Europese beurzen hoger ondanks naderende deadline

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger, waarbij beleggers de ontwikkelingen op handelsvlak nauwlettend volgen.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 541,96 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 23.930,14 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 7.703,09 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 8.823,77 punten.
Met nog maar twee dagen te gaan voor het aflopen van de deadline voor de importheffingen, “lijkt ondanks enige nervositeit de markt vandaag veel ontspannener over de situatie en verwacht daarom geen herhaling van de panieksituatie na ‘bevrijdingsdag’ op 25 april”, aldus Jyske Markets.
De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag op Truth Social dat de VS later op dag de eerste brieven zal rondsturen over de importheffingen die hij zal opleggen aan landen die geen deal sluiten met de VS.
De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick zei zondag dat de tarieven op 1 augustus van kracht worden en niet aanstaande woensdag wanneer de deadline voor de pauze van 90 dagen afloopt, maar dat de president nu de tarieven en de deals vaststelt.
Volgens Pepperstone wijzen de woorden van Lutnick op een herhaling van de ‘escaleren om te de-escaleren-strategie’ die de markt eerder heeft gezien.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in mei op maandbasis met 0,7 procent zijn gedaald. Op jaarbasis stegen de verkopen met 1,8 procent.
De productie van de Duitse industrie is in mei op maandbasis gestegen met 1,2 procent, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,0 procent.
Brent olie werd maandag 0,8 procent duurder op 68,80 dollar per vat, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag.
De euro/dollar noteerde op 1,1734. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1756.
Bedrijfsnieuws
Capgemini daalde in Parijs 4,6 procent, nadat de Franse advies- en technologiegroei bekendmaakte 76,50 dollar per aandeel WNS te bieden, waarmee de leverancier van business process management-technologie wordt gewaardeerd op 3,3 miljard dollar. Het bod vertegenwoordigt een premie van 17 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag in New York.
Societe Generale steeg in Parijs 3,5 procent, Safran won 2,1 procent en Airbus noteerde 1,0 procent hoger. Thales noteerde eveneens 1,0 procent hoger.
Stellantis verloor 2,3 procent, terwijl Kering 1,7 procent daalde.
In Frankfurt steeg Siemens Energy met 1,4 procent, SAP won 1,2 procent en Hannover Rueck noteerde 1,2 procent hoger.
Porsche daalde 1,3 procent, terwijl Mercedes Benz 0,9 procent lager noteerde.
Shell noteerde in Amsterdam 2,9 procent lager, nadat de energiereus meldde dat in het tweede kwartaal bij verschillende onderdelen minder is gepresteerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens analisten van RBC Capital Markets stelden met name de zwakke resultaten bij de divisie Downstream teleur.
In België voerde KBC de hoofdfondsen aan met een winst van 0,9 procent. Lotus Bakeries was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,3 procent in het rood. Wall Street hield vrijdag de deuren gesloten vanwege de viering van Independence Day, ofwel the 4th of July.
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 6.279,35 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 44.828,53 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent tot 20.601,10 punten.