Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Petje 750 in de AEX

Column: Petje 750 in de AEX
28 nov 2022 om 11:11

De afgelopen week was het relatief rustig en de week kabbelde voorbij. Zelfs de cryptomarkt was aan het na stuiteren van de FTX problemen en leek ondanks berichten over grote problemen bij Genesis (niet de band) tot rust te komen. Nu hadden de Amerikanen vorige week op donderdag een vrije dag i.v.m. Thanksgiving en hadden daarna een halve beursdag met Black Friday. Daarnaast was er natuurlijk het WK wat ook voor afleiding van de beurzen zorgde. In deze relatieve rust liep de AEX verder richting de eerder geroepen spreekwoordelijke 750 punten.

Er was dus weinig nieuws wat ons echt bezig hield. Wel hebben we nieuws over protesten in China, alleen de impact is door het gebrek aan transparantie moeilijk te bevatten. Ook hadden we vorige week nog wel een parlementaire discussie over digitale Euro’s en we hadden op donderdag een speech van onze centrale bankier Dhr. Knot, die laatste irriteerde me omdat er volgens zijn verhaal geen verband is tussen QE, ZIRP, de het optreden van Centrale Bankiers en de beurzen/de inflatie. Maar over zowel de digitale Euro en Inflatie oorzaken zo meer. Eerst kijken we even naar de AEX en waar we de eerste weerstand gaan zien? Pakweg op 737,50 en net even onder de 750 zullen we weerstand moeten zien.

AEX

Lekker vertrouwd

Leuk is wel dat alles weer iets normaler begint te worden en dus dat we weer een rente component in de Futures hebben. Rente zorgt dat de futures net boven de index zitten. Dividenden zorgen normaal dat de futures onder de index zit. (dus, cost of carry: is plus de rente min dividend).

FTI

Back to the futures

Even in detail zien we de marginale beweging van afgelopen vrijdag. Pas onder de 698,54 in de futures moet je weer negatief worden.

FTI kort

Nog in de neergaande trend

De Nasdaq index en de futures hebben nog steeds een koopsignaal in de Twindicator maar de trend is nog steeds niet echt om vrolijk van te worden. Het lijkt erop dat het ergste nog moet komen. Nu kan de besmetting nog steeds uit de Cryptomarkt komen. Zoals gezegd het Cryptobedrijf Genesis heeft grote problemen en de toekomst is onzeker. Zie Nu.nl

Maar of er en wanneer er besmetting komt blijft moeilijk te voorspellen dus terug naar mijn persoonlijke irritaties. Want ook leuk aan het Nasdaq plaatje is dat je mooi de 2020 stijging ziet en de 2022 daling.

Nasdaq

Balance sheet van FED

Inderdaad als je naar de Nasdaq kijkt zie je mooi die recht opgaande beweging in 2020 en deze stijging valt toevalligerwijs exact samen met het moment dat de Balance van FED snel groeide. Noem het toeval maar in 2020 groeide de balans heel hard en de aandelen gingen in die periode ook uit hun dak op niks. Inderdaad niks, want de corona problemen waren zelfs voor de Tech aandelen alles behalve een reden om te kopen gezien de problemen met leveringen.

Ook heel toevallig dat na de krimp van de balans van de FED de aandelen zomaar per toeval omlaag gingen. Vreemd toch? Kijk zelf ook maar eens wat er in andere periode met aandelen gebeurde als de FED de balans vergrote of verkleinde, ZIRP invoerde of juist wilde stoppen. De data van de FED is gewoon openbaar dus kijkt u zelf maar eens of er een heel hoge correlatie is of niet? Er zijn vele mooie site van de verschillende FED members (bijv. de Richmondfed) en de overheid.

FED1

Bron: Richmond Fed

Op de diverse sites wordt uitgelegd hoe QE werkt maar een echt goede achtergrond krijg je in het Boek The Lord of Easy Money van Christopher Leonard. Maar de plaatjes spreken voor zich. Zie ook het volgende plaatje.

FED2

Bron: USgoverment

Niet alleen de Nasdaq maar ook de andere indices zoals de Russell2000 correleren sterk (lees: bijna 1 op 1) met de FED acties.

Russell2000

De top van de balans is per toeval ook de top van de beurzen….

