Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bitcoin ETF de grote doorbraak in 2024?

Bitcoin ETF de grote doorbraak in 2024?
5 jan 2024 om 15:28

Het jaar 2024 belooft een cruciale mijlpaal te worden voor cryptovaluta. Vooral in de Verenigde Staten met de langverwachte introductie van een Exchange-Traded Fund (ETF) gebaseerd op Bitcoin als onderliggende belegging.

Tot op heden zijn alle pogingen van vermogensbeheerders om een dergelijke ETF te introduceren afgewezen door de Amerikaanse financiële toezichthouder, de SEC. Maar nu lijkt goedkeuring nabij. Dit na 10 jaar lang pogingen doen een Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen. Uitsluitsel komt naar verwachting voor 10 januari.

Beleggers sorteren voor op een koersexplosie bij goedkeuring, maar het kan natuurlijk ook anders aflopen en dan zal de Bitcoin naar alle waarschijnlijkheid een scherpe daling laten zien. Spannende tijden!

  • Een Bitcoin ETF maakt het beleggen in Bitcoin toegankelijk voor een grote nieuwe groep particuliere beleggers en instituten in de Verenigde Staten
  • De introductie van bijvoorbeeld een goud ETF, in de Verenigde staten, zorgde voor een grote vraag naar goud met als een een sterke stijging van de goudprijs. Een vergelijkbaar scenario kan mogelijk volgen voor Bitcoin.
  • Na de introductie van een Bitcoin ETF zullen nieuwe ETF producten snel volgen. Naar verwachting is Ethereum de volgende cryptomunt ETF die geïntroduceerd zal worden na Bitcoin.

Zie hieronder de ontwikkeling van de prijs van Bitcoin over de afgelopen 12 maanden gemeten in dollars (bron: google 5 januari)

Koers bitcoin

Op 12 oktober 2023 werd er wel een Bitcoin ETF genoteerd op de New York Stock Exchange. Deze ETF volgt de prijs van de Bitcoin future. De eerste in deze categorie was de Proshares Bitcoin Strategy ETF (BITO). De ETFs die nu voor mogelijke goedkeuring staan betreft het volgen van de Spot prijs van Bitcoin.

 

Wat is het effect van de introductie op de Bitcoin prijs?

Deze ETF kan een aanzienlijke impact hebben op de gehele cryptosector. Het voornaamste voordeel is de vereenvoudigde toegang tot Bitcoin-beleggingen. Het gedoe van speciale accounts openen bij een Bitcoin-beurs en het bewaren van digitale activa zou hierdoor vermeden kunnen worden. Vergelijkbaar met de introductie van de eerste goud-ETF, dat goud toegankelijk maakte voor elke belegger, kan dit een gelijkaardig effect hebben op Bitcoin.

Na de lancering van de goud-ETF steeg de goudprijs aanzienlijk vanwege de toegenomen vraag door de verbeterde toegankelijkheid. Bitcoin-investeerders anticiperen op een vergelijkbaar effect. Een intrigerende dynamiek ontstaat door de beperkte voorraad van beschikbare Bitcoins. Als vermogensbeheerders erin slagen beleggers aan te trekken naar de Bitcoin ETF, kan dit leiden tot een sterke vraagstijging met een beperkt aanbod, wat de prijs kan opdrijven. Maar zoals altijd bij grote nieuwsaankondigingen, is er het risico van een “sell-off” op korte termijn na de ETF-goedkeuring. In de onderstaande grafiek de ontwikkeling van de goudprijs na de lancering van de ETF.

 

 

Wanneer kom de Bticoin ETF op de market?
De verwachting is dat de goedkeuring in de komende dagen zal plaatsvinden, of mogelijk begin maart. Momenteel liggen er 13 aanvragen klaar en naar alle waarschijnlijkheid worden deze in één keer goedgekeurd. Grote asset managers zoals BlackRock, Fidelity en Franklin bereiden zich voor om de cryptomarkt te betreden en snel een dominante positie op te bouwen.

Direct na goedkeuring zullen deze managers beginnen met een intensieve reclamecampagne om marktaandeel te vergaren. Hieronder de lijst met partijen die staan te trappelen langs de zijlijn.

 

 

Wat gebeurt er na de introductie van de Bitcoin ETF?

Maar dit is slechts het begin. Aanvragen voor ETFs gebaseerd op de cryptovaluta Ethereum liggen al klaar. Als de Bitcoin ETF succesvol is, kunnen goedkeuringen voor deze aanvragen snel volgen. Dit duidt op een groeiende verwevenheid tussen de crypto- en traditionele financiële wereld.

De crypto-wereld heeft tot nu toe voornamelijk avontuurlijke beleggers aangetrokken, bereid om risico’s te nemen en complexe stappen te zetten om te investeren. Echter, voor traditionele asset managers biedt de cryptovaluta wereld een nog onontgonnen terrein met aantrekkelijke vergoedingen (management fees) in een sector die snel groeit.

Hun inzet zou het voor iedereen gemakkelijker maken om te investeren in deze nieuwe activaklasse. Dit kan leiden tot aanzienlijke snelle groei in marktkapitalisatie binnen deze tot nu toe relatief niche sector.

In Nederland is het al mogelijk om crypto valuta ETF producten te kopen of een belegger kan ook zelf de cryptovaluta kopen op beurzen zoals Coinbase, Kraken, Bitbavo of Coinmerce.

 

De eerste Bitcoin commercials staan in ieder geval al online.

Bitwise: https://www.youtube.com/watch?v=uCx5cQkvrOU

VanEck: https://www.youtube.com/watch?v=Bjj3zAYZ0ZE

 

Wil je in de toekomst een alert ontvangen van onze crypto artikelen? Meld je hieronder gratis aan.

Crypto Nieuws

Registeren voor Crypto Nieuws van De Aandeelhouder

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
Naam(Required)E-mailadres(Required)Privacy(Required)

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.