Europese beurzen tanken vertrouwen terwijl tarievendeadline nadert

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 543,50 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,2 procent op 24.073,67 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.723,47 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent lager op 8.806,53 punten, onder druk van de koersdalingen van Shell en BP.
Het was een positieve start van een vermoedelijk rumoerige beursweek. Met nog maar twee dagen te gaan voor het aflopen van de officiële deadline om deals te sluiten over de Amerikaanse importheffingen, “lijkt ondanks enige nervositeit de markt vandaag veel meer ontspannen over de situatie”, zeiden analisten van Jyske Markets, die daarom geen herhaling verwachten van de panieksituatie na Liberation Day.
Volgens een woordvoerder van de Europese Unie is de EU dichter bij een raamakkoord over een handelsdeal met de VS, na een telefoongesprek tussen Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump op zondag.
“Ze hadden een goed gesprek”, citeerde onder meer Bloomberg Olof Gill. Volgens de woordvoerder is het eindspel begonnen, “in ieder geval voor een principeakkoord.”
President Donald Trump zei maandag op Truth Social dat de VS vandaag de eerste brieven zal rondsturen over de importheffingen die hij zal opleggen aan landen die voor die tijd geen deal sluiten met de VS. Dat bleken onder meer brieven aan Japan en Zuid-Korea, die importheffingen opgelegd krijgen van 25 procent. Daar kan nog een percentage bovenop komen, als deze landen terugslaan met eigen importheffingen, zo bleek uit de correspondentie.
Hoewel woensdag de periode voor tijdelijk lagere importheffingen verloopt, gaan de eerder aangekondigde hogere tarieven pas op 1 augustus in, volgens het Witte Huis.
Volgens analisten van Pepperstone wijst dat op een herhaling van de ‘escaleren om te de-escaleren-strategie’ die de markt eerder heeft gezien van de Trump regering.
Analisten van ING sluiten een toenemende volatiliteit in de komende dagen niet uit, maar de gevolgen ervan komen waarschijnlijk niet in de buurt van de niveaus in april, toen Trump de importheffingen aankondigde.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in mei op maandbasis met 0,7 procent zijn gedaald. Op jaarbasis stegen de verkopen met 1,8 procent.
“Deze concrete gegevens bevestigen onze verwachting dat de bbp-groei tussen april en juni negatief kan zijn geweest”, aldus econoom Bert Colijn van ING. En dat is een ‘reality check’, na een sterk eerste kwartaal, dat vermoedelijk werd geholpen door het feit dat er extra voorraad werd opgebouwd van Amerikaanse importen in afwachting van de handelstarieven.
De algemene trend voor de eurozone blijft dan ook zwak, aldus Colijn.
De Duitse industrie wist in mei meer te produceren. De groei bedroeg op maandbasis 1,2 procent, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,0 procent.
De olieprijzen stegen met 2 procent, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag.
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1730. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1756.
Bedrijfsnieuws
Capgemini daalde in Parijs met 5,6 procent, nadat de Franse advies- en technologiegroei bekendmaakte 76,50 dollar per aandeel WNS te bieden, waarmee de Indiase leverancier van bedrijfssoftware wordt gewaardeerd op 3,3 miljard dollar. Het bod vertegenwoordigt een premie van 17 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag in New York.
TotalEnergies leverde 2,3 procent in en Stellantis daalde met 2,0 procent.
Shell eindigde in Amsterdam 2,5 procent lager en in Londen 2,9 procent in het rood, nadat de energiereus meldde dat in het tweede kwartaal bij verschillende onderdelen minder is gepresteerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens analisten van RBC Capital Markets stelden met name de zwakke resultaten bij de divisie Downstream teleur.
BP verloor 2,0 procent in Londen.
Koploper Société Générale steeg in de CAC 40 met 2,8 procent en ook elders zaten financiële waarden in de lift. BNP Paribas won 1,4 procent. Thales sloot 1,6 procent hoger. Verder deden ook fabrikanten van luxe artikelen als EssilorLuxottica en Hermes goede zaken.
In Frankfurt steeg Siemens Energy met 2,6 procent, won zwaargewicht Rheinmetall 2,7 procent en ging koploper Heidelberg Materials zelfs 2,9 procent hoger.
Farmaceuten Qiagen, Sartorius en Merck KGaA hadden het moeilijk, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was in de DAX met een verlies van meer dan anderhalf procent. Autofabrikanten als Porsche, BMW en Mercedes-Benz schommelden tussen winst en verlies. Ook energiebedrijven E.ON en RWE stonden onder druk.
Philips won ruim een procent in Amsterdam en Siemens Healthineers daalde licht in Frankfurt. China zal enkele wederzijdse beperkingen opleggen aan fabrikanten van medische hulpmiddelen uit de Europese Unie, in reactie op een soortgelijke actie van de EU vorige maand, zo werd afgelopen weekend bekend. De Europese bedrijven kunnen daardoor niet deelnemen aan overheidsaanbestedingen in China van meer dan 45 miljoen Chinese yuan, of omgerekend 6,3 miljoen euro, voor bepaalde medische apparatuur.
In Brussel voerde KBC de hoofdfondsen aan met een winst van 1,3 procent. Lotus Bakeries was met een verlies van 4,8 procent de sterkste daler.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent in het rood.