Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – Ga maar rustig slapen

BERNARDS WEEKLY – Ga maar rustig slapen
14 aug 2017 om 13:49

Eindelijk is daar dan de verwachte of gevreesde volatiliteit dankzij de twee grootste gekken die een land mogen leiden.

Hoewel ik niet aan technische analyse doe (het gebruiken van koerspatronen die een voorspellende waarde zouden hebben) bestaat er natuurlijk wel zoiets als marktpsychologie. Er is fundamenteel geen reden is om de koersen af te straffen en ook zal blijken dat de twee gekken weer terug in hun hok gaan. Toch grijpt ‘de markt’ deze spanning aan om flink de koersen onder druk te zetten, als een ‘self fulfilling prophecy’. Dit gebeurt echter tegen normale tot lage volumes (het aantal verhandelde aandelen op de beurs). Als er echte emotie is op de markten, zoals extreme angst of hebzucht, dan zie je de koersen scherp dalen of stijgen tegen grote volumes.  De afgelopen drie dagen waren de volumes niet afwijkend ten opzichte van dagen die kleine koersuitslagen kennen. De ‘markt’ is wat dat betreft evenwichtig. Doordat deze correctie een tijdelijke lijkt te zijn, is dit een prima moment om contrair te handelen en tegen de stroom in bij te kopen. (Lees zo nodig eerst het artikel van The Economist hieronder).

In dat opzicht zijn koersen en volumes wel degelijk een indicator voor een toekomstige beweging.  De laatste weken, sukkelden de koersen langzaam naar beneden in Europa (door de sterke EUR) en waren de volumes dunner dan normaal. De kranten stonden vol van een correctie en als iedereen het erover heeft, dan gebeurt het ook. Echter, de inflatie in de VS en Europa blijft laag. De korte en lange rente blijven laag en zakken zelfs weer wat, ondanks de (aanstaande)aankondiging van het afbouwen van QE door de centrale banken. Gezien de kwetsbaarheid van de economieën, zouden de Centrale Bankpresidenten wel gek zijn om nu rente-angst op het al flink opgestookte politieke vuurtje te gooien.

Zoals we al eerder hadden gezien, zijn de waarderingen van aandelen, bij de huidige lage rentes, niet te hoog en zullen bij de huidige winstgroeiverwachtingen over enkele maanden hogere koersen op de borden staan. De vraag is alleen wat die rare USD doet. Niemand die het weet, ook de specialisten niet.

Goed weekend!   PS ik ga nu op vakantie en ben begin september weer in de lucht.

Bernard

Week  32

 

Wall Street sluit met kleine winsten
De beurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten het weekeinde ingegaan. Beleggers lieten de aanhoudende spanningen rond Noord-Korea even achter zich. De oplopende onrust rond Noord-Korea zorgde voor de afgelopen dagen voor verliezen op de mondiale beurzen. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een winstje van 0,1 procent op 21.858,32 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,1 procent tot 2441,32 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 6256,55 punten. Ook de  AEX-index dook verder in het rood en eindigde dicht bij het laagste niveau van de week op 516,97, een verlies van 1,3%. President Donald Trump liet nog maar eens weten dat een militaire oplossing klaarstaat en waarschuwde Pyongyang opnieuw geen onverstandige dingen te doen. Een index die de volatiliteit meet op de aandelenmarkt, de VIX-index, is omhoog geschoten. Wereldwijd is deze week inmiddels al bijna 1000 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan door de onrust rond Noord-Korea.

 

Uitkeringsaanvragen in VS licht omhoog
Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 3000 gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag heeft gepubliceerd. In totaal werden afgelopen week 244.000 aanvragen geregistreerd, tegen een herziene 241.000 een week eerder. Economen rekenden in doorsnee op 240.000 aanvragen.

 

Inflatie in Duitsland 1,7 procent
De inflatie in Duitsland is in juli uitgekomen op 1,7 procent op jaarbasis. Dat maakte het Duitse statistiekbureau bekend op basis van definitieve cijfers. Het cijfer is gelijk aan de voorlopige raming. In juni stegen de prijzen van consumptiegoederen in Duitsland in doorsnee met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode was sprake van een inflatie van 1,5 procent. De Franse inflatie werd voor juli definitief vastgesteld op 0,7 procent, net als in juni en ook gelijk aan de eerdere raming voor juli. Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode kwam de inflatie daar vorige maand uit op 0,8 procent.

 

Duitse export valt lager uit
De export van Duitsland is in juni onverwachts lager uitgevallen. Volgens cijfers van het Duitse statistiekbureau was er op maandbasis sprake van een daling met 2,8 procent. Economen rekenden in doorsnee op een lichte stijging. Naast de export, viel ook de import van de grootste economie van Europa onverwachts lager uit. Hier was in juni sprake van een daling met 4,5 procent ten opzichte van mei. Ook hier rekenden de marktkenners gemiddeld ook op een plus van 0,2 procent. De ex- en importcijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Op die basis kwam het overschot op de lopende rekening op 23,6 miljard euro, tegen een gemiddelde raming van 24,5 miljard euro. Het handelsoverschot, dat niet is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, kwam op 22,3 miljard euro.

