Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – Belangrijke dag – structurele doorbraak in de maak?

AEX – Belangrijke dag – structurele doorbraak in de maak?
29 sep 2017 om 09:07

De AEX sloot gisteren nipt boven de 533,20 waarmee de top verder werd verhoogd. Hiermee is de weg open komen te staan voor een hertest van de jaartop bij 537,80. Wel zal de slotkoers van vandaag daarbij belangrijk zijn.

Zorgt de maandafsluiting voor een structurele doorbraak door de 533,20?

Vandaag is alweer de laatste handelsdag van september. Dit betekent dat vandaag de maand-candlestick zal worden afgerond. Ook wordt hiermee alweer het 3e kwartaal van 2017 afgesloten en gaan we de laatste drie maanden van dit handelsjaar in. De maand september kende een krachtige opgaande kortetermijnbeweging vanaf de bodem van eind augustus bij 505,90. De teller staat inmiddels op ruim 26 punten stijging deze maand. Tijdens deze stijging werden ook een vijftal opwaartse gaps gevormd. Een dergelijk aantal gaps zijn redelijk zeldzaam in een relatief kort tijdsbestek. Dit geeft de opwaartse kracht in het kortetermijnbeeld goed aan. De eerste gap die werd gevormd een dag na de vorming van de augustusbodem bij 505,90 maakte ook nog deel uit van een island reversal bodempatroon. Vaak zien we dat een derde of vierde gap de laatste opwaartse gap betekent (exhausting gap) tijdens een krachtige opwaartse beweging. Deze kortetermijnbeweging kende 5 opwaartse gaps waarvan er inmiddels al wel 2 zijn gesloten. Maar de bekende exhausting gap is tot op heden uitgebleven. Met de beweging van gisteren werd de zware weerstandszone van 531,60 – 533,20 voor de eerste keer gebroken. De beweging was nog zeer beperkt en zou vandaag moeten worden bevestigd om de opwaartse weg naar de jaartop door te kunnen zetten. Buiten de maandafsluiting is vandaag dus een belangrijke dag in verband met het wel of niet structureel doorbreken van de zware zone tot de 533,20.

AEX op dagbasis

Let op eventuele toppatronen en doorbraak stijgende bodemlijn
De grootste en krachtigste opwaartse beweging vond in de eerste twee weken van september plaats. In de afgelopen twee weken was er sprake van een smalle zijwaartse consolidatie van ongeveer 7 punten breed. Tijdens deze consolidatie bleef de AEX onder de zone 531,60 – 533,20 en brak zelfs tweemaal intraday door de steil opgaande bodemlijn in het kortetermijnbeeld. Dit leken de eerste verzwakkingen in het kortetermijnbeeld te worden. Toch werd de krachtige opgaande kortetermijntrend in de afgelopen twee dagen voortgezet. Wanneer treedt een verzwakking op en is er sprake van een overshoot? Hiervoor moet de AEX vandaag onder de 533,20 sluiten waarmee ook een toppatroon zou kunnen afgerond. Verder is het belangrijk dat de AEX binnen enkele handelsdagen onder de steil opgaande bodemlijn breekt. Deze loopt langs de bodems van 505,90 en 512,80. Ook twee dagen geleden vond een precieze test plaats. Vandaag is deze opgaande bodemlijn alweer te vinden bij 531,90. Deze niveaus liggen allemaal dichtbij waaronder sprake was van een overshoot en de volgende correctie alsnog kan worden opgestart.

Afronding van topvormingsproces, of laatste opwaartse overshoot?
Met de opwaartse doorbraak van de afgelopen twee dagen, is de zware weerstandszone (1e lagere toppenzone) onder druk komen te staan. Een structureel slot hierboven zou de weg openen naar de jaartop bij 537,80. Pas boven deze jaartop worden de vele gevormde toppatronen opgeheven in het middellangetermijnbeeld, zoals de bearish engulfings en shooting star. Dit zou tegen mijn verwachting in zijn waarna de opwaartse weg kan worden vervolgd naar mijn volgende langetermijndoel van 564. Dat zou betekenen dat de correctieve bewegingen sinds mei slechts een rimpeling waren in de stijgende langetermijntrend. Ook zou dat betekenen dat de teller op 2 ‘kleine’ normale correcties is blijven staan voor dit gehele jaar tot nu toe. Deze maakten onderdeel uit van de het grote consolidatie/topvormingsproces van de afgelopen maanden. De euforie blijft dan ook intact. Een dergelijke opwaartse beweging wordt steeds kansrijker, vooral als de AEX geen verslechtering laats zien vandaag of begin volgende week. Kijken we overigens naar de opgaande beweging sinds begin 2016 dan is deze intact gebleven en zeer steil. Deze opwaartse beweging startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378 en is momenteel te vinden bij 519. Deze opgaande bodemlijn werd de afgelopen maanden tweemaal getest maar nog te sterk bevonden. Onder deze opgaande bodemlijn treedt een aanzienlijk verzwakking op in het middellangetermijnbeeld.

Stijgende kortetermijnbodemlijn vandaag bij 531,90
Voor vandaag moeten we bezien of de AEX boven de 533,20 weet te blijven. In dat scenario staat de weg open voor een hertest van de jaartop bij 537,80. Pas een structureel slot daarboven zou een krachtige en verdere verbetering opleveren. We zien overigens dat in veel andere Europese indices deze afstand nog aanzienlijk groter is. In de VS werden de laatste weken wel de nodige jaartoppen gebroken, maar daar zien we ook nog steeds vermoeidheidsverschijnselen. Vooral de S&P 500 en de Nasdaq 100 weten geen krachtig vervolg in te zetten. Ook is er sprake van negatieve divergentie met de RSI. Verdere verbeteringen in de komende week boven de jaartoppen zou het grote consolidatiepatroon afronden en daarmee zeer beperkt houden. In dat scenario ontstaat een volgende opwaartse fase in het middellangetermijnbeeld. Aan de onderkant moeten we bekijken of de doorbraak boven de 533,20 niet een zeer kortstondige overshoot zal blijken te zijn. Een slotkoers hieronder met de afronding van een toppatroon zou een eerste duidelijke aanwijzing hiervoor zijn. Toch zal de AEX voor een verslechtering in het kortetermijnbeeld de steil stijgende kortetermijnbodemlijn van vandaag 531,90 op slotbasis moeten breken. Deze neerwaartse doorbraak wordt hierna pas bevestigd met een beweging onder de meest recente bodems in de zone 526,80 – 527. Er breken dus nog steeds enkele belangrijke handelsdagen aan voor het verdere verloop in de komende tijd.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 531,90 / 527 / 526,10 / 525,20 / 524 537,80 / 542,50 / 551,70

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.