Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Snap-pie het nog?

Column: Snap-pie het nog?
25 jul 2022 om 08:52

Datum 23 juli 2022

We gingen afgelopen week in iets meer dan een 5 dagen ruwweg 50 punten omhoog in de AEX en los dat het technisch verklaarbaar was moet ik het antwoord waarom verschuldigd blijven. Was dit op de graan leveringsdeal tussen Oekraïne en Rusland die door de Turken en de VN opgezet was dan had ik het nog begrepen? Maar Nee, het was zeker niet de Graan deal, want dit nieuws was er pas op vrijdag en deze afspraak (deal) werd op zaterdag reeds door de Russen geschaad door een aanval op de haven van Odessa te doen. Wat was het dan wel wat er in de verhitte hoofden van de beleggers rond ging?

Op dinsdag gingen we tijdens de hitte, waarbij iedereen die niet op vakantie was op het strand zat, als een raket omhoog op het verhaal dat er weer gas geleverd zou gaan worden door Rusland door de pijpleiding. Waren we dan echt omlaag gegaan op het pijpleiding verhaal waarbij op 14 juni Gazprom de aanvoer terug schroefde onder het mom van onderhoud? Nu kan ik het gemist hebben, maar volgens mij niet echt. Natuurlijk het weer leveren van gas zou de gasprijs omlaag brengen en daarmee dus ook de inflatie(verwachting) op termijn temperen. Nu was de gasprijs op 150 euro per 1.000 kilowattuur vijf maal zo hoog als vorig jaar en dertig maal zo hoog als twee jaar geleden….

Gas

Grafiek Natural gas future

Uiteindelijk op donderdag werd pas officieel bekend dat er weer gas stroomde (slechts 40 procent) en ondanks dat de gasprijs zelf niet echt daalde na dit heugelijke nieuws, gingen we ook die dag flink hoger op de aandelenbeurzen. We trokken ons niks aan van Italië en kregen later op de dag zelfs nog een boost van de ECB die de rente verhoogde met 50 basis punten. Dat dit dus ook het einde van het bond inkoopprogramma ging betekenen en dat de onrust in Italië ook grote gevolgen heeft, deerde de beurs niet.

De AEX stoomde op naar de 710 punten en ging ook dwars door de weerstandslijnen heen. Dus klaar met de dalende trend. Nog wel hadden we een negatief candle patroon op vrijdag en staan we nog onder de 200 daags gemiddelde lijn (743 op het moment van schrijven).

AEX

Het cijferseizoen?

Oké los van het gas verhaal hadden we in Amsterdam (lees het Damrak) een berg cijfers te verwerken. Zo hadden we de voor de AEX belangrijke: BESI en ASMI resultaten. Besi was eerder al meer dan gehalveerd vooruitlopend op de cijfers, maar herstelde op de toelichting en daadwerkelijke publicatie die niet fantastisch was.

BESI

Alles is voor Bassie of voor Besi 

In ASMI was een soortgelijk verhaal, vooruitlopend waren we teruggevallen en nu de orderboeken vol zitten heeft iedereen er klaarblijkelijk weer vertrouwen in. Overigens in ASMI hebben we net als de AEX grafiek een omgekeerde Hamer wat theoretisch negatief is. Daarnaast ben ik benieuwd of als we dan toch verder doorgaan we ook door de 200 daags lijn gaan op (nu ongeveer) Euro 316.

ASMI

Resultaten in de VS?

Op dinsdag was het niet alleen de gasprijs die hielp, maar ook het nabeurs ‘goede’ nieuws van Netflix. Netflix had namelijk minder abonnees dan ervoor, maar omdat iedereen op een paar miljoen opzeggers had gerekend viel het uiteindelijk aantal van meer dan een miljoen mee en gingen we omhoog op dit minder dan gevreesde nieuws.

Nu was het procentuele herstel wat we in de media zagen fantastisch. Dus het percentage waarmee we omhoog gingen was heel fors, maar wat we mogelijk uit het oog zijn verloren is dat dit aandeel reeds van USD 700 naar USD 160 gevallen is en dus we heel veel procenten moeten stijgen om weer in de buurt te komen van de oude niveaus.

Nu dacht ik dat we op 300 dollar al goedkoop waren in dit aandeel, maar we hebben dus een nog veel lagere bodem neergezet. Nu hebben we deze bodem neergezet met veel volume (dat is positief) en ook hebben we eindelijk weer koopsignalen in de Twindicator. Je zou het maar short gezeten hebben op de briljante technische signalen…

Netflix

Sprekende van vallende engelen

Niet alleen oud topper Netflix had een mega beweging omlaag en herstelde eindelijk, ook Just Eat Takeaway had dit verhaal. Dit aandeel was van EUR 110 naar onder de EUR 15 gevallen. Maar gelukkig hebben we hier ook officieel koopsignalen in de Twindicator.

Nu was ik ook hier te vroeg ingestapt, maar wellicht krijgen we ook hier de droom van iedere speculant namelijk je aankoopkoers terug te zien (;)).

Just eat

Wat zijn we weer lekker sociaal

Maar nog even terug naar vorige week. Het was afgezien van de bedrijfsresultaten komkommertijd en dus hadden we het over iets wat met toch ook wel weer geschokt heeft. Namelijk hoe we als land omgaan met onze Politieagenten. Als deze door grote stress van grote intimiderende tractoren uiteindelijk ogenschijnlijk over de streep (dit weten we pas na alle onderzoeken) gaan, valt het hele land over de man heen als een kort filmpje over hem gedeeld wordt en zijn persoonlijk gegevens in de Socials gedeeld wordt. De agent in kwestie krijgt deze geen zichtbare hulp van de overheid en het volk wil zijn hoofd. Het OM komt met enigszins populistische uitspraken om het volk rustig te krijgen. Maar dit alles deed me persoonlijk denken aan reacties rond mislukte vredesmissies. Maar naast dit in mijn ogen sociale dieptepunt, hadden we ook dieptepunten in de Social aandelen.

snap

Snap out of it

Zo ging het aandeel Snap flink omlaag na de cijfers ruwweg dertig procent. Nog een klein tikkie lager en we zitten op een bodem. Hoe sterk die bodem wordt gaan we zien.

Snap

Didi pay

De Chinese Taxi app Didi die vergelijkbaar is met het Amerikaanse Uber, kreeg een mega boete van de Chinese autoriteiten inzake het delen van data (of eigenlijk juist het niet delen van data) met de overheid. Nu zijn Chinese aandelen in de VS sowieso min of meer uitgespeeld. Maar gek genoeg ging het aandeel niet echt omlaag op de mega boete en bleef het op een koopsignaal in de Twindicator.

Didi

 

Terug naar vorige week

Draghi zou eerst niet weg gaan en toen en gingen we in heel Europa omhoog en daarna ging hij wel weg  en gingen we in Europa ook omhoog. Optimisten verklaarde dat hij mogelijk weer terug kan komen maar dit is natuurlijk kul want als we een verdere stap naar rechts krijgen wordt de kans op een terugkeer niet heel groot.

De Italiaanse beurs ging overigens wel gewoon omlaag en botste van de Twindicator terug omlaag.

Italie

Tina gevallen (en cash is een alternatief)

Historisch gezien was het grootste nieuws vorige week dat de Rente eindelijk na 11 jaar omhoog ging. Dus dat we nu eindelijk de gevolgen van de kredietcrisis achter ons laten. Echter de verhoging maakt een einde aan de negatieve rente voor spaarders en deed nog iets namelijk het vergrootte de rente verschillen tussen de zwakke broeders en de andere in Europa alleen maar verder. De rente verschillen zouden er theoretisch niet moeten zijn omdat er geen verschillen behoren te zijn tussen een Griekse, Italiaanse of Duitse Euro.

De Duitse 10jaars rente daalde dus vreemd genoeg na de rente verhoging van de ECB. De vraag is wat er de komende tijd gaat gebeuren? Krijgen we in september ook weer een stap van 0,5 of was dit het even?

bund

Pariteit kwijt?

De Rente stap had natuurlijk effect op de Euro, die veerde iets op maar die wist niet door de Twindicator heen te breken dus van een echte trendbreuk is nog geen spraken.

euro Tesla Bitcoin deal?

Tesla kwam met cijfers en gaf na eerdere vragen eindelijk duidelijkheid over de Bitcoin en andere Cryptomunten. Ze gaven aan dat ze verkocht hadden (ze noemde dit geconverteerd in fiat valuta) en dat ze nog een deeltje hadden achter gehouden. Ze deden de bekendmaking van de conversie gelijk met goede resultaten. Echter ondanks de record winst is dit bedrijf nog steeds veeel en veeeel te duur. Het staat als we naar Yahoofinance kijken meer dan 100 maal de verwachte winst en heeft een Market cap van 846,45 miljard (de beurswaarde). Persoonlijk heb ik liever Porsche of Volkswagen of eigenlijk iedere andere autoproducent behalve Rivian. Kijk maar eens naar de koerswinst verhoudingen van de concurrenten en naar hun marktwaarde.

Overigens de short traders hebben goede zaken gedaan omdat het bedrijf in korte tijd bijna gehalveerd is ondanks trucage met stocksplitsing e.d.

Tesla

Bitcoin saga Tesla

Je gaat bijna aan jezelf twijfelen, als je de tekst van Tesla leest over hun Crypto trades, maar ik heb toch echt de Bitcoin zien dalen in de periode dat Tesla het belang had gekocht. Achteraf was het om de cash te stallen, maar op dat moment was het verhaal om klaar te zijn voor de toekomstige Bitcoin betalingen van kopers van de auto’s. Nu heb ik me eerder al verbaasd dat Tesla in de recente angst voor een Crypto winter niet mee omlaag ging en ook niet werd genoemd door de Wall Street bankiers als een bedrijf dat correlatie met die Bitcoin zou hebben….

Maar gelukkig Tesla heeft het dus eindelijk benoemd. Alleen niet iedereen begreep dat de affaire geld gekost heeft. Nu ben ik geen aandeelhouder maar ik zou toch echt vragen stellen op de aandeelhouders vergadering als de directie zomaar 1,5 miljard dollar van het bedrijf zouden inzetten op een willekeurige speculatie waar je uiteindelijk 936 miljoen voor terug krijgt en je nog een deel niet afschrijft.

Bitcoin

Naar de maan met die hond

Nu is het mij als professional al niet duidelijk of en wat het bedrijf Tesla gedaan heeft met de Dogecoin. Maar dat zal wel aan mijn beperkte kennis en ervaring liggen (lees geestelijke en lichamelijke beperkingen). Want zoals de Bitcoin 50 procent lager is, is de Dogecoin meer dan 60 procent lager. Deze Crypto munt werd vaak door de Tesla topman gebruikt in opmerkingen en grappen waarbij hij deze crypto omhoog en omlaag liet bewegen. De “Doge to the moon” was het vaak op Twitter. Nu zal hij op Twitter wel uitgelachen zijn maar ik heb me altijd verbaasd dat dit allemaal zo maar kon. Leve het niet gereguleerd zijn?

Dogecoin

Bron: Google 23 juli 2022

Net zoals de Wall Street Banken begin jaren 80?

Sprekende over misstanden. De Coinbase directie wordt door de SEC verdacht van insiders trading dus meehandelen met, of het vooruitlopen op, grote orders van klanten. Ze maakten daarbij 1,1 miljoen dollar persoonlijke winst. Echter klaarblijkelijk is dat een pre in de Bitcoin wereld, want Coinbase schoot omhoog na dit bericht?!?

Het heeft een koopsignaal in de Twindicator dus als je stopt met nadenken dan is het gewoon een koop.

Coinbase

Resume

We hebben nadat vorige week de AEX een koopsignaal zagen, nu ook koopsignalen in andere indices zoals de Nasdaq en de Dow Jones.

Nasdaq

Ook in de Russell2000 hebben we deze koopsignalen. Oké we staan nog onder de 200daags gemiddelde lijnen maar we waren klaarblijkelijk toe aan een herstel.

Russell2000Nu denk ik zelf nog te veel na en doe wel mee in bepaalde aandelen, maar kan nog steeds niet volmondig heel positief zijn zo met o.a. nationalisaties van energiebedrijven en een krimp van de Chinese economie en zie de huidige beweging voorlopig als een reactie op eerdere daling.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.