Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

“Gamestop is geen Bitcoin”

“Gamestop is geen Bitcoin”
1 feb 2021 om 11:55

Deze column is geschreven door Maarten Mosselman. Maarten Mosselman is voormalig derivatenhandelaar en werkte o.a. voor Webb Traders en Curvalue. Nu werkzaam bij de VPRO en CFA Society VBA Netherlands. Werd vooral bekend vanwege zijn beursblog AmsterdamTrader, dat door beursinsiders geliefd én gevreesd werd. Volg @020trader op Twitter.


Iedereen heeft een mening over het Gamestop circus. Na wat twitterdraadjes doorgelezen te hebben, transformeren amateurvirologen in rap tempo in shortsqueeze deskundigen. De bitcoin kerk wordt ook warm van Gamestop. Maar daarover straks meer. Een kort rondje langs de meest gangbare misvattingen.

Short sellers probeerden Gamestop te slopen!

Speculanten (“shorters”) op lagere koersen hebben nog nooit de populariteitsprijs gewonnen. In de kern hebben beursgenoteerde bedrijven niets te maken met hun beurskoers. Hoe diep een aandeel ook zakt, als een bedrijf geen verlies maakt heeft het nergens last van. Shorters kunnen bedrijven niet slopen.

Short interest van 140%, misdadige manipulatie!

Hoe kan er nou meer dan 140% van de uitstaande aandelen uitgeleend zijn? Je kan aandelen maar één keer uitlenen, toch? Dit soort schurkenstreken van de hedgefunds zijn misdadig! Niets aan de hand. Het gouden concept “voor elke verkoper is een koper” geldt ook hier. Bij elke short positie wordt een nieuwe long positie geboren.

Voorbeeldje. Louis bezit alle 100 aandelen Ajax. Hij leent ze uit aan de shortseller Dick, die ze direct verkoopt aan Erik. Bent u daar nog? Louis (100) en Erik (100)  hebben nu aandelen Ajax. De shortseller Dick heeft er -100.  Een short interest van 100%. Als Erik zijn aandelen ook uitleent kom je op hogere percentages.

Shorters manipuleren ook! 

Als een shortseller ontdekt dat een bedrijf rommelt met de boeken (zeg, Wirecard) neemt het een shortpositie in. Maar als je de enige bent die het weet, kan het nog jaren duren voordat het uitkomt. Daarom publiceren ze hun bevindingen vervolgens. Manipulatie? Welnee.

Het is een short squeeze! 

Een aantal partijen heeft verlies genomen en hun shortposities teruggekocht. Melvin Capital en Citron Research zijn er uit. Nieuwe partijen hebben hun plaats ingenomen en zijn short gegaan. Dapper. Er is geen sprake van een squeeze. De handelsvolumes zijn zo groot, het zou ook niet eens opvallen.

Waarom zou Gamestop niet blijven stijgen, zoals Bitcoin?

Een aandeel waar men louter gefixeerd is op de prijs, dat lijkt wel de Bitcoin. Er lijkt grote overlap tussen crypto-aanhangers en Gamestop fans. In tegenstelling tot Bitcoin, zit er bij Gamestop een bedrijf aan vast.

Met winkels, personeel en een ceo, Sherman McCoy George Sherman. De man zal ook een wonderlijke week achter de rug hebben (“eh onze aandelen stijgen, nice”). Een écht bedrijf dat in theorie winst kan maken, klinkt positief. Misschien ooit dividend.

Daar kan bitcoin niet aan tippen. Maar bitcoins kun je niet  bijdrukken. George Sherman heeft ongetwijfeld adviseurs in de arm genomen om te onderzoeken hoe ze kunnen profiteren van de situatie met aandelenuitgifte.

Een balanceer act, want nieuwe aandelen uitgeven zou wel eens slecht kunnen vallen bij zijn nieuwe vrienden op Reddit. Verder hebben institutionele partijen ongeveer 110% van de uitstaande aandelen. En die hebben niet zo’n boodschap aan de “HOLD! Rocket Rocket” berichten.

We pakken de gasten op Wallstreet aan! 

Er zijn zeker mensen chagrijnig geworden. Een paar hedgefunds hebben zich verslikt. Maar high-frequency traders zoals Citadel, dat veel retail orders van Robinhood overneemt, beleven gouden tijden. Ze verdienen aan de bid-ask spread en houden hun risico’s zo klein mogelijk.

De hedgefunds proberen rendement te maken voor hun investeerders. Dat kan het pensioenfonds zijn van, zeg, Zweedse verpleegsters.

Het staken van de handel is een complot! 

Met een beperkte kennis is men al snel geneigd overal complotten te zien. Staakten brokers zoals Robinhood en Interactive Brokers met de handel in Gamestop om hedgefunds te redden? Worden de regels van het kapitalistische spel veranderd als grote jongens verliezen?

Nee, dit komt door de geëxplodeerde clearing kosten. Het duurt twee dagen voordat een beurstransactie afgewikkeld is (geld naar de verkoper, aandeel naar de koper). In de tussentijd moet er geld neergelegd worden als garantie dat alles netjes afgewikkeld wordt.

Met wat meer beweging is dat wat meer geld. Met absurd veel beweging is dat absurd veel geld. Dat hadden ze wel iets beter uit kunnen leggen. Nu leeft het beeld dat er een complot is tussen RobinHood, Citadel en Yellen.

Niet voor het geld, maar als statement

Er zijn verrassend veel mensen die beweren aandelen Gamestop te hebben gekocht als statement en protest tegen wat vage ideeën (tegen kapitalisme, hedge funds, beleggingswebsites, de crash van 1987). John Hempton, een Australische short seller vindt dit soort protest-beleggers een goede zaak:


Het is een revolutie van de kleine beleggers!

Het David versus Goliath verhaal spreekt iedereen aan. Er zijn ook hedge funds die het momentum opmerkten en eveneens op de trein zijn gesprongen. Om het sprookje niet te verstoren houden ze meestal hun mond er over. Een gokje van 250.000 dollar. Dan ben je niet Piet Particulier.

Disclaimer: Maarten Mosselman heeft geen positie in GME, wel short in Tesla.

Deze column is geschreven door Maarten Mosselman. Maarten Mosselman is voormalig derivatenhandelaar en werkte o.a. voor Webb Traders en Curvalue. Nu werkzaam bij de VPRO en CFA Society VBA Netherlands. Werd vooral bekend vanwege zijn beursblog AmsterdamTrader, dat door beursinsiders geliefd én gevreesd werd. Volg @020trader op Twitter

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.