Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: De eerste echte grote rente verhoging van de ECB

Column: De eerste echte grote rente verhoging van de ECB
12 sep 2022 om 09:48

De ECB werd in 1999 een feit en sindsdien waren er nooit heel grote rente verhogingen. In 2010 en 2011 waren er kleine stapjes naar een normalisatie na de kredietcrisis maar die werden snel te niet gedaan met meerdere stappen omlaag naar zelfs negatieve rentes. Nu hadden de oude duiven in de ECB lang ontkend dat er überhaupt inflatie was. Maar nu ineens moest juist omdat de inflatie richting de tien procent ging er wat gedaan worden. De beoogde inflatie was de laatste tijd 2 procent en dus met tien zit je ver weg van de beoogde inflatie. Kortom de rente moest verhoogd worden met 3 kwartjes (75 Basis punten). Natuurlijk hebben we dan nog steeds een mega negatieve reële rente zo kijkende naar de inflatie, maar het was dan ook niet de laatste verhoging als we mevrouw C. Lagarde moeten geloven.

ECB rente NOS

Bron: NOS

Even wat getallen

De Inflatie target is een van de belangrijkste taken van de ECB en deze is dus 2 procent maar:

De huidige verwachting is: 8.1% in 2022 en vorige verwachting voor 2022 was: 6.8%

De huidige verwachting voor 2023 is: 5.5% en de vorige verwachting stond op: 3.5%

De huidige verwachting voor 2024 is: 2.3% maar de vorige verwachting was ook 2.1%

De inflatieverwachting is dus door de ECB fors hoger neergezet en het wordt dan ook de vraag of ze ooit hun target van 2 gaan halen. Maar los van de inflatie werd de langere termijn groei verwachting ook nog een keer lager neergezet…

De ECB ziet het GDP als volgt:

Voor heel Europa ziet zij een groei van 3.1% in 2022 dit was: 2.8%

Groei voor 2023: 0.9% was: 2.1%

Groei voor 2024: 1.9% was: 2.1%

Voor wie het nog wil nalezen zie ECB

Hebben we het begrepen?

Maar even resume inflatie verwachtingen hoger, groei lager en rente hoger en wat doen we dan met aandelen? Ja, inderdaad bizar genoeg gaan we ineens hoger met aandelen?!?

Nu stonden we in de AEX nog wel op een verkoopsignaal in de Twindicator, maar daar krijgen we in de index pas boven de 701,18 weer een koopsignaal. Voor de AEX future ligt dit draai niveau voor de Twindicator op 703,67.

EOE

Voor de Duitse Dax (Mini) futures, ligt de Twindicator op 13.396,56 punten, tot die tijd geen reden tot koop. Zelfs niet als je oversold bent.

DAX

Beurzen oversold?

Ook in de USA gingen we om voor onduidelijke redenen vrolijk hoger en daar zitten we op de Sp500 mini future ineens op het Twindicator niveau. Dus een hoger slot op maandag en we hebben ineens een koopsignaal in de S&P 500. Oké, we waren oversold, maar is er reden voor het enthousiasme en voor een koop? Of toch remember come back in September?

sp500

Vergrijzing

We hadden het net over de oude dame bij de ECB, maar sprekende over de vergrijzing in Engeland aldaar is men in rouw door de dood van Koningin Elizabeth. Nu vind ik dat natuurlijk heel erg voor de Engelsen en voor haar familie, maar mocht ik ooit op die leeftijd overlijden dan hoop ik niet dat dit als een verrassing komt voor iedereen. Gezien de leeftijd lijkt het heel normaal. Je gaat dan ook nadenken over figuren als Howard Homan Buffett (Warren) die nu 92 jaar is en zijn collega Charlie Munger die 98 jaar is…. Wat worden de gevolgen als zij ook sterfelijk blijken te zijn? Kortom je gaat nadenken over de vergrijzing in het algemeen en alle problemen die daar bij volgen. Immers een vergrijsde bevolking consumeert minder en ontspaart en dus druk op aandelen. Daarnaast zijn er effecten op de huizenmarkt, minder vraag naar de grotere woningen en huizen met grote tuinen. Ook zijn er gevolgen voor de medische sector, etc. Nu zou ik hier alleen al een hele column over kunnen schrijven, maar gezien mijn sociale activiteiten dit weekend, ontspanning, inspanning met sport en de F1 dit weekend zal dat doorgeschoven worden naar een winterse dag. Kortom: We gaan snel weer door.

