Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

2024: een goed instapjaar voor thematisch beleggen?

2024: een goed instapjaar voor thematisch beleggen?
15 feb 2024 om 09:38

Beleggen gaat niet alleen om rendement maar ook om inspelen op economische gebeurtenissen gebaseerd op interesses. Particuliere en professionele beleggers zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om te beleggen in brede thema’s die aansluiten bij hun eigen interesses of langetermijntrends, in plaats van zich te beperken tot specifieke geografische regio’s of sectoren.

Waarom thematisch beleggen?

Thematische fondsen bieden flexibiliteit door geen beperkingen op te leggen aan het beleggingsuniversum. Ze kunnen bedrijven wereldwijd selecteren die als winnaars uit structurele veranderingen naar voren komen. Bovendien kunnen thematische fondsen profiteren van langetermijntrends doordat ze zich niet laten leiden door de kortetermijnfocus van veel beleggers. Deze benadering maakt het mogelijk ondergewaardeerde aandelen te identificeren en te investeren in domeinen met groot groeipotentieel.

Terwijl veel aandelenfondsen zich bijvoorbeeld beperken tot bepaalde regio’s of sectoren, zijn er geen objectieve beperkingen voor thematische fondsen. Thematische portefeuillebeheerders kunnen daarom bedrijven selecteren uit een enorm wereldwijd universum, ongeacht hun omvang, stijl of regionale herkomst, en zich richten op bedrijven die als gevolg van structurele verandering tot de winnaars behoren. Hierdoor zijn ze erg flexibel en efficiënt.

Van megatrends naar thema’s

Thematische fondsen zijn opgebouwd rond verschillende thema’s die voortkomen uit metaconstructies of megatrends.

Megatrends zijn veranderingen die zich soms over een periode van meer dan 100 jaar uitstrekken, zoals digitalisering, verstedelijking en demografische verandering.

Demografische veranderingen zijn te zien in de verwachte groeicijfers voor de wereldbevolking. Tegen 2100 zal de bevolking naar verwachting stijgen van 8 naar ongeveer 11 miljard. Tegelijkertijd neemt de gemiddelde levensverwachting toe dankzij medische vooruitgang. Deze veranderingen gaan gepaard met specifieke uitdagingen en zijn belangrijke drijfveren voor de wereld van morgen.

Thematische fondsen splitsen deze wereldwijde trends op in individuele beleggingsthema’s. De bekendste thema’s zijn water, gezondheid en energie. Deze zijn nauw verbonden met een aantal megatrends, aangezien watervoorziening een centrale rol speelt in het omgaan met de toenemende schaarste van hulpbronnen, bevolkingsgroei en verstedelijking. Multi-thematische fondsen richten zich op meerdere (of alle) megatrends door veel veelbelovende thema’s tegelijkertijd in kaart te brengen, zodat beleggers effectief kunnen deelnemen aan nieuwe en veranderende thema’s op de aandelenmarkt.

Quo vadis thematische fondsen?

Thematische fondsen zijn een belangrijk onderdeel geworden van de beleggingswereld, hoewel ze niet immuun zijn voor marktvolatiliteit. Het is belangrijk voor beleggers om hun risico te diversifiëren en rekening te houden met externe factoren zoals economische of politieke conflicten. Ondanks recente uitdagingen biedt 2024 mogelijk goede kansen voor thematische fondsen, met conservatieve prognoses en een herstel van waarderingen na de schokaanpassingen van 2023.

Door Andreas Fruschki, CIO Thematische Aandelen bij Allianz Global Investors

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.