Europese beurzen openen in het rood

De Europese beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet, nadat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen weekend met nieuwe importheffingen voor de EU en Mexico kwam.
Import uit de Europese Unie en Mexico wordt per 1 augustus belast met een heffing van 30 procent.
“Het tekort [met de EU] is een grote bedreiging voor onze economie en, inderdaad, onze nationale veiligheid”, aldus Trump.
Op X reageerde Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op de brief van Trump. Zij liet weten dat een heffing van 30 procent bedrijven, consumenten en patiënten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan raakt.
Von der Leyen zei te blijven werken aan een handelsakkoord voor 1 augustus, maar zij liet ook weten de belangen van de EU te zullen verdedigen met behulp van “proportionele tegenmaatregelen”.
IG voorziet een openingsverlies van 154 punten voor de Duitse DAX en een min van 40 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 1 punt lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in het rood geëindigd en sloten daarmee een overwegend positieve week alsnog in mineur af.
Het was opnieuw een week waarbij de handelsoorlog de aandacht opeiste. Toch bleken de meeste beleggers redelijk immuun geworden en zo boekten de meeste Europese aandelenbeurzen op weekbasis licht terreinwinst.
Vrijdagnacht was Canada aan de beurt. De Amerikaanse president Donald Trump verhoogde de invoerrechten naar 35 procent. Mocht Canada opnieuw met vergeldingsmaatregelen komen, dan zal Trump het tarief van 35 procent verder verhogen, zo waarschuwde hij.
Ondertussen wordt uitgekeken naar wat Trump in petto heeft voor de eurozone, aangezien Trump dinsdag stelde dat hij “waarschijnlijk binnen twee dagen” aan EU-leiders zou laten weten welk tarief zij kunnen verwachten.
“Volgens ingewijden gaat de discussie nu vooral over het beperken van de schade voor Europa”, zei marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. “Zo werkt de EU hard aan uitzonderingen voor vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. En er zijn verschillende mogelijke oplossingen voor bijvoorbeeld de auto-industrie. In enkele van deze voorstellen is het echter wel een vereiste dat de automakers fabrieken in de Verenigde Staten hebben, dus het zou goed kunnen dat enkele autofabrikanten straks alsnog voor de ‘Airbus’ gegooid worden”, zei Van Geffen.
Er was vrijdag ook macro-economisch nieuws. Zo bleek dat de Britse economie in mei op maandbasis was gekrompen met 0,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een groei van 0,7 procent. De Franse consumentenprijzen waren in juni met 1,0 procent gestegen.
Stijgers en dalers
In Frankfurt was het aantal stijgers beperkt. Siemens Energy steeg 1,9 procent, gevolgd door RWE, E.ON en MTU Aero, die tussen 0,6 en 1,1 procent konden bijschrijven.
Onderin was het drukker en verloren Deutsche Post, Qiagen, Deutsche Post, Daimler Truck, Sartorius, Brenntag en Siemens Healthineers tussen 2,2 en 3,7 procent.
In Frankrijk was het beeld vergelijkbaar, namelijk weinig stijgers en veel dalers. Thales noteerde in Parijs 1,9 procent hoger, Safran won 1,3 procent en Engie steeg 1,0 procent.
LVMH, EssilorLuxottica, Capgemini, Edenred, Kering en Stellantis verloren tussen de 3 en 4,6 procent.
BP steeg in Londen met 2,9 procent, hoewel de energiereus aangaf in het tweede kwartaal waarschijnlijk voor 500 tot 1,5 miljard dollar af te moeten schrijven.
In Amsterdam gingen de verzekeraars ASR en NN Group aan kop met een winsten van 1,3 en 1,0 procent, terwijl Philips met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler was.
In Brussel was Umicore koploper. Het aandeel steeg 3,9 procent, terwijl Lotus Bakeries opnieuw onderaan bungelde met een verlies van 5,0 procent. Exane BNP Paribas verlaagde het koersdoel voor Lotus en herhaalde het verkoopadvies.
Euro STOXX 50 5.383,48 (-1,0%)
STOXX Europe 600 547,34 (-1,0%)
DAX 4.255,31 (-0,8%)
CAC 40 7.829,29 (-0,9%)
FTSE 100 8.941,12 (-0,4%)
SMI 11.937,42 (-1,6%)
AEX 921,49 (-0,8%)
BEL 20 4.518,99 (-0,6%)
FTSE MIB 40.077,88 (-1,1%)
IBEX 35 14.009,20 (-0,9%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet, nadat de Amerikaanse beurzen vrijdag ook al lager zijn gesloten, toen Trump Canada weer in het vizier kreeg en de tarievenangst weer toenam.
Ondanks de nieuwe records van de S&P 500 en de Nasdaq afgelopen week, bleven de weekuitslagen relatief beperkt.
Eerder in de week leek de toenemende retoriek rond de importtarieven de markten nauwelijks te deren, maar richting het weekend keerde de tarievenangst toch weer terug. De Amerikaanse president Donald Trump maakte vrijdagnacht bekend de belangrijke handelspartner Canada vanaf 1 augustus te willen belasten met een heffing van 35 procent. De importheffing voor Canada lag op 25 procent.
In de brief aan Ottawa, die Trump deelde op Truth Social, schreef de president dat Canada importheffingen op Amerikaanse goederen zette, in plaats van samen te werken met de VS en onder meer een einde te maken aan de toestroom van fentanyl.
En als Canada met een tegentarief komt, dan zal een soortgelijk percentage bovenop de genoemde 35 procent komen, zo waarschuwde Trump. Dat deed hij eerder deze week ook in brieven aan andere handelspartners.
“Het handelstekort [met Canada] is een enorme bedreiging voor onze economie, en inderdaad, onze nationale veiligheid”, aldus Trump.
Persbureau Bloomberg melde vrijdagavond op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de zaak dat VS werken aan een interim-handelsovereenkomst met India die de voorgestelde tarieven mogelijk verlaagt tot onder de 20 procent. Dit zou het Zuid-Aziatische land in een gunstige positie brengen ten opzichte van concurrenten in de regio.
In een interview met NBC News zei Trump donderdag verder te overwegen om importtarieven van 15 tot 20 procent te hanteren voor de meeste andere handelspartners. Beleggers wachten intussen ook nog altijd op een deal met, of een mogelijke brief met tarieven voor, de Europese Unie.
Vrijdag was het op macro-economisch vlak vrij rustig maar volgende week is de agenda goed gevuld met onder meer aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers.
olgende week dinsdag barst ook het cijferseizoen echt los, als een aantal Amerikaanse banken de boeken openen. Wall Street rekent op een stijging van de omzet en de winst, maar omdat de aandelen al flink gestegen zijn, is er weinig rek in de waarderingen en is het de vraag of er een verdere rally komt. HSBC verlaagde afgelopen week dan ook de adviezen voor JPMorgan, Goldman Sachs en Bank of America.
“We denken niet dat JPMorgan moet worden verhandeld als een techreus. Het is een bankinstelling”, aldus de Britse bank, die opmerkte dat het aandeel wordt gewaardeerd tegen een historisch hoge premie ten opzichte van concurrenten.
WTI-olie werd vrijdag 2,8 procent duurder op 68,45dollar per vat. De goudprijs liep op en de bitcoin zette een nieuw record in de boeken.
De Amerikaanse tienjarige rente liep 7 basispunten op naar 4,42 procent, terwijl de euro/dollar licht daalde naar 1,1689.
Stijgers en dalers
Levi Strauss steeg ruim 11 procent. Het bedrijf had de outlook voor het lopende jaar verhoogd na een sterk tweede kwartaal. Dit bleek donderdagavond uit de cijfers van de Amerikaanse jeansfabrikant.
Nvidia bereikte afgelopen week een marktwaarde van 4 biljoen dollar. Op weekbasis wacht vooralsnog een winst van 3 procent. Het aandeel kon vrijdag 0,5 procent bijschrijven.
Boeing steeg met 0,3 procent. Benchmarkanalist Josh Sullivan merkte op dat het Indiase Aircraft Accident Investigation Bureau naar verwachting vrijdag een voorlopig rapport zal publiceren over Air India-vlucht 171, die op 12 juni crashte en waarbij ongeveer 260 mensen omkwamen. Het eerste onderzoek richtte zich op de handelingen van de piloten en wijst tot nu toe niet op een probleem met de Boeing 787 Dreamliner, meldde de Wall Street Journal. De aandelen van Boeing kelderden dagen na de crash, maar zijn sindsdien hersteld en zijn sinds 12 juni met meer dan 11 procent gestegen.
AMC Entertainment steeg met 11 procent, nadat analisten van Wedbush het advies voor de bioscoopketen verhoogden van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 3 naar 4 dollar.
De stijgende bitcoin hielp vrijdag aandelen als MicroStrategy en MARA Holdings, die met 3,0 en 0,7 procent stegen.
Dronefabrikant Red Cat Holdings steeg met 26,4 procent nadat minister van Defensie Pete Hegseth opdracht gaf om alle maatregelen die de ontwikkeling en inzet van drones vertragen, af te schaffen. “Vandaag hef ik beperkende maatregelen op die de productie belemmeren, en dit zal de Amerikaanse productie en vindingrijkheid de vrije loop geven”, zei Hegseth in een video die op X werd geplaatst. De aandelen van AeroVironment, de fabrikant van onbemande vliegtuigsystemen en luchtvaartuigen, stegen met 11 procent.
S&P 500 index 6.259,75 (-0,3%)
Dow Jones index 44.371,51 (-0,6%)
Nasdaq Composite 20.585,53 (-0,2%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger. Cijfers uit China lieten een stijging van zowel de export als de import zien in juni.
Nikkei 225 39.577 (+0,0%)
Shanghai Composite 3.525 (+0,4%)
Hang Seng 24.166 (+0,1%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1674. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1691.
USD/JPY Yen 147,39
EUR/USD Euro 1,1674
EUR/JPY Yen 172,08
MACRO-AGENDA:
04:00 Handelsbalans – Juni (Chi)
BEDRIJFSNIEUWS:
09:00 Holland Colours – Ex-dividend