 

EU-heffingen op roestvrij staal China
De Europese Unie komt met importheffingen op roestvrij staal uit China die kunnen oplopen tot meer dan 28 procent om dumping op de Europese markt tegen te gaan. De heffing geldt voor zes maanden en kan worden verlengd met vijf jaar. Het betreft producten van Chinese exporteurs als Hebei Iron & Steel en Angang Steel. De EU beschuldigt Chinese staalbedrijven ervan hun producten tegen zeer lage prijzen op de Europese markt te verkopen, met nadelige gevolgen voor Europese staalfabrikanten, zoals bijvoorbeeld ArcelorMittal en Aperam.

 

Stabiele producentenprijzen in China
De producentenprijzen in China zijn in juli onveranderd gebleven in vergelijking met een maand eerder. De Chinese consumentenprijzen lieten een vrij stabiel beeld zien ten opzichte van juni, zo bleek woensdag. De prijzen die Chinese fabrikanten vragen voor hun producten gingen in juli op jaarbasis met 5,5 procent omhoog, net als in juni. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met 5,6 procent. De inflatie in China zakte vorige maand licht tot 1,4 procent op jaarbasis. Hier werd in doorsnee een stabiele 1,5 procent voorspeld.

 

Inflatie VS valt tegen.
De stijging van de inflatie in de Verenigde Staten is over juli tegengevallen. De prijzen in juli zijn gestegen naar 1,7 procent op jaarbasis, van 1,6 procent in juni. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag weten. Economen rekenden in doorsnee op 1,8 procent. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen met 0,1 procent omhoog, na een stabilisatie een maand eerder. De kerninflatie, exclusief de schommelende prijzen van energie en voedingsmiddelen, bedroeg 1,7 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder.

 

Guam before the storm – The Economist

How do you solve a problem like Korea? Investors are unsure

Will the talk of fire and fury just turn out to be foolish folderol?

EUROPEAN markets have started the day with losses of 1% or so, following a 2% decline in Hong Kong’s Hang Seng index and the 1% loss in the S&P 500 index on Thursday. The Vix, a much used measure of market fear, jumped to 16, its highest level since the presidential election. These are significant moves by the standards of recent months but, to anyone who lived through 2008 (or 1987) they are hardly signs of outright panic. Gold is at $1,288 an ounce, up 2% or so over the week. The Japanese stockmarket was barely changed on Thursday, and Japan is right in the firing line of North Korea’s missiles. South Korea would suffer terribly in any war but the Seoul market was down just 1.7% today, and 3.2% on the week.

Clearly, the markets are more worried than they were on August 9th, when President Trump warned of “fire and fury” against Kim Jong-Un’s regime. Investors did not take too seriously the statement from the president, who is known for his intemperate (and often factually inaccurate) tweets. But the rhetoric has deteriorated since then, with North Korea threatening to fire missiles close to Guam, an American territory and naval base, and Mr Trump doubling down on his comments on Thursday.

War in Korea might lead to millions of deaths and would create an immense challenge to the relationship between America and China, North Korea’s only ally. Aside from the humanitarian cost, the potential disruption to the global economy would be large. So why are investors not showing even greater concern?

 

Simon Derrick at BNY Mellon sums up the attitude well: The most compelling argument as to why markets have become so indifferent to geopolitics is that, broadly speaking, this has proved to be a winning strategy since 2003.

Memories of the market impact of the Gulf War between August 1990 and February 1991 meant that when the invasion of Iraq began in March of 2003 investors spent a good deal of time considering possible outcomes. However, to a large degree, this proved a waste of time with the VIX falling steadily from the moment of the invasion onwards while US equity indices entered a bull market that would effectively last until the summer of 2007. In the event the only thing that appeared to matter was the fact that the FOMC was continuing to ease monetary policy.

Given the extraordinary levels of monetary policy easing by all major central banks seen since them and that no geopolitical event has led to an outcome that was perceived as being a direct threat to mainstream markets, it makes sense that investors collectively have learnt to ignore these risks. However, as last year proved, it takes just one or two events occurring that show the perceived wisdom to be wrong for a profound shift in investor behaviour to emerge.

Another argument is that the consequences of war, particularly if it goes nuclear, are so horrific that the world will have other things to worry about. Here is Rabobank:  We would suggest that the small size of the moves (on a historic basis) is reflective of the extreme difficulty the market faces in pricing in the ramifications of a nuclear confrontation.

In essence, the problem is this. President Trump’s comments about North Korea promised “fire and fury” if the country kept threatening America. Firing missiles close to Guam, which the North Koreans have promised to do, is a definite threat. So does that count as a casus belli? Missiles have fallen into the sea near Japan in the recent past without provoking war. Mr Trump might not want to back down from his rhetoric. On the other hand, he could be playing “bad cop” to the more measured “good cop” statements of Rex Tillerson, secretary of state, and General Mattis, secretary of defence—with the aim of forcing China to take more decisive action against Kim Jong Un. Then again, perhaps the difference in rhetoric reflects a lack of coordination within the Trump administration, something that has been seen on many issues.

President Trump has not followed through of many of his other promises, so most investors probably think this will be another example. And, for once, they will be relieved an American president did not keep his word.

De week vooruit:

 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.