Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Blijft herstel AEX beperkt?

Blijft herstel AEX beperkt?
20 aug 2018 om 12:03

In de komende dagen blijft de kans aanwezig op een beperkt herstel in de AEX, maar de trends zijn veelal neerwaarts gericht. Ik acht de kans in de komende tijd dan ook groot op een krachtig verder neerwaarts vervolg.    

Afgelopen vrijdag werd zowel een poging ondernomen om de voormalige sinds maart stijgende bodemlijn terug te testen maar ook werd de druk op het 200-daags gemiddelde verder opgevoerd. Vorige week woensdag werd een dieptepunt tijdens deze terugval op de borden gezet bij 550,70. Dit zorgde toen ook voor een precieze test van het 200-daags gemiddelde. Afgelopen vrijdag werd deze bodem verder verlaagd naar 549,70. Daarmee werd een eerste speldenprik onder het 200-daags gemiddelde gegeven. In juni werd tijdens de vorige (beperkte) beperkte correctie tot de 544 ook een tijdelijke doorbraak onder het 200-daags gemiddelde bewerkstelligd. Er is een structurele doorbraak noodzakelijk voor de volgende fase in deze terugval. Ik verwacht echter dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn. De trends in zowel het korte- als het middellangetermijnbeeld zijn neerwaarts gericht. In de komende maanden acht ik een hertest van de meervoudige bodemzone uit het 1e kwartaal bij 516 – 517 realistisch. Een doorbraak daaronder blijft ook een reëel scenario in de 2e helft van dit jaar. Om de sinds 2009 stijgende trend te breken, is echter een doorbraak onder de zeer lange stijgende bodemlijn noodzakelijk die nu nog onder de 500 puntengrens is te vinden. De huidige terugval nadert de 5% en zou daarmee pas de 3e correctie van 2018 kunnen worden. De 1e correctie was de meest forse correctie sinds begin 2016 van precies 10%. De 2e correctie vond in juni plaats tot aan de 544.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 17 augustus 2018

De 2 belangrijke opgaande bodemlijnen zijn neerwaarts gebroken
Als we kijken naar de belangrijke bodems die werden gevormd tijdens de 2 correcties van dit jaar dan zagen we vanaf de 544-junibodem een zeer steile en meervoudig geteste bodemlijn die anderhalve week geleden werd gebroken. Deze doorbraak volgde op de consolidatiefase die rond de voormalige jaartoppenzone plaatsvond. De AEX wist daarbij nog wel deze toppenzone tijdelijk en beperkt te doorbreken. Hij vormde toen een verhoogde jaartop bij 576,90. Hiermee was uiteindelijk sprake van een tijdelijke overshoot, vooral nadat de genoemde en zeer steil opgaande bodemlijn neerwaarts werd gebroken. De 2e opgaande bodemlijn werd medio vorige week gebroken en was een volgend belangrijk signaal voor een verzwakking in het middellangetermijnbeeld. Deze bodemlijn startte in maart bij 516 en liep langs de junibodem van 544. Tot op heden blijkt het afvlakkende 200-daags gemiddelde nog als steun te fungeren. Dit gemiddelde is vandaag bij 550,90 te vinden. Een structurele neerwaartse slotdoorbraak hieronder zorgt voor een verder vervolg richting de junibodem. Dit zijn 2 belangrijke steunpunten in het technische beeld van de AEX. Onder de 544 wordt namelijk de kans groot op een versnelling richting de meervoudige bodemzone van begin dit jaar bij 516 – 517. Als we verder kijken naar het middellangetermijnbeeld dan zien we op de maandgrafiek een meervoudige toppenzone rond de 573 – 574 met een eenmalige overshoot. Tijdens de eerdere toppen werden grote toppatronen gevormd zoals een bearish engulfing en een shooting star. De kans is aanwezig dat deze maand ook wordt afgesloten met een volgend toppatroon. Een ander belangrijk signaal voor een verdere correctieve fase in de komende maanden, was de neerwaartse doorbraak eind januari door de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn. Dit was de versteilingsfase in de sinds 2009 stijgende langetermijntrend. Een belangrijke vraag voor de komende maanden gaat over het feit of dit de eindfase is van de sinds 2009 aanwezige bullmarkt. Er worden al meerdere signalen gegeven dat deze trend in zijn eindfase is aanbeland.

Tot hoever reikt het herstel voor de vorming van een lagere top?
De terugval bedraagt momenteel ongeveer 27 punten vanaf de 576,90-top, waarmee er bijna sprake is van de 3e correctie van 2018. Zolang het 200-daags gemiddelde bij 550,90 niet wordt gebroken, blijft een verdere consolidatie danwel herstelbeweging in het kortetermijnbeweging mogelijk. De eerste weerstand ligt bij de top van eind vorige week bij 557. Daarboven ligt bij 558,10 de voormalige stijgende bodemlijn sinds maart dit jaar. Een terugtest naar deze voormalige steunlijn behoort daarbij tot de mogelijkheden, maar zelfs een terugtest naar het dalende 50-daags gemiddelde bij 561,70 mogen we niet uitsluiten. Een dergelijke opleving past daarbij in de zoektocht naar een lagere top. Een dalende trend gaat namelijk meestal gepaard met de vorming van lagere toppen. Alleen begin dit jaar vond een vrije val beweging plaats van 10%, een daling in een zeer kort tijdsbestek zonder tussentijdse herstelbewegingen. Toch moeten we vooral ook de onderkant in de gaten houden. De neerwaartse druk is aanzienlijk waardoor de kans op een volgende verdere verslechtering ook op de loer ligt zonder verdere tussentijdse herstelbewegingen. Zodra het 200-daags gemiddelde structureel wordt gebroken bij 550,90 mag een snel neerwaarts vervolg worden verwacht richting de 544. Hier ligt de meervoudig geteste bodemzone van juni dit jaar. Tot aan dit niveau liggen er eigenlijk geen noemenswaardige steunpunten buiten het 200-daags gemiddelde.

Grafiek AEX-index op maandbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 17 augustus 2018

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.