Ook in het verleden gaven de Centrale bankiers graag andere zaken de schuld van inflatie of een correctie. In de jaren 70 lieten de Centrale bankiers de geldhoeveelheid fors groeien en later kreeg de olieprijsstijging de schuld van de inflatie.

Correlatie tussen een goede beurs en inflatie?

Voor de rest is er ook een eenvoudige verklaring tussen fors hogere beurzen en inflatie. Maar eerst nog een paar plaatjes van de beurs en de FED Balans.

FED4

Bron: Currentmarketvaluation

Een mooi plaatje van de FRED site

Door de grafiek niet horizontaal te maken maar rechtop te houden zien we door het niet afvlakken nog meer de extremiteit en zien we ook mooi de correlatie.  

FED

Bron: De FRED

En dan toch nog even van dezelfde site (de Fred) het plaatje horizontaal.

FED5

Lessen uit 2000

Wat we geleerd hebben uit de Dot.com periode (tot rond 2000) is dat als de beurzen stijgen en iedereen gemakkelijk geld verdiend op de beurs dan is het ook zo dat het gemakkelijk verdiende geld, ook gemakkelijk weer wordt uitgegeven aan huizen, auto’s, etentjes, kleding, juwelen, etc. Maar gemakkelijk geld verdienen is vaak tijdelijk. Het is zoals de oude beursman A. Kostalany al zei: als het echt makkelijk was om te speculeren en iedereen geld verdiend op de beurs met dit speculeren dan werkt er niemand meer in een fabriek.

Dus andersom; Als er veel geld door de massa verloren wordt op de beurs zoals 2008 dan dalen prijzen van huizen, luxe auto’s, populaire kunst en andere zaken. Denk in dit licht maar aan het beroemde plaatje dat standaard in mijn presentatie stond van de speculant die na de crash van 1929 met een bord voor de beurs van Wall Street stond om zijn auto te verkopen….

car sales

Bron: Vintagenewsdaily

Dit jaar werd er door de daling van de Tech aandelen alleen al  in de VS USD 7,4 miljard vernietigd aan waarde zie CNBC (Tech’s reality check: How the industry lost $7.4 trillion in one year)
dus er is verband tussen inflatie en de beurs. Ook is er verband tussen QE en de beurs. Kortom er is dus is er ook een verband tussen QE en inflatie. Dus: Hoezo is een topman van de DNB verbaasd over inflatie? Want als een amateur econoom als ikzelf al inflatie kan voorspellen nadat corona opgelost was, dan moeten de overbetaalde experts van de Centrale banken dit toch zeker kunnen. In december 2021 noemde ik al in mijn column o.a. op Belegger.nl dat het logisch zou zijn dat consumenten geld zouden gaan uitgeven. Ook was er ineens veel vraag naar (scheep) containers vanuit China wat de prijzen hiervan enorm op deed opstuwen en de prijs van die containers wordt ook weer meegenomen in de prijs van producten (gewoon onderdeel van de vervoerskosten en dus de verkoopprijs). Kortom het leven is minder ingewikkeld dan je zou denken. Je zou bijna de heer van Gaal gaan quoten; Ben ik nu zo slim of…

De gewone verdachten (the usual suspects)

Nu ik mijn irritatie weer kwijt ben, kijken we nog even naar de Toppers in mijn huidige portefeuille. Eerst maar willekeurig even: Just Eat. De bezorgdienst doet nog goede zaken en begint technisch verder op te krabbelen, We zijn weer boven de 200daagslijn en de Twindicator lijn is positief getest en fungeert als steun.

Just

SIF een mooi plaatje van een goed fundament

SIF Holding is een bedrijf wat zijn handen vol heeft in de huidige energie transitie. Het bouwt de fundamenten voor windmolens.  Ook dit aandeel is door de 200daags lijn en mooi boven de Twindicator. Kijkende waar het aandeel vandaan komt zou je meer stijging verwachten en een uitbraak uit de neergaande trend voorzien.

SIF

ATOS FRANCE

Atos het IT bedrijf dat een onverwacht zwaar jaar had. Maar nu eindelijk verder aan het uit bodemen is en technisch mooi de Twindicator lijn getest heeft. Kijkende naar al het positieve fundamentele nieuws dan moet het goed komen. Voor wie het nog niet heeft: een mooie koop kandidaat.