Gas

De gasprijs blijft volatiel

Los van de rente was er meer slecht nieuws de afgelopen week. Zo blijft het moeizaam met gas door de voor Duitsland zeer belangrijke Russische pijplijn. Hierdoor bleef de prijs voor Nederlands gas zeer volatiel. Een paar weken geleden stonden we bijna 340 en afgelopen week ineens weer onder de 200. We zien een soortgelijke beweging in de Natural Gas Futures.  Dit lijkt goed nieuws, maar een bewegelijke gasprijs is slecht voor de energiebedrijven die het gas moeten inkopen en doorverkopen aan de consument. Zolang de beweging aanhoudt zal de prijs voor de consument die langere termijn zekerheid wil hoog blijven. Met alle gevolgen voor de consument, het MKB, de kantorenmarkt, de huizenprijzen, de voedsel productie, etc. etc. We gaan het zien de komende tijd.

Phi

Honderd keer omlaag met hetzelfde nieuws

Zoals we soms berichten helemaal negeren, zo zijn er weer andere momenten dat we spreekwoordelijk 100 keer op hetzelfde nieuws omhoog of omlaag gaan. Neem bijvoorbeeld; Philips dit aandeel gaat steeds maar omlaag op hetzelfde bericht over de slaap beademingsmachines. Een bedrijf wat ze ooit kochten in de VS omdat ze meer naar de medische sector wilde (vergrijzing, beter voorspelbare winsten, etc.). Echter we zijn al vanaf juni (zo niet eerder) 2021 bezig met het schandaal rond deze beademingsmachines. Toen we begonnen met het slechte nieuws stond de koers van Philips nog boven de 50 Euro en recent hebben we na bergen slecht nieuws de 16 Euro even aangetikt. Daarmee is ruwweg 29 miljard aan marktwaarde verdampt op de angst dat er ooit schade betaalt moet gaan worden aan mensen die reeds een slechte gezondheid hadden. Natuurlijk had hiervoor een topman (die niet voor niks een mega salaris krijgt) op het spreekwoordelijke vuur gegooid, dan wel voor de spreekwoordelijke bus geworpen moeten worden. Maar dat vond Philips allemaal niet nodig en liet de topman gewoon met pensioen gaan. Een gemiste kans.

Nu heb ik deze aandelen in de rit omlaag, voor een aantal van mijn cliënten gekocht en was het even schrikken dat je toch nog lager kon dan laag. Maar gelukkig, begin september hadden we in de Candle grafiek een heel mooi koopsignaal namelijk een ‘Hamer’ onderin de trend. Deze hamer is bevestigd door de stijging een dag erna en nu ook door het koopsignaal in de Twindicator. Kortom het kan allemaal nog goed komen.

Just Eat

Just Eat wie koopt ze niet?!!

Een ander aandeel waar ik heel positief over ben en ook te vroeg heb gekocht is Just Eat. Maar ook hier hebben we toch een bodemings-proces. Okay we zijn wel weer onder de Twindicator beland in Just Eat, maar dit hoeft niet schokkend te zijn. In de recent Podcast op deaandeelhouder.nl hebben we het uitgebreid gehad over dit bedrijf. Maar bodemvissen is dus in de huidige markt niet gemakkelijk.

ATOS

Een verkoopadvies in Atos?

Een ander aandeel waar het bodemproces wel langer duurt dan ik ooit had kunnen denken is Atos. Mijn idee was dat ze nadat ze een tijd geen consultants hadden uitgezonden tijdens de lockdown ze daar nadat corona was afgelopen weer volop mee zouden starten. Ook zit dit bedrijf in de Cybersecurity en daar was gezien de Russische hackers ook veel behoefte aan. Maar het werd allemaal anders…

Nu werden we vorig week ineens geconfronteerd met een verkoop advies van Goldman. Dit bedrijf  geeft na heel lang Bullish te zijn geweest, ineens een negatief advies en geeft bij dit advies een koersdoel van 8 Euro. We waren dezelfde dag nog bijna 8,50 Euro, bijna goed… Wachten we op de acht rond of gaan we nu eindelijk kopen? Ik blijf lekker zitten en ga de markt zeker geen gelijk geven.

In na volgeling van een bekende Nederlander zou ik zeggen: en weer door!

BYD

BYD vs Tesla?

Op een Amerikaanse site hadden ze een vergelijking gemaakt tussen Tesla en het Chinese BYD en dat ‘trickerde’ me omdat ondertussen er ook nieuws voorbij kwam van Warren Buffett en Cathie Duddy Wood van Tech-fund ARK. Beide verkopen een deel van hun belang in het Chinese elektrische auto en batterij bedrijf BYD. Technisch hadden ze beter de Twindicator kunnen volgen en dan rond 300 in Hongkong dollar verkocht. Persoonlijk was ik het niet eens met de conclusie die de Amerikanen trokken dat ze liever Tesla hebben van BYD. Okay, Bij BYD moeten we net als bij alle andere Chinese bedrijven oppassen dat het conflict China – USA niet verder escaleert maar kijk je naar verkopen en naar kansen dan is BYD een beter bedrijf.

