Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggingstip: slim beleggen in Heineken

Beleggingstip: slim beleggen in Heineken
26 okt 2022 om 10:56

Aandelen Heineken noteren vandaag 10% lager op licht teleurstellende cijfers. De biervolumes stegen autonoom met 8,9 procent naar 66.8 miljoen hectoliter, maar de consensus rekende op een plus van 12,0 procent. De omzet groeide met 19,8% naar EUR7,788 miljard versus een gemiddelde verwachting van analisten van 22,6%. De misser is vooral te verklaren door de magere groei van 1,3% in Europa.

Heineken herhaalde de outlook voor 2022. Het liet zich wel voorzichtig uit over de consumentenvraag. Die laat tekenen van zwakte zien. Geen verrassing na de waarschuwing van Unibrew vorige week. De markt reageert nogal heftig op deze cijfers en zet de aandelen fors lager.

Heineken presteert echter degelijk met prima omzetgroei en marges die de goede kant opgaan. 

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Waardering

Heineken handelt op een koers-winstverhouding van 17,4x de winst voor 2022 en 15x de winst voor 2023. Duidelijk onder het eigen gemiddelde over de laatste 12 jaar van 18x de winst. Plakken we deze waardering op de winstverwachting van 2022 dan komt er een mogelijke koers uit van €90 per aandeel Heineken.

Andere waarderingsmaatstaven (bijvoorbeeld EV/EBITDA) komen op ongeveer dezelfde waardering per aandeel. Gezien de huidige koers van €80 lijkt er dus niet al te veel muziek in te zitten. Aan de andere kant lijkt het neerwaarts risico ook beperkt gezien de defensieve karakteristieken van de sector. Beleggers zoeken hun heil meer in deze hoek op dit moment.

Zoals je kunt zien in de grafiek hieronder schommelde de koers van Heineken de afgelopen vijf jaar tussen de €71 en €105. De tip die we hieronder bespreken kent als belangrijke voorwaarde dat de aandelen niet onder de  €65. Een koers die we de afgelopen vijf jaar niet gezien hebben, maar in deze natuurlijk geen enkele garantie.

Beleggingstip

Heineken presteert degelijk in moeilijke marktomstandigheden en met de huidige bewegelijkheid bestaan er kansen positie in te nemen op Heineken, maar dan middels een rendement certificaat.

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op Heineken kan bijvoorbeeld 9% rendement opleveren in 5 maanden (op jaarbasis 23%). Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering.

Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Heineken een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 17 maart 2023. Dat is over 5 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op €65. Een marge van 19% ten opzichte van de huidige koers van €80,5. 

De prijs van dit rendement certificaat ligt zo rond de €88. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 5 maanden ook boven de ondergrens van €65 blijft, ontvang je in maart een uitkering van €96. Dus bijna €8 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 9% in 5 maanden.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €96 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog Heineken op 17 maart noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op. Daarbij ontvang je geen dividend op een rendement certificaat.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niet direct iets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 5 maanden maar boven de ondergrens van €65 blijft.

Daaronder loop je hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat Heineken de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van Heineken die dag. Klik Hier voor de details.

ISIN: NLBNPNL1XNN0

Het kan zijn dat je broker dit product niet op het schap heeft liggen. Dit is de keuze van de broker zelf. Wij vragen herhaaldelijk de producten (net als vroeger) beschikbaar te maken voor de belegger. 

Gebruikte bronnen:

  • Google Finance
  • De Aandeelhouder Nieuws over het aandeel HEINEKEN NV (deaandeelhouder.nl)
  • BNP Paribas Markets: https://www.bnpparibasmarkets.nl/producten/NLBNPNL1XNN0/
  • Heineken investor relations

DISCLAIMER:

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Koers Heineken

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.