Beursblik: Amerikaanse koperprijs bereikt nieuwe recordstanden

De koperprijs op de New Yorkse grondstoffenmarkt Comex schoot, uit vrees voor forse importheffingen, naar een recordkoers van 12.534 dollar per ton en een historisch hoge premie van 28 procent tegenover de koperprijs in Londen. Dit merkten analisten van Rabobank en KBC op.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn pijlen nu gericht op koper, merkte Bas van Geffen van Rabobank op. “Er zijn kopermijnen in de Verenigde Staten, maar de capaciteit om kopererts te verwerken is relatief laag. Daardoor importeert het land alsnog ruwweg de helft van al het geraffineerde koper dat het nodig heeft.”
Na staal en aluminium ziet de regering-Trump nu dus koper als de volgende zwakke plek die moet worden aangepakt. Dinsdag vertelde Trump aan journalisten dat hij werkt aan een invoerheffing op het rode metaal. Hij “denkt” aan 50 procent.
Deze invoerheffing op koper is nog niet definitief, maar het lijkt er volgens Van Geffen nu wel op dat er binnenkort iets zal volgen. Daarmee is ook de tijd om koper naar de VS te verschepen voordat de invoerheffing ingaat, zo goed als verstreken. En de Amerikaanse voorraden lijken voorlopig ook voldoende te zijn om aan de vraag te kunnen voldoen, al wordt daar dan wel op ingeteerd.
Dat blijkt volgens Van Geffen ook de inschatting van handelaren. De Amerikaanse koperprijs liep fors op na de opmerking van Trump, terwijl de prijzen op de Londense beurs vanochtend juist daalden. Daarmee is het verschil in de koperprijs in Europa en de VS tot een nieuw hoogtepunt gestegen.
Analist Jonas Theyssens van KBC wees in een rapport ook op de invloed van China. Na een korte vertraging in de export, bereiden Chinese smelterijen zich naar verluidt voor om meer koper naar Europa te verschepen om te profiteren van de hoge prijzen. Dit zou de krapte in de voorraden, die op het laagste niveau sinds medio 2023 zitten, kunnen helpen verlichten.
Hoewel de koperprijzen hoog blijven, liggen er risico’s in het verschiet. Als de VS besluit om importheffingen in te stellen, kan de extra vraag die koper naar het land trekt verdwijnen, waardoor de druk op de wereldmarkten afneemt. Daardoor zouden de prijzen, vooral op de Londense beurs, kunnen dalen, voorziet Theyssens.
Toch blijft volgens de analist van KBC de markt voorlopig krap. De voorraden zijn laag, de vraag is stabiel en handelaren zijn voorzichtig. Analisten verwachten dat de prijzen op korte termijn hoog zullen blijven, hoewel sommigen een daling later in het jaar voorspellen, met gemiddelde prijzen rond 9.150 dollar per ton in de tweede helft van 2025.
Volgens de analist blijven de langetermijnvooruitzichten voor het rode metaal aantrekkelijk, gesteund door een krachtige combinatie van een structureel stijgende vraag, gedreven door de wereldwijde energietransitie en de snelle uitbreiding van datacenterinfrastructuur. Ook een krap aanbod, het resultaat van jarenlange onderinvesteringen en aanhoudende operationele verstoringen in belangrijke mijnbouwregio’s kunnen de prijzen verder omhoogstuwen, merkte KBC op.