TESLA vs BYD

Kijkende naar verkoopcijfers kies je BYD, maar als we naar de grafieken kijken en er vanuit gaan dat Tesla iets opveert dan moet je Tesla kopen. De grafiek van BYD is sowieso op dit moment een drama.

Tesla

9 11

Op zondag was het 11 september en dus herdenken we de verschrikkelijk aanlagen op de Trade Towers. Maar in de subtitel 911 doelde ik niet op de herdenking van de aanslagen, maar wilde ik het hebben over Porsche. Het merk Porsche gaat eindelijk naar de markt en daarmee krijgen we meer structuur in de brij van bedrijven. Je hebt nu Porsche Holding wat nu al genoteerd is in Duitsland. Dit bedrijf heeft 53 procent van de ‘ordinary shares’ van Volkswagen. Nu zijn bij een normaal bedrijf de ‘ordinary’ aandelen de meest liquide en de aandelen het stemrecht hebben, maar dat is bij Volkswagen niet het geval. Aldaar zijn het de preferente aandelen die stemrecht? hebben en het meest liquide zijn. De Holding en alle aandelen Volkswagen staan maar 4 keer de verwachte winst en dus is het geen duur bedrijf. Tesla staat bijvoorbeeld 107 keer de verwachte winst en dan moeten we daarna even kijken wie de beste auto en de meeste elektrische auto’s produceert.

Technisch lijkt de grafiek van Volkswagen op Tesla, als je iets omhoog gaat krijg je ineens koopsignalen.

Volkswagen

Even een tussengedachten uit de beleggers theorie

In Europa zijn een aantal energie bedrijven reeds overgenomen door de overheid omdat ze anders niet aan hun verplichtingen konden voldoen in de huidige energie crisis. Hadden we dit niet gedaan dan hadden we Lehman Brother achtige taferelen gezien, waar bedrijven en consumenten ineens geen energie geleverd kregen, etc..

Nu er enigszins rust is wil Europa van de bedrijven die wel winst maken deze winst speciaal  gaan belasten met een energie belasting. Hierdoor zullen ook de goede bedrijven geen grote winst maken en moet je heel voorzichtig zijn met beleggingen in deze sector en dat terwijl Energie bedrijven net als Telecom bedrijven (Ultilities) normaal volgens het boekje een heel defensieve belegging in recessies moeten zijn….

Maar het kan nog wilder… de Memes zijn volgens mijn column van vorige week reeds dood en anders zeker sterven na dood. Maar deze bedrijven zijn nog steeds een beetje aan het uitstuiteren. Kijk maar eens naar Gamestop.

Game

Gamestop Partner met FTX

Gamestop kwam vorige week met slechte resultaten en zou hiermee fors lager moeten gaan. Maar het aandeel ging afgelopen donderdag nabeurs weer omhoog omdat ze samen gaan werken met een Crypto bedrijf…Alsof je spelletjes alleen in Bitcoins kan afrekenen? Of is het ‘beleggen’ in crypto een spelletje?

Bitcoin

Daarom ook even naar de Bitcoin

Nu de crypto bedrijven nog steeds allerlei belangen kunnen nemen en met fake geld iets echts kunnen kopen, is het goed toch nog even naar deze alternatieve valuta te kijken. Nu kan de huidige beweging een soort van een pullback naar de ‘down flag’ zijn of een pullback naar de Twindicator lijn. Maar mochten we wel boven de 21.000 blijven dan zullen we nog even langer bezig zijn met het neerzetten van een bodem. Mocht dit niet houden dan is het 14.000 scenario dichterbij dan we denken…

ASML

Hoofd, schouder knie en teen

ASML heeft op de korte termijn nog verkoopsignalen omdat de Twindicator pas boven de 516,99 euro een koopsignaal gaat geven. De week grafiek lijkt, als je het mij vraagt en zelf ongevraagd, helemaal een drama. Persoonlijk zie ik er een hoofd schouder patroon in dit aandeel en dus denk ik dat we nog veel lager kunnen in ASML. Technisch zouden met gemak richting de 300 euro kunnen gaan. Zegt dit iets over de AEX? Kortom ik blijf even van ASML af.

ASML

Maar om iedereen gerust te stellen….gelukkig heb ik er geen verstand van.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.