ATOS

Dan toch nog even terug naar het nieuws van de afgelopen week. Want er was dus ook een discussie over de digitale Euro.

De Digitale Euro?

Nu begon geld (om het zout, schelpen, etc. over te slaan) als een papier (een wissel). Een bewijs dat je goud in bewaring gegeven had bij een goudsmid. Later in de periode van de goudenstandaard heeft men dit principe van de goudwissel weer teruggebracht, maar dit gaf groei problemen voor het geld en heel veel andere problemen en dus liet men de goudenstandard begin jaren 70 weer los. We kregen Fiat-geld waar we maar op moesten vertrouwen en we kregen steeds minder echt geld (munten en biljetten). Commerciële banken scheppen meer geld dan de Centrale banken door maar weinig geld (1 procent) achter te houden van de gelden die in bewaring gegeven zijn en dus 99 procent uitlenen. Maar niet te veel details want diezelfde banken zeggen het volgende over de digitale EuroEven de banken :

Een digitale euro is een elektronische euro. Een wettig betaalmiddel, uitgegeven door de centrale bank. De munt bestaat alleen in elektronische vorm, dus niet uit munten en bankbiljetten. De digitale euro is er nog niet voor het grote publiek, maar komt wel steeds dichterbij. Lees hier wat de digitale euro betekent.

Wat is een digitale euro?

Een euro die alléén maar digitaal bestaat en die wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale banken onderzoeken nu of die publieke digitale euro moet komen. Dus een digitale euro ook voor huishoudens en ondernemers. Niet als vervanging, maar als aanvulling op contant geld (‘chartale’ euro) dat steeds minder wordt gebruikt. En als aanvulling op het geld op betaal- en spaarrekeningen bij banken.

Geld op bankrekeningen is eigenlijk privaat geld, waarvoor de bank verantwoordelijk is. Kenmerkend voor de publieke digitale euro is dat het een directe claim is op de centrale bank. Die is verantwoordelijk voor deze digitale munt.

Het wordt ook wel digitaal Centralebankgeld genoemd, Central Bank Digital Currency (CBDC).”

Wat zijn de voordelen van een publieke digitale euro?

Er zijn veel meer digitale valuta, uitgegeven door verschillende partijen. Een voorbeeld zijn de private stablecoins – betaalmiddelen van bedrijven en niet van overheden. Ook zijn er cryptovaluta, zoals de bitcoin. De publieke digitale euro is digitaal centralebankgeld en verschilt van private stablecoins en cryptovaluta:

  • Een publieke digitale euro heeft dezelfde waarde als de chartale euro. Veel andere digitale munten zijn afhankelijk van marktontwikkelingen.
  • Een publieke digitale euro is niet van een commerciële partij. Maar wordt uitgegeven door centrale banken (overheid).
  • Een (publieke) digitale euro valt binnen de Eurozone. De munt is bedoeld om het monetaire stelsel in de Eurozone stabieler te maken nu er wereldwijd meer digitale valuta worden ontwikkeld.

Tot zo ver de banken

Even de ECB zegt:

“De digitale euro zou vergelijkbaar zijn met eurobankbiljetten, maar dan digitaal. Een elektronische vorm van geld die door het Eurosysteem (de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied) wordt uitgegeven en waar alle burgers en bedrijven toegang toe hebben.

Een digitale euro zou contant geld niet vervangen, maar aanvullen. Een digitale euro geeft mensen een extra mogelijkheid om te betalen, maakt betalen gemakkelijker en draagt zo bij aan toegankelijkheid en inclusie.” Aldus de ECB zie link of Zie ook de veel gestelde vragen:

Maar wat is het voordeel van de Bitcoin?

De Banken en de Centrale banken maken dus vergelijkingen met de Bitcoin. Maar het leuke van de Bitcoin is dat het geen geld van de overheden is of Centrale banken is; het is Decentraal. Dus het voordeel van Decentraal geld is dat zoals in het grijze verleden overheden en of staatshoofden bijv. door oorlogen veel geld nodig hadden en deze schepte uit het niets in een dusdanige mate dat niemand er meer vertrouwen in had en dus iedereen zijn geld verdween. Dat zou niet moeten kunnen bij Decentraal geld.

De problemen met Crypto (lees de FTX beurs) heeft niets met de Crypto valuta’s zelf te maken en de problemen met de Stable coins waren van een andere orde dan de overheden. In het licht van FTX is het wel goed te zien dat Elizabeth Holmes meer dan 11 jaar gevangenis kreeg voor haar deel in het mooier maken van het Theranos verhaal.

De Bitcoin is overigens tot rust aan het komen maar een uitbraak aan de onderkant zal ons gemakkelijk naar de 10.000 dollar grens kunnen brengen.

Bitcoin

Nog even leuk over digitaal geld. Wat zegt nieuwszender 1 Vandaag (dus niet een Today’s)

Wat is de digitale euro?

“Vooralsnog niets concreets, want hij bestaat nog niet. Maar we kennen allemaal contant geld; muntjes, briefjes. Dat is publiek geld, uitgegeven door De Nederlandsche Bank. Maar al je geld dat op de bank staat is in private handen. De digitale euro komt naast wat je al kent, het is een nieuw betaalmiddel.”

Volgens Vullings is het te vergelijken met bitcoin. “Maar dan een soort bitcoin die wel gegarandeerd wordt door de Europese Centrale Bank (ECB). De bitcoin is wat een gek ervoor geeft en zolang mensen erin geloven heeft het een waarde, maar een digitale euro is ook echt een euro waard en dus gegarandeerd door de ECB.”

“Dat zit er ook wel een beetje achter: heel veel mensen zitten in crypto’s, dat is heel onveilig, dus is het idee bij centrale banken om een veilige variant te ontwikkelen.”

Bron: eenvandaag

Ook leuk om het verhaal compleet te maken de Complottheorieën benoemd door de NRC

Volgend jaar wil de Europese Commissie met concrete plannen komen. Nu de digitale munt steeds dichterbij komt, zwelt de kritiek aan. Woensdag varieerde die in het Kamerdebat van klachten over de betrokkenheid van Amazon, dat een van de prototypes uitwerkt, tot complottheorieën over Europese beleidmakers die inzage zouden willen krijgen in het betaalgedrag van hun burgers of zelfs bepaald betaalgedrag – een vliegreis die CO2 uitstoot – zouden willen blokkeren.

Kortom er is een hoop te lezen over de Digitale Euro en de vraag is of hij er komt en we er echt behoefte aan hebben. Nog even terug naar de Bitcoin. MicroStrategy is ondanks alle Bitcoin zorgen nog niet verder weg gezakt. Goed nieuws zou je zeggen. Maar te vroeg om te kopen.

MicroStrategy

De Ark van?

Naar ik begreep kan niet iedereen ARK handelen maar dan toch vind ik dat het een belangrijke indicator voor de hele Tech sector is. Als we onverhoopt toch door de 33,91 USD gaan is dit een belangrijk signaal voor de Nasdaq. Nu ben ik nog steeds positief op ARK en zou het zelfs met hun belang in Tesla durven te kopen.

ARK

Tot slot na Black Friday

Hoewel ik er persoonlijk een beetje gek van werd en bijna actieclub Kick-out Black Friday had opgericht, hadden we dus veel aanbiedingen rond Black Friday. Volgens de Amerikaanse media waren het record verkopen. Dus dat zou toch goed moeten zijn voor de retailers? Maandag hebben we nog even Cyber Monday en dan kunnen we gewoon weer door.

Amazon

Tot slot een korte Pavlov reactie en Game over

Een hedge fund manager die vorige week bekend maakte dat hij short zat in Gamestop kreeg even te maken met een MEME beweging omhoog. Maar uiteindelijk viel het voor de speculant mee, zolang je met Gamestop onder de 28,85 USD blijft is het een short.

GameStop

Resume

Deze week geen schokkende dingen op de kalender, cyber Monday en vermoedelijk nog door stijgende koersen. Het enige opkomende probleem is China met de protesten tegen de langdurige Lock-downs We zijn dan ondertussen in december beland en benieuwd of we op 750 in de AEX het jaar uitgaan. Voorlopig geen reden om negatief te worden op obligaties of aandelen.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.