Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

10 Tips van Cees voor 2023

10 Tips van Cees voor 2023
27 dec 2022 om 11:34

Nu word ik als oude (lees ervaren) en bekende beurshandelaar rond deze tijd al ruwweg dertig jaar gevraagd naar mijn persoonlijke tips voor volgend jaar. Dus naar mijn persoonlijke ideeën en verwachtingen over de nabije toekomst. Deze ideeën hoeven niet in lijn te zijn van wat mijn werkgever hierover denkt. Nu heb ik dit dus een tijd voor kranten, websites en TV gedaan, want zo hadden we de Novo top 5 (later Nieuws-uur top vijf) en beursverwachtingen op commerciële zenders. Je moet dan 3 of 5 aandelen noemen die het beter dan de index doen of liever nog ook al is de index omlaag dan nog willen we graag winst (lees absolute return).

Maar met 5 of zelfs slechts 3 aandelen, heb je natuurlijk geen echte portefeuille en dus los van het wedstrijd element heb je er weinig aan. Zelfs als je meerdere jaren wint dan nog doet een deel van de mensen het af als toeval. Zelfs als je als enige een daling voorziet zoals bij de Kredietcrisis dan nog is dat een toevalstreffer. Anderzijds als je een van de aandelen verkeerd ziet dan gaan we anoniem grappen maken over je op internet.

Hoewel er dus weinig up side is vind ik het leuk en interessanter om andere meningen te horen wat denkt iemand van economische ontwikkelingen, de dollar, de rente, etc. etc. en als je het van andere interessant vind dan moet je ook zelf iets zeggen over 2023 zelfs al “blijft niks moeilijker dan voorspellen, vooral als het de toekomst betreft”. Het gaat over de denkrichting en daarna moet je als belegger daar dan zelf wat mee gaan doen (of niet). Uiteindelijk gaat beleggen over wat is je doel en hoe kun je dit doel bereiken en dus wat denk je zelf van een bedrijf, of trend, hoe ga je erop inspelen, met aandelen, opties, obligaties? Dit gezegd hebbende…

Nasdaq week

Wat denk ik van de stand van de AEX in 2023?

Helaas denk ik dat de huidige daling van 2022 nog eens staartje krijgt en dat we zelfs 420 in de AEX nog even zien maar uiteindelijk eindigen we op 630 en kan het herstel beginnen. Oorzaak zit o.a. in oplopende rente, bedrijven en overheden hadden vorig jaar nog nul rentes of zelfs negatieve rentes en moeten dus wennen aan een meer normale rente omgeving. Hogere rente en inflatie zorgen voor lagere marges bij bedrijven door hogere (loon en energie)kosten. Ook denk ik dat de AEX en Nasdaq het moeilijk blijven houden omdat chipbedrijven die lang de kar hebben getrokken het moeilijk gaan krijgen. Er zal zeer waarschijnlijk naar aanleiding van de enorme investeringen van het afgelopen jaar bij Chipbedrijven een varkenscyclus ontstaan in de Chipsector en dus een tijdelijk overproductie dit leid tot lagere prijzen en dus lagere marges en is heel belangrijk voor de AEX. Kortom ook in 2023 voorzichtig.

AEX

Lange termijn bezien (week)

Als we naar de weekgrafiek op de AEX kijken zie je direct wat ik bedoel en snap je mijn (vreemde) koersdoelen waarschijnlijk wat meer.

AEX Lang

Wat denk ik van de economische groei?

Voor 2023 voorzie ik helaas geen groei maar een krimp van een aantal procenten en een langere recessie met inflatie (Stagflatie). Een lagere rente kan deze situatie niet echt helpen. Het is dan ook beter de inflatie aan te pakken dan komt de groei later weer vanzelf. Doen we dit niet dan zullen investeerders zelf een hogere rente vergoeding eisen en daarmee zal de rente langere tijd hoog blijven. De huidige stijging van de Euro zie ik dus als een tijdelijke correctie. Uiteindelijk gaan we weer onder de 1,00 (pari).

Wat denk ik van de dollar?

De Amerikanen doen het per saldo beter dan wij in Europa. Zij hebben geen gas probleem, erger nog zij exporteren gas en energie. Daarnaast maken ze wapens en vreemd genoeg blijkt daar juist nu vraag naar te zijn gezien de aanhoudende strijd in de Oekraïne.  De Dollar zal het dus beter doen dan de Euro.

Wat denk ik van de Bitcoin?

De Bitcoin was in 2022 de grote belofte en werd door allerlei “goeroes” getipt dat het naar de 100.000, de 1 miljoen of zelfs naar de maan zou gaan. Recalcitrant als ik ben gaf ik dan ook aan dat ik eerder een daling voorzag en kijkende wat er met de Stablecoin en de grote platformen is gebeurd (FTX) dan denk ik dat we nog even moeten uitzieken alvorens de Bitcoin gezond kan worden.

Bitcoin

De week grafiek zegt dat we naar de 5.000 USD gaan

Nu kijk ik in deze alleen maar naar de plaatjes, want fundamenteel is er niets over te zeggen. Het plaatje geeft aan dat we als we het patroon blijven volgen naar de 5.000 USD gaan. Maar wie het weet mag het zeggen.

Bitcoin

Wat van Goud, olie en andere commodity’s

Olieprijs heeft verkoopsignalen. Is het de vergroening? Is het de recessie? Einde oorlog? Noem het toevallig maar zoek nog maar eens een grafiek vanaf 2008 en dan zie je dat je voor de crisis eerst een piek had en daarna was het heel lang klaar. Wij hadden een piek net tijdens de start van de oorlog in de Oekraïne. Een olieprijs onder de 60 lijkt onvermijdelijk.

WTI

Goud inflatie hedge?

Een commodity die het wel goed gaat doen de komende tijd is Goud. Lange tijd deed goud niks en de Bitcoin werd genoemd als alternatief maar nu is Goud weer terug van weggeweest. Dus in 2023 kan goud niet ontbreken in je portefeuille. We doen het via een ETF die je theoretisch ook fysiek kan laten uitleveren. WisdomTree is een mooi voorbeeld. In onze vermogensbeheer portefeuilles hebben we ook goud.

Goud

Wat denk ik van de rente?

2jaars rente USA

De beste voorspeller van de rente is de obligatiemarkt zelf. Dit een markt waar vele triljarden rond gaan en er goed nagedacht wordt door analisten, economen, overheden, bedrijven en andere slimme rakkers. Dit is wat anders dan een aan aandelenmarkt waar men op zondagmorgen achter de TV in een betaald TV programma de eerste beste charmeur (of leugenaar) vele miljoenen kan ophalen zonder echt plan of goede basis.

De 2jaars obligatiemarkt in de VS geeft aan dat we de grootste beweging reeds gezien hebben. Dit wordt ondersteund door de dertigjarige rente.

De accelaratie van de trend is het einde van de beweging

30jaars

Grootste beweging in de rente geweest?

Als de Bund (De Europese 10jaars rente) nog eens een keer van de huidige 134 naar de 120 gaat, is dat een fikse beweging en dus nog een verdere stijging,  maar als je dan weet dat we dit jaar van 174 naar 134 gingen dan lijkt volgend jaar wel te overzien. Let wel dat de hogere rente bijv. in de huizenmarkt behoorlijk pijn gaat doen.

Bund

Wat denk ik van de Amerikaanse beurzen?

De Nasdaq grafiek kan al even voorbij en als je naar de weekgrafiek kijkt dan is het grote hoofdschouder patroon (wat de reden was dat ik vorige jaar reeds negatief was), nog steeds aanwezig is. Als we dit patroon afmaken zoals het spreekwoordelijk boekje ons aangeeft dan kunnen we nog onder de 7.000 punten.

Nasdaq

Korte termijn ziet het er ook nog niet goed uit dus voorzichtig met Tech.

Nasdaq

De Dow Jones ziet er technisch beter uit maar kan in de gekte volgend jaar ook nog best eens naar de low van 2020 zijnde 18.093.

Dow

Korte termijn zou je best ook en kleine hoofd schouder kunnen herkennen en richting de 29.000 kunnen gaan. Maar dan moeten we natuurlijk wel eerst bevestiging krijgen dat we door de steunniveaus zaken (zijnde de 200daags, de neklijn van het Hoofd schouder patroon en de oude weerstandslijn (trendlijn) die nu als steun moet fungeren.

Dow

Om een goed beeld over de VS te hebben is het ook altijd goed om naar de Small en Midkap aandelen en dus de Russell2000 te kijken. Ook dit patroon is niet heel bullish en zou in een voorkeursscenario terug kunnen naar 1.000. We gaan het zien.

Russell

Wat wordt het beste AEX aandeel

UMG is een aandeel dat muziekrechten heeft en wat mij betreft fundamenteel goede kansen heeft, Philips is een aandeel dat zo veel slecht nieuws heeft gehad dat je zou verwachten dat we best een recovery zouden kunnen hebben in 2023.

Wat wordt de slechtste AEX?

Fundamenteel zou je verwachten dat nu de gevolgen dan de coronasteun verwerkt zijn (lees wegvallen van de steun) en we economisch moeilijkere tijden krijgen, we minder luxe bier drinken zoals Heineken?

Minder betalingen in een recessie tijd en dus Adyen omlaag? Ahold na jaren van inflatie doorrekenen ook onder druk van de concurrentie?

Wat het beste Midkap aandeel en wat het slechte

Het beste aandeel in de Midkap  zou Vopak kunnen zijn maar mijn voorkeur gaat uit naar het cashrijke Galapagos. Maar pas als ik op Belegger.nl ben verschenen kom ik hierop terug.

Fugro

Met Fugro zou ik enorm oppassen.

Wat het beste Smallkap aandeel in Amsterdam?

Smallkap blijft extreem moeilijk. Een paar jaar geleden scoorde ik nog met hard hout producent Accsys. Maar voor Accsys is het in 2023 erop of er onder.

Wat beste en slechtste Europese aandeel

Atos zie ik als beste aandeel omdat dit in de Breakup veel meer waard moet zijn dan de huidige waarde. Maar we zitten dus in de deep value trap en die is net zo pijnlijk als een berenval .

Wat beste Amerikaanse aandeel?

Het beste aandeel wordt Meta (Facebook) men heeft enorm geïnvesteerd in Meta verse, concurrent TikTok wordt verboden en men heeft recent nog Settlement gehad over privacy. Het aandeel is in 2022 fors afgekomen en als we dan toch wel herstellen dan is dit een van de aandelen die het ongetwijfeld goed gaat doen.

Bonus vraag: Is Tesla al koopwaardig?

Nu ik ben al spreekwoordelijk tien jaar negatief op dit aandeel en nee ik zat het niet tien jaar short. Lang short zitten had zelfs de rijkste man op aarde niet overleefd. Ik was negatief gezien de enorme waardering en omdat ik het slechte auto’s vind. Ook geloof ik niet in producten die een enorme overheidssubsidie nodig hebben om tot de markt te komen en te overleven.

Maar om eerlijk te zijn ook de Ipad en dus Apple, vond ik in beginsel niks. Want wie wilde nu vette vingers op een beeldscherm terwijl je ook een klein toetsenbord aan je Blackberry had? Het kan verkeren… Maar terug naar Tesla: Tesla is nu nog steeds 30 keer de verwachte winst, terwijl Porsche Holding en of Volkswagen in Duitsland slechts 5 keer de verwachte winst staat. Dus het aandeel kan nog veel lager alvorens het een meer normale waardering heeft.

Tesla

De week grafiek van Tesla geeft mooi mijn koersdoel aan…

Tesla lang

ARK Innovations leek bodem te vinden maar werd geen bodem. Het Fonds zal gezien de slechte performance mogelijk veel outflow krijgen doordat de Tech moeilijk blijft liggen, maar als ze dan hun belang in Tesla moeten afbouwen kunnen problemen van Ark kan leiden tot nog meer verkopen in Tesla.

ARK

Nog even een Nieuwjaars gedachte:

Nu was men afgelopen jaar opnieuw weer heel positief over Berkshire Hathaway maar wat als de bejaarde Buffett niet het eeuwige leven heeft?  Nu weet iedereen dat ik  niet tot de Buffett fanclub behoor en heeft de man investeringen gedaan die ronduit speculatief waren als de Amerikaanse overheid (lees Centrale Bank) hem niet had geholpen. Maar ook nu nog heeft hij door de hoge concentratie in bijv. Apple en in oliebedrijven. Zonder misverstanden ik gun hem dat hij 110 jaar oud wordt, maar ik zou alleen al hierom niet beleggen in zijn fonds.

Berskshire Hathaway

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Koers Greenyard

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.