Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Een luxe probleem?

Cees Smit: Een luxe probleem?
20 nov 2023 om 09:50

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 18 & 19 november 2023 (publicatiedatum maandag 20 november).

Markten zijn alles behalve normaal als we kijken naar de individuele reactie van aandelen. Een 20 procent sprong of daling is heel normaal (het nieuwe normaal) en je gaat je afvragen wat het nut van analisten is en waarom ze er tegenwoordig met al hun hulpmiddelen zoals AI er zo ver naast zitten?

Anderzijds blijf ik me ook verbazen over het enthousiasme van beleggers rond de verwachtingen op toekomstige rente verlagingen en het daarop vooruitlopen van de beurs.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Want zelfs als de volgende dag de kans op een snelle verlaging door een FED bestuurder wordt ge-down-played, negeren we dat en trekken we ons daar op de beurs weinig (lees niets) van aan en blijven we gewoon optimistisch hierop anticiperen.

Koopjes tijd? Black Friday deals?

Bepaalde aandelen op de beurs lijken spreekwoordelijk op de mobiele luchtdoelraketten van defensie die in 2016 verkocht werden door Nederland aan Jordanië voor 350.000 Euro per stuk en nu weer worden terug gekocht voor 1,8 miljoen.

Aandelen die ook even helemaal niets meer waard leken beginnen nu weer in trek te komen en voor je het weet wordt ook daar weer de hoofdprijs betaald.

Rente effect?

Gek genoeg hebben de rente verhogingen op bepaalde aandelen helemaal geen effect gehad, maar aan de rally vooruitlopend op een kans op een verlaging, gaan ze wel vrolijk mee omhoog. En dat allemaal de afgelopen week na een kleine meevaller over de inflatie in het CPI cijfer.

Maar nogmaals moeten we echt grote verlagingen in de rente verwachten? Is inflatie al op het Target niveau van bijv. 2 procent? Wat gaan ze dan doen met de rente bij de FED als we wel een echte recessie krijgen? Of hoe gaan ze reageren op een onverhoopte echte beursdaling?

How lucky in Nederland en België?

Even ter overpeinzing denken we echt, dat gelet op het feit dat het de afgelopen tijd zo veel regen is gevallen waarbij er geen tractor het land op kan, dat dit geen grote effecten gaat geven op de prijzen van landbouw producten?

En denken we echt dat dit soort stijgingen geen effect heeft op de inflatie? We gaan het zien maar ik waarschuw voor optimisme over de rente want zo hoog zijn we historisch gezien niet.

Tbond

Oké, de 30 jarige Amerikaanse T-bond steeg in koers en dus daalde de marktrente in de VS. Maar we zijn zeker nog niet uit de dalende trend.

Snel naar de uitslagen van de afgelopen week in de aandelen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.