige angst aan over de economie en arbeidsmarkt, maar wellicht ook de hoop dat het de Federal Reserve zou dwingen om de rente toch eerder te verlagen.

Maar volgens analisten van JPMorgan Asset Management is de inflatie verder verwijderd van de doelstelling dan de werkgelegenheid en dus zou de Fed haar voorzichtige houding ten opzichte van renteverlagingen moeten handhaven.

Het officiële banenrapport bevestigde die gedachte. In juni kwamen er 147.000 banen bij en dat was ruim boven de verwachting van 110.000. Bovendien daalde de werkloosheid van 4,2 tot 4,1 procent, waar een stijging naar 4,3 procent werd voorzien.

In een interview met ABM Financial News sprak Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, over de verrassende veerkracht van de Amerikaanse banenmarkt.

“Deze cijfers hebben de laatste hoop op een renteverlaging door de Fed in juli de grond in geboord.”

De econoom van CBC Banque is echter wel van mening dat de banengroei met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld, omdat het erop lijkt dat de Amerikaanse regering een deel van de ontslagen werknemers heeft teruggeroepen.

Keppenne voegde eraan toe dat de arbeidsmarkt weliswaar veerkracht toont, maar dat de vertrouwensindicatoren op veel bezorgdheid wijzen.

“Een verder bewijs van deze inconsistenties is dat de [donderdag] gepubliceerde ISM-index voor de dienstensector steeg van 49,9 in mei naar 50,8 in juni, terwijl de index voor de werkgelegenheid juist daalde naar 47,2.”

“Het is daarom moeilijk om de zaken helder te zien”, besloot Keppenne.

Inkoopdata van S&P, die gelden als een voorlopende indicator, toonden afgelopen week dat de dienstensector in de VS minder hard is gegroeid in juni, terwijl de cijfers van ISM na een krimp in mei afgelopen maand inderdaad weer groei lieten zien. Over de industrie meldde ISM afgelopen week juist een bescheiden krimp, terwijl S&P Global een groeiversnelling rapporteerde.

In de eurozone kromp de industrie in juni minder hard, terwijl de dienstensector in dezelfde maand weer is gegroeid. Volgens Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank zijn de verwachtingen voor de komende twaalf maanden weliswaar verbeterd voor de eurozone, maar de cijfers blijven evenwel onder het langetermijngemiddelde, aldus de econoom.

“De Europese Centrale Bank zal er niet bepaald blij mee zijn dat de verkoopprijzen in de dienstensector sterker stegen in juni en dat de inputprijzen ook flink aantrokken”, aldus De la Rubia.

De cijfers dragen bij aan de verwachting dat de ECB in juli een pauze zal nemen. Uit de notulen van het vorige rentebesluit bleek afgelopen week dat er in juni ook al een aantal bestuurders waren die een pauze overwogen. Uiteindelijk was er één dissonant.

Intussen maken beleggers zich op voor het nieuwe cijferseizoen. “We houden er rekening mee dat de duurdere euro een drukkend effect zal hebben op de winsten”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Dit maakt ons ook wat voorzichtiger over Europese aandelen in de tweede helft van het jaar.”

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1775, terwijl de olieprijzen stegen op weekbasis. OPEC+ sprak zaterdag af om de productie in augustus op te voeren met nog eens 548.000 vaten per dag. De markt rekende op een verhoging van 411.000 vaten per dag, gelijk aan de maanden ervoor.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.