Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen voorzichtig hoger

Europese beurzen openen voorzichtig hoger
15 jul 2025 om 07:11

De Europese beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet in aanloop naar de start van het bedrijfscijferseizoen, wat vanmiddag zal beginnen als een aantal grote Amerikaanse banken de boeken openen.

IG Markets voorziet een openingswinst van 39 punten voor de Duitse DAX, een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14  punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten maandag overwegend lager, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag een importheffing van 30 procent aankondigde voor producten uit de Europese Unie. Alleen de Britse FTSE 100 stegen tot wederom een record. De Britten kwamen eerder al een veel gunstiger handelsakkoord overeen met de VS. 

Volgens CIO Mark Haefele van UBS is de actie van Trump vooral een onderhandelingstactiek. De Zwitserse bank blijft er dan ook op rekenen dat de Amerikaanse importheffing voor Europa uiteindelijk uitkomt rond 15 procent. 

De toponderhandelaar van de EU, Maros Sefcovic, kondigde aan dat hij later vandaag verder onderhandelt. Hij heeft de indruk dat de Amerikanen daar ook voor open staan, ondanks de brief. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet weten dat er ondertussen ook wordt gewerkt aan “proportionele tegenmaatregelen”. 

“Volgens de laatste berichten probeert de EU nu gezamenlijk op te trekken met onder andere Japan en Canada, om één blok te vormen in de onderhandelingen met de VS. Gezien het karakter van Trump acht ik de kans op succes niet heel groot. Dit betekent dat we een periode van toenemende volatiliteit op de financiële markten kunnen verwachten, na een sterke rally in de voorgaande drie maanden”, aldus Wiersma. 

Brussel zette intussen een voorlopige streep door de overname van Banco BPM door UniCredit, omdat een decreet van de Italiaanse overheid inzake deze overname mogelijk niet door de Brusselse beugel kan.

Frankrijk kondigde verder aan zijn militaire uitgaven nog sneller te zullen opvoeren, om de uitdagingen van een steeds minder stabiele wereld het hoofd te bieden, aldus president Emmanuel Macron afgelopen weekend. Het defensiebudget wordt verdubbeld in 2027 ten opzichte van 2017, terwijl dat doel eerder op 2030 was gesteld. Macron wees zondag behalve op de oorlog in Oekraïne, het bombarderen van Iran door Israël, en spanningen tussen India en Pakistan, maar ook op de handelsoorlog van Trump.

Op macro-economisch vlak was het rustig. Wel stonden maandagochtend Chinese handelscijfers op de rol.

De Chinese import steeg in juni met 1,1 procent op jaarbasis, gerekend in dollars, terwijl de export met 5,8 procent toenam. In beide richtingen was er daarmee meer handel dan verwacht. De exportgroei was te danken aan het handelakkoord die China en de VS in mei in het Zwitserse Genève bereikten, volgens Goldman Sachs. 

Stijgers en dalers

In Frankfurt stonden de Duitse autobouwers maandag onder druk. De verliezen voor Daimler Truck, Porsche, BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz liepen op van 2,0 tot 2,5 procent.

Zalando was de sterkste daler en leverde in de DAX 5,3 procent in. 

Commerzbank was een van de weinige stijgers en won ruim 2 procent, omdat de kans dat UniCredit het vizier verlegt van BPM naar de Duitse bank groter lijkt te zijn geworden.

Ook defensie-aandeel Rheinmetall sloot sterk het groen. Volgens de laatste berichten zou Amerika bereid zijn Patriot-raketten naar Oekraïne te sturen. President Trump, die lang de Russische president Poetin probeerde te paaien, dreigt nu met een indirecte importheffing van 100 procent op Russische waar voor landen die zaken doen met Moskou. De directe handel tussen de VS en Rusland is vrij beperkt en kwam in 2024 uit op 3,5 miljard dollar, volgens Amerikaanse overheidsgegevens.

In Parijs deed Rheinmetalls sectorgenoot Thales goede zaken, met een winst van 1,4 procent. Telecombedrijf Orange eindigde bovenaan de CAC 40 met een plus van 1,7 procent, terwijl autofabrikant Stellantis, maar ook Capgemini en Teleperfomance onderaan eindigden met ruim 2 proceent verlies. 

Aandelen van bedrijven die luxeproducten maken, zoals Pernod Ricard, Kering, LVMH en Hermes, leverden ruim 1 procent in.

Europese halfgeleiders stonden onder druk, met verliezen van circa anderhalf procent voor STMicroelectronics en Infineon. ASML, dat woensdag de boeken opent, bleef een half procent in de plus. ASMI daalde licht en BESI eindigde in Amsterdam onderaan met een min van 2 procent. 

Volgens analisten kunnen Europese halfgeleiderbedrijven solide kwartaalcijfers tegemoet zien, maar het spook van de importheffingen blijft boven de sector hangen.  

Vooruitblikkend op kwartaalcijfers zijn analisten meer verdeeld over Europese industriebedrijven zoals ABB, Schneider Electric en Siemens. Kabelfabrikanten kunnen wel veel vraag naar hoogspanningskabels tegemoet zien, merkte Barclays op. Bedrijven als Prysmian en Nexans kunnen de komende jaren hierdoor hun marges laten stijgen.

In Brussel deed Elia goede zaken met een winst van ruim 2 procent en wisten ook vastgoedaandelen te stijgen. Koekjesbakker Lotus won 2,2 procent, maar de ex-partners Solvay en Syensqo sloten gebroederlijk onderaan met 2 procent koersverlies. Sectorgenoot BASF kwam afgelopen weekend met een outlookverlaging. Het aandeel daalde maandag in Frankfurt met 1,3 procent.

Euro STOXX 50          5.370,85 (+0,23%) 

STOXX Europe 600       546,99 (+0,06%) 

DAX                       24.160,64 (+0,39%) 

CAC 40                     7.808,17 (+0,27%) 

FTSE 100                  8.998,06 (+0,64%) 

SMI                         11.939,89 (+0,02%) 

AEX                             920,50 (+0,11%) 

BEL 20                      4.527,71 (+0,19%) 

FTSE MIB                   8.998,06 (+0,64%) 

IBEX 35                     14.036,00 (+0,19%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag verdeeld, maar lijken de uitslagen vooralsnog beperkt.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag hoger, zonder zich erg te storen aan de escalatie van de Amerikaanse handelsoorlog met twee belangrijke handelspartners, de EU en Mexico, die een verder verhoogd tarief kregen aangezegd.

President Donald Trump begon vorige week brieven te versturen naar diverse landen met de nieuwe importheffingen vanaf 1 augustus, tenzij er voor die tijd een handelsakkoord wordt gesloten. De Europese Unie zette in op een raamakkoord om het eerder door de VS genoemde tarief van 10 procent te accepteren, maar zaterdag bleek dit naar 30 procent te zijn verhoogd, net als voor Mexico.  De EU en Mexico zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. 

Op Truth Social haalde Trump maandagmiddag nog eens fel uit naar de rest van de wereld. “De Verenigde Staten van Amerika worden al decennia lang door vriend en vijand opgelicht in de handel (en militair!). Dat kostte ons biljoenen dollars en is gewoon niet langer vol te houden – en dat is het ook nooit geweest!”, aldus de president.

Mogelijk is de aandacht van beleggers inmiddels vooral gericht op het aanstaande kwartaalcijferseizoen. De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelenkoersen, is er weinig ruimte voor missers. Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden. Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Voor beleggers moet het kwartaalcijferseizoen antwoord geven op de vraag over hoe de importheffingen de winsten beïnvloeden. Economen van Goldman Sachs schatten dat consumenten 70 procent van de directe kosten van de tarieven zullen absorberen. Analisten verwachten volgens FactSet dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 in het tweede kwartaal met 4,8 procent zijn gestegen. Dat zou de laagste groei zijn op jaarbasis sinds 2023. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde winstgroei nog uit op 13 procent.

Op geopolitiek vlak lijkt na de recente NAVO-top in Den Haag tot beweging te hebben geleid inzake Oekraïne. Naast NAVO-voorman Mark Rutte gezeten, kondigde Trump maandag aan dat de Amerikanen raketsystemen gaan leveren aan andere NAVO-landen, tegen betaling, waarna deze naar Oekraïne worden gezonden, waar de Russen aan het front terrein blijven winnen. Onder de vorige Amerikaanse president Joe Biden doneerden de VS nog rechtstreeks wapens aan Oekraïne. Trump dreigde Rusland daarnaast met een importheffing van 100 procent, als er niet snel een bestand met Oekraïne komt. 

Op macro-economisch vlak was het rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma. “Mochten de cijfers een hoger dan verwachte inflatie in juni rapporteren, dan zou dit deze week kunnen leiden tot de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties en meer vraag naar de Amerikaanse dollar,” volgens analisten van FP Markets. 

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg 1,6 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.

Kraft Heinz steeg 2,4 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.

MicroStrategy, Coinbase Global en Robinhood Markets gingen respectievelijk 3,8 procent, 1,8 procent en 1,6 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar. De aandelen zijn aan de waarde van de munt gekoppeld.

Meta Platforms eindigde met een plus van 0,5 procent. Topman Mark Zuckerberg kondigde maandag “honderden miljarden” aan investeringen in AI-infrastructuur aan voor de eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp. Veel geld gaat zitten in de bouw van enorme datacenters, bedoeld om superintelligente computerprogramma’s mogelijk te maken, die het bedrijf namen geeft als Prometheus en Hyperion. En er komen nog “meer titanenclusters”, beloofde Zuckerberg.

Nvidia sloot 0,5 procent lager, na de winsten van vorige week. De AI-reus is nog altijd 4 biljoen dollar waard. Aandelen Tesla gingen 1,1 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.

Aandelen van Google-moeder Alphabet stegen 0,8 procent. Volgens The Wall Street Journal betaalt Alphabet 2,4 miljard dollar voor de AI-technologie van de startup Windsurf. Ook komt de CEO van het bedrijf bij Alphabet in dienst, net als een aantal medewerkers, aldus de zakenkrant. 

Autodesk won 5 procent. Het bedrijf lijkt op basis van een melding bij beurswaakhond SEC geen bod te willen doen op softwarebedrijf PTC, zoals eerder werd vermoed.

Waters won 13,8 procent. De fabrikant van laboratoriumapparatuur Becton Dickinson’s laat zijn biowetenschappelijke diagnostische bedrijf overnemen door Waters voor 17,5 miljard dollar. Becton sloot 0,7 procent hoger. 

S&P 500 index                    6.268,56 +0,14%)

Dow Jones index              44.459,65 (+0,20%)

Nasdaq Composite            20.640,33 (+0,27%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, met een plus van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                   39.513.09 (+0,1%)

Shanghai Composite       3.486,88 (-0,9%)

Hang Seng                    24.250,90 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1679. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1664 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1669 op de borden. 

USD/JPY Yen    147,63

EUR/USD Euro  1,1679

EUR/JPY Yen    172,44

MACRO-AGENDA:

04:00 Economische groei – Tweede kwartaal (Chi)

04:00 Detailhandelsverkopen – Juni (Chi)

04:00 Industriële productie – Juni (Chi)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:00 BlackRock – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Citigroup – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 JPMorgan Chase – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Wells Fargo – Cijfers tweede kwartaal (VS)

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.