Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandelen cruisemaatschappijen varen vooruit

Aandelen cruisemaatschappijen varen vooruit
21 sep 2022 om 09:48

Het was een slechte week voor de aandelen met de wereldwijde dalingen van meer dan 4%. Verrassend genoeg daalde ons mandje met reisaandelen slechts met 2%, ondanks de aanhoudende inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud die consumenten over de hele wereld negatief beïnvloedt. Aandelen van cruisemaatschappijen zoals Royal Caribbean en Carnival deden het beter dan de hele markt, waarbij de sterke prestatie waarschijnlijk werd geholpen door de dalende prijzen van olie, benzine en diesel, waardoor de druk op de inputkosten voor cruisemaatschappijen afnam. In de update van vandaag zoomen we ook in op het cryptothema, dat ondanks een succesvolle fusie op het Ethereum-netwerk het slechtst presteerde.

Aandelen cruisemaatschappijen varen vooruit

Het was een negatieve week voor wereldwijde aandelen: de MSCI World Index daalde met 4,2% doordat de financiële voorwaarden verder verstrengden. Maar te midden van de bloedrode cijfers was ons reismandje het best presterende mandje met een daling van slechts 2%. Dit is vreemd gezien de stijgende energie- en voedselprijzen die het inkomen van gezinnen aantasten en dus de verwachting is dat de consumenten minder grote uitgaven zullen doen, waaronder reizen.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Als we naar de reisaandelen kijken, zien we dat enkele van de sterkste presteerders vorige week de cruiseschepen waren, zoals Royal Caribbean en Carnival, die respectievelijk met 5% en 1,5% stegen. De bewegingen werden niet gedreven door nieuws, dus een mogelijke drijfveer zouden de lagere prijzen voor olie, benzine en diesel in de VS kunnen zijn nu het land in een gestaag tempo olie uit zijn strategische reserves blijft vrijmaken. Zoals we vrijdag al aangaven in onze Earnings Watch update, rapporteert Carnival vrijdag de FY22 Q3 earnings (eindigend op 31 augustus). Analisten verwachten een omzetgroei van 800% op jaarbasis en een terugkeer naar winstgevendheid met een verwachte ebitda van 734 miljoen dollar. Maar zoals de genormaliseerde koersgrafiek hieronder laat zien, ligt de cruisesector diep onder water in vergelijking met de periode voor de pandemie.

Royal Caribbean en Carnival prijzen per week | Bron: Bloomberg


Je kunt beleggen in cruisemaatschappijen met een ETF. Wat is een ETF?


"The Merge” slaagt er niet in het cryptosentiment te versterken

Zoals we vorige week in onze crypto-update schreven, is de op één na grootste cryptocurrency Ethereum met succes overgegaan van proof-of-work naar proof-of-stake, een technologische implementatie die tot doel heeft het energieverbruik te verminderen en het netwerk schaalbaarder te maken. Je zou denken dat deze gebeurtenis de vooruitzichten voor de crypto-industrie zou versterken, maar dat bleek niet het geval. Onze op Bitcoin gerichte aandelen waren vorige week de slechtst presterende aandelen en zelfs ETH, de munt van het Ethereum-netwerk, was zwak en daalt vandaag verder ten opzichte van de dollar, die net boven het niveau van 1.300 komt.

ETHUSD prijzen per week | Bron: Bloomberg